Finále Plzeň vyhrály film Od marca do mája a dokument o Jarcovjákové

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film tuto středu mezinárodní porota festivalu Finále v Plzni udělila něžnému dramatu Od marca do mája režiséra Martina Pavola Repky. Cenu za nejlepší dokument si odnáší Ještě nejsem, kým chci být od Kláry Tasovské.
Film Ještě nejsem, kým chci být o Libuši Jarcovjákové začnou kina promítat 3. října. Foto: Aerofilms | Video: Aerofilms

O vítězích informovala Eva Veruňková Košařová, ředitelka 37. ročníku soutěže českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů. Letošní ročník navštívilo rekordních 16 tisíc lidí, o 500 víc než loni.

Hraný film Od marca do mája, který měl premiéru na karlovarském festivalu a kina jej uvedou 28. listopadu, se odehrává pod střechou starého vesnického domu. Tam žije pětičlenná rodina. Rodiče pomalu stárnou, děti dospívají a je jasné, že se brzy vydají vlastní cestou. Pak ale do neměnného rytmu každodenního života vstoupí nečekaná zpráva o matčině těhotenství. Myšlenka na nového sourozence postupně zasahuje všechny obyvatele domu.

"Film Od marca do mája nás hluboce zaujal a zasáhl. Za jemnost a něhu, s jakou pojednává o každodenním životě jedné rodiny, za procítěné pochopení jemné rodinné dynamiky, za odvahu vtáhnout své diváky do křehkých příběhů a za umění nacházet v nich malé zázraky," uvedla porota plzeňského festivalu. Snímek jako svůj debut natočil bratislavský rodák Martin Pavol Repka, který vystudoval režii na pražské FAMU.

Dokument Ještě nejsem, kým chci být vypráví o Libuši Jarcovjákové, dnes hvězdě světové fotografie a nespoutané ženě. Porota jej ocenila za vizuálně úchvatné a poutavé vyprávění, za snahu o uznání nekompromisní práce hrdinky a hledání její identity jako ženy. Snímek režisérky Kláry Tasovské, který měl premiéru začátkem roku na Berlinale a později se také objevil v Karlových Varech, uvedou kina už příští čtvrtek 3. října.

V kategorii seriálová tvorba vyhrál jako televizní a internetový projekt pátý díl To se vysvětlí, soudruzi, série režiséra Matěje Chlupáčka. Podle poroty vypráví zábavný a působivý příběh kombinující historické prostředí doby studené války s nadpřirozenými prvky. Celou osmidílnou sérii lze vidět online.

Nejlepším televizním a internetovým projektem v kategorii film a minisérie se staly Tři zlaté dukáty od Mariany Čengel-Solčanské. Je to pohádka, která ctí a oslavuje tento českému publiku dobře známý styl milého a veselého vyprávění, ale v současném pojetí, uvedla porota. I tento film nabízí platforma iVysílání.

Ledňáčka za nejlepší studentský krátkometrážní film si odnáší Mimo, které režíroval Piotr Jasiński.

Do Plzně přijelo zhruba 1000 hostů a zástupců filmových delegací, což představuje meziroční nárůst téměř o třetinu. "Projekcí bylo také rekordních 180, filmů bylo celkem 110," poznamenává ředitelka Eva Veruňková Košařová.

Finále se letos hodně zaměřilo na projekce pro základní a střední školy, které byly plně obsazené, přišlo přes 1500 dětí. "V tom chceme pokračovat," avizuje šéfka.

Více než polovina projekcí byla vyprodaná. Organizátorům se dle jejich slov opět povedlo festival omladit. "Podpořil to fakt, že teď je velmi silná nastupující generace mladých filmařů, kteří opravdu točí jinak, nebojí se některých témat, přinášejí věci, které mladé lidi zajímají, a zároveň jsou velmi dobře přijímaní v zahraničí," myslí si Eva Veruňková Košařová. Podle ní mladá generace považuje festival stále více za svůj a za místo, které má cenu navštěvovat.

Video: Trailer z filmu Od marca do mája

Film Od marca do mája poprvé v létě viděli návštěvníci karlovarského festivalu. | Video: Perfilm
 

Právě se děje

Další zprávy