Fun Lovin´ bavili diváky i sebe

Ondřej Šturma
6. 7. 2006 16:00
Rock for People - Po Manu Chao velká očekávání naplnili i newyorští headlineři.
Foto: Roman Staněk

Fun Lovin' Criminals bývají pro novináře zpravidla noční můrou. Když poskytnou rozhovor, bude z toho na 90 procent taškařice a ani jednu z odpovědí nelze brát vážně. Jindy zas přes management vzkazují, že rozhovory možná budou, možná taky ne. Rozhodně se ale neví, kdy na ně vybude čas; zkrátka nic určitého: ani ano, ani ne.

A v duchu této situace také včera žilo nežilo tiskové centrum letošního festivalu Rock for People v Českém Brodě. Novinářské "čekání na Godota" nakonec skončilo pochopitelně neúspěchem, když padla i pokoncertní tisková konference... Ale nepředbíhejme!

Festivaloví diváci, kteří se ve velmi hojném počtu dostavili na devátou k Field stage, na tom naštěstí byli úplně naopak. Přesně ve 21:00 se Fun Lovin' Criminals zjevili na pódiu, profesionálně rychle dokončili techniky započatou zvukovou zkoušku a rovnou to do nadšeného publika za západu slunce pustili pěkně zostra a evidentně ve velmi dobrém rozmaru.

Melodický funk, hip-hop, electro-dance, soul, blues, rock'n'roll i hard-core, to vše FLC umně a hlavně vkusně dokáží nejen ve studiu kombinovat, ale jak předvedli včera také na koncertě, precizně a s velkou chutí i energií zahrát. Zároveň umějí svůj set-list pěkně rozvrstvit a hned několikrát vygradovat. A lhostejno, jakými hity.

Bezchybný zvuk, dobrá nálada, v Brodě letos po letech konečně parádní počasí a na pódiu po všech stránkách skvělé, originální (rozuměj osobité) a skutečné hudební hvězdy Fun Lovin' Criminals. Publikum se bavilo výborně a oni také!

Stopadesátikilový golemek Frank (jenž má za sebou také angažmá hardcoreových Cro Mags a rastacoreových Bad Brains) čněl za svou miniaturní bicí soupravou, resp. na ní jako sršeň na bonbónu a třískal do ní jen tak jakoby mimochodem, zato s přehledem.

Fast, zakladatel FLC a jejich "umělecký vedoucí", střídal obsluhu baskytary s pobytem za dvoupatrovým fender-pianem a moogem, zahrál ale taky na foukací harmoniku a v závěrečné eponymní (Fun Lovin' Criminals) dokonce na trumpetu. Oba pánové navíc předvedli, jaké kouzlo můžou mít dobře zaranžované backvokály.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

Největší pozornost na sebe ovšem soustředil logicky frontman a kytarista Huey. Ten mezi jednotlivými kusy popíjel plzničku, střídal les pauly a stratocastery jakoí ponožky, laškoval s obecenstvem, vyprávěl, o čem jsou jednotlivé písničky (většinou osobní nebo odposlechnuté, zpravidla gangsterské historky), ale hlavně předvedl s jakou lehkostí a talentem lze zpívat, rapovat a hrát na kytaru.

Ve dvou z iks vrcholů vystoupení Huey udělal velmi slušný sbor z dobrých třech čtyřech tisícovek diváků z celkových (odhadem) možná sedmi u pódia. To když došlo na refrény v už tradiční poctě králi ložnicového funk-soulu Barrymu Whiteovi a pak také v klasickém hitu King Of New York.

Huey se také několikrát za vystoupení dojatě chytil za srdce, děkoval fanouškům za tak velkou projevenou přízeň a vyznal se z radosti, s jakou se FLC rádi do Česka vracejí. V případě, že šlo o připravenou etudu opakovanou na každé štaci, je Huey i velmi dobrým hercem. Na diváky v Českém Brodě jeho děkovačky ovšem falešně nepůsobily.

 

Právě se děje

Další zprávy