Základní instinkt 2 nemá prý to základní

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2006 23:15
Premiéra - Pokračování Základního instinktu není sexy, zato je hloupé. Takové jsou první reakce poté, co "netrpělivě očekávaný" snímek vstoupil do amerických kin.

Erotický thriller z roku 1992 vydělal 350 milionů dolarů a Sharon Stoneovou vynesl do role sexuálního symbolu. A jistě se o to nezasloužila jen její slavná (ne)kalhotková scéna, jak vytrvale spekulují někteří škarohlídi.

To by ostatně herečka asi nemohla na loňském karlovarském festivalu osobně převzít cenu za celoživotní přínos světové kinematografii a přednést proslov, při kterém nedojala k slzám nikoho krom sebe samé.

"Paul Verhoeven v prvním filmu zkombinoval bezuzdný erotismus svých raných holandských filmů s obrazy brutálního násilí a smrti. Můžete ten film milovat i nenávidět, ale každopádně to byl provokativní husarský kousek," píše u příležitosti návratu Kirk Honeycutt v Hollywood Reporteru.

Svůdná spisovatelka Catherine Tramellová se tentokrát vydává do drsného, temně postmoderního Londýna plného sklepních místností a stínů. Důvod přesunu do Londýna ovšem není znám. Protivníkem už jí navíc není charismatický policista Michael Douglas, ale chladný psychiatr v podání Davida Morrisseyho.

"Po Verhoevenovi usedl na režisérskou židli Brit Michael Caton-Jones, který natočil odpuzující a obscénní sexuální scény - ale bohužel ne oplzlé tím správným způsobem. Cítíte tu nechuť - stejně jako jste cítili Verhoevenovo nadšené voyerství," pokračuje Honeycutt, který kritizuje rovněž to, že pokračování opakuje motivy a scény z prvního dílu namísto toho, aby hledalo nové.

Základní instinkt 2: Doktor Glass na stopě svého chtíče
Základní instinkt 2: Doktor Glass na stopě svého chtíče | Foto: Intersonic

Ani další kritici nešetří sarkasmem. Podle britského deníku Telegraph film "nedráždí ani nevzrušuje" a sexuální scény vydávají "žár odstáté vody od špinavého nádobí". New York Daily News píše o tom, že Základní instinkt 2 připomíná spíše nepodařený remake než pokračování slavného filmu.

Ty Burr z Boston Globe mluví rovnou o prohrané bitvě, zatímco The New York Times kontrují sloganem "pohroma toho nejvyššího, nebo spíš nejnižšího řádu." Server Metacritic po porovnání všech dosavadních recenzí o Základním instinktu 2 dospěl ke skóre pouhých 26 bodů ze 100, což Základní instinkt 2 řadí na samé dno aktuálního žebříčku.

Podtitul filmu Závislost na risku (Risk Addiction) se samozřejmě vztahuje k hlavní postavě, která potřebuje pořád víc a víc adrenalinu, aby se jí zrychlil puls. Když jedné noci její sportovní auto skončí v Temži, stává se podezřelou ze smrti fotbalové hvězdy. Kvůli tomu se také dostává do spárů výše zmíněného psychiatra, doktora Michaela Glasse.

Základní instinkt 2: David Morrissey a Sharon Stoneová
Základní instinkt 2: David Morrissey a Sharon Stoneová | Foto: Intersonic

A místo aby z ní Glass vytáhl nějaké informace, tahá je ona z něho: psychiatr je samozřejmě okouzlen. "To poznáte tak, že jeho bezbarvý chmurný zjev se stane ještě bezbarvějším a chmurnějším," dodává ironicky Honeycutt. Podle novináře je Morriseyho výkon škrobený a neohrabaný, zatímco Stoneová se pohybuje nebezpečně blízko k přehrávání své role femme fatale.

Ostatně její slavný návrat se odehrává o celých čtrnáct let později - a to je hodně dlouhá doba nejen na to, aby její křivky byly pořád takové jako zamlada (v pokračování se také při "nahých" scénách nechala zastupovat dabérkou).

Přes zmíněné výhrady lze ale podle většiny kritiků očekávat komerční úspěch filmu. Jméno Sharon Stoneové i proklamovaná sexuálnost jistě přiláká mnoho diváků i do českých kin, kam Základní instinkt  2 vstoupí už ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy