Zemřel přední filmový historik David Bordwell, přednášel také v Praze

2. 3. 2024 0:20
Zemřel přední filmový historik David Bordwell, přednášel také v Praze

Po dlouhém boji s rakovinou v pátek zemřel přední filmový historik a vědec David Bordwell. Bylo mu 76 let. O úmrtí informoval web Indiewire.com, podle nějž myšlení tohoto amerického teoretika ovlivnilo několik generací studentů filmové vědy.

Bordwellovy nejznámější knihy Dějiny filmu a Umění filmu, které napsal s manželkou Kristin Thompsonovou, pronikaly do podstaty stylů, skladebných principů i reálií světové kinematografie. Zejména Umění filmu, prvně vydané roku 1979, se stalo základní učebnicí pro obory filmových studií a neustále se objevovalo v revidovaných edicích.

"Na Umění filmu je výjimečné, že ho může číst takřka kdokoli. Nemá podobu co nejkomplikovanějších interpretací, co tím chtěl básník říci ani co si básník vůbec neuvědomoval, co říká. Autory zajímá primárně to, jak film dosahuje určitých účinků na diváky, co vede naši pozornost a jakým způsobem zpracováváme tyto podněty," napsal kritik Kamil Fila, podle nějž byli Bordwell s Thompsonovou znalci hollywoodské kinematografie, ale pečlivě se věnovali také ruskému němému filmu, francouzské nové vlně, japonské kinematografii či hongkongskému filmu.

Obě publikace znají i čeští čtenáři, v letech 2007 a 2011 je vydalo Nakladatelství Lidové noviny s Akademií múzických umění. Bordwell následně roku 2014 přijel do Prahy u příležitosti 25. výročí filmového časopisu Iluminace. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přednášel o digitalizaci kin a také Hollywoodu 40. let minulého století. Podle něj právě v tomto období americký film zažil jedno ze svých nejinovativnějších období, ať už vizuálně, například co se týče používání obrazů s velkou hloubkou ostrosti, nebo z hlediska vyprávění. "Hollywood začal výrazněji experimentovat s flashbacky, voiceovery, ztvárňováním snů, komplexními postavami a dalšími prvky, které v předchozích desetiletích nefigurovaly," shrnul Bordwell v rozhovoru pro časopis A2.

Americký kritik býval spojovaný s pojmy postteorie či neoformalismus, označujícími metodu analýzy filmu a myšlení o něm. Desítky let přednášel o kinematografii na Wisconsinské univerzitě v americkém městě Madison, až do minulého měsíce publikoval texty o filmu na svém blogu. Vydal stovky odborných textů a dvacítku knih, mimo jiné o teorii filmového vyprávění, dějinách filmové kritiky nebo japonském režisérovi Jasudžiró Ozuovi.

 

Právě se děje

Další zprávy