Zemřel scenárista Amarcordu Tonino Guerra

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 3. 2012 15:35
Splupracoval s Fellinim, Antonionim i Angelopoulem
Foto: Aktuálně.cz

Rimini -  Ve věku 92 let zemřel ve středu italský básník a scénárista Tonino Guerra, který spolupracoval s nejslavnějšími filmovými tvůrci včetně Michelangela Antonioniho či Federika Felliniho, který byl též jeho přítelem.

Podle agentury AFP v posledních měsících trpěl nemocemi a zemřel ve svém domě nedaleko Rimini. Tady se také narodil 16. března 1920; literární tvorbě se začal věnovat v době, kdy byl internován v německých koncentračních táborech za druhé světové války.

Velkou část své tvorby věnoval právě kinematografii, ačkoli pokračoval i v psaní pro televizi, divadlo a nezanevřel ani na poezii, malířství a sochařství. Po skončení války pracoval jako učitel, ve třiceti se přesunul do Říma. První titulky, v nichž je jeho jméno, patří filmu Muži a vlci z roku 1956.

Celkem se podílel takřka na stovce titulů. Spolupracoval s největšími italskými filmaři, kromě Felliniho a Antonioniho to byli například Vittorio De Sica, Mauro Bolognini, Mario Monicelli, bratři Tavianiové i Francesco Rosi. Ze zahraničních tvůrců ho přizvali ke spolupráci Řek Theo Angelopulos i Američan Steven Soderbergh.

Podle jeho scénářů vznikly takové Antonioniho kultovní snímky jako Zabriskie Point, Červená pustina či Zvětšenina, Felliniho legendární filmy Amarcord, A loď pluje nebo Ginger a Fred. S Angelopoulem spolupracoval na Krajině v mlze a Věčnosti a dni, s Andrejem Tarkovským na Nostalgii a podílel se i na filmech Francesca Rosiho Aféra Mattei, Lucky Luciano a Ctihodné mrtvoly.

Amarcord dostal v roce 1975 Oscara za nejlepší zahraniční film. Za své scénáře byl zakladatel filmového neorealismu sám třikrát nominován na zlatou sošku (právě Amarcord, Zvětšenina, Monicelliho Casanova ´70).

V roce 1984 byl jeho scénář k Angelopoulově filmu Cesta na Kythiru vyhlášen nejlepším na filmovém festivalu v Cannes.

"Tonino byl výjimečná osobnost, která dokázala projít prakticky celým stoletím italské kultury. Ztratili jsme básníka, génia, úžasného člověka," prohlásil bývalý italský ministr kultury a starosta Říma Walter Veltroni.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy