Vzpurná Audrey Tautou, hity z Cannes i Resnais? Na FFF

Jan Gregor Jan Gregor
21. 11. 2012 18:05
Festival francouzského filmu nabídne deset filmů, které přijdou do kin
Audrey Tautou
Audrey Tautou | Foto: Profimédia

Praha - Stalo se už dobrým zvykem, že měsíc před Vánocemi zní v českých kinech francouzština častěji než obvykle. V té době se v pražských kinech koná Festival francouzského filmu a distributoři na tuto dobu směřují premiéry snímků pocházejících z téhle filmové kultuře zaslíbené země. Od čtvrtka 22. do středy 28. listopadu se koná už patnáctý ročník přehlídky a nabídne mimo jiné hned celou desítku distribučních předpremiér.

Audrey Tautou jako Thérese Desqueyrouxová
Audrey Tautou jako Thérese Desqueyrouxová | Foto: FFF

Festival ale nebude zasvěcen jen aktuální filmové produkci: pořadatelé připravili mimo jiné i reprezentativní retrospektivy světového klasika Alaina Resnaise a věčného provokatéra Leose Caraxe, jehož film Holy Motors oceněný na letošním festivalu v Cannes vstupuje do kin příští týden.

Poctou významnému klasikovi bude už zahajovací večer, v rámci něhož se promítne retrodrama Thérèse Desqueyroux s Audrey Tautou v hlavní roli emancipované ženy, která ustrne v nešťastném manželství na vesnici. Už jednou úspěšně zfilmovanou látku podle románu Francoise Mauriaka natočil jako svůj poslední film Claude Miller, který zemřel v dubnu a nedožil se premiéry filmu na canneském festivalu.

Ano, šéfe nebo pane ministře?

Distribuční předpremiéry uvedou v několika případech osobně sami tvůrci. Francouzský režisér Stephane Robelin v Praze představí svůj nový celovečerní  film Co kdybychom žili společně?. Snímek vypráví příběh pěti nerozlučných přátel, kteří se po sedmdesátce rozhodnou začít společný život.

Ministr
Ministr | Foto: FFF

Ambiciózní film Ministr zase uvede režisér, scénárista a herec Pierre Schoeller. Sonda do myšlení dnešních mocných zachycuje výsek ze života francouzského ministra dopravy (zjevně nejen u nás je to klíčový a strategický rezort) a civilně sleduje jeho putování stále složitějším a nepřátelsky naladěným světem, kde vládne rychlost, boj o moc, chaos a ekonomická krize. Film obdržel hned několik cen César 2012, a to za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, za nejlepší scénář a nejlepší zvuk a pyšní se také cenou z loňského Cannes, kde získal cenu FIPRESCI.

Bez cen se musela zatím obejít kulinářská komedie Oui, šéfe (neplést se Zdeňkem Pohlreichem), o které bude po projekci ochotně diskutovat režisér David Cohen. Příběh vyhořelého šéfkuchaře v podání Jeana Rena ale asi nebude nějaká plytká zábava, film se dostal do soutěže na Berlinale.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Z předpremiér, které nedoprovodí tvůrčí delegace, vzbuzuje nejvíce pozornosti trojice snímků. Drama Láska Michaela Hanekeho triumfovala v Cannes a komu snímek unikl v Karlových Varech, může si nyní ověřit, proč tomu tak bylo. Drastický analyzátor lidské povahy Haneke se tentokrát pohybuje v komorní až kontemplativní rovině. Jeho studie manželského vztahu poznamenaného umíráním jednoho z partnerů je ale přesto hodně emotivní.

Oui, šéfe
Oui, šéfe | Foto: FFF

Kuře na švestkách je druhým celovečerním počinem francouzsko-íránské režisérky Marjane Satrapiové, která před pár lety okouzlila svět adaptací svého autobiografického komiksového románu Persepolis.

Nyní s kolegou Vincentem Paronnaudem převedla na plátno svou útlou grafickou novelu, která místo vzpomínek na vlastní rebelské mládí zpracovává pohádkově laděný příběh z Íránu padesátých let o houslaři, který přijde o svůj nejoblíbenější nástroj. V hlavní roli tentokrát hraného filmu exceluje Mathieu Amalric.

A dlouho očekávanou novinkou v kinech je i excentrický snímek Holy Motors Leose Caraxe, v němž režisérův dvorní herec Denis Lavant ztvárnil tajuplného pana Oscara. Ten na sebe v průběhu jednoho dne bere nejrůznější identity dnešního zběsilého světa. Film je poctou herectví, Paříži i filmu jako takovému a Carax v něm odkazuje nejen skrze hlavního představitele i na své předchozí extravagantní romantické příběhy Milenci z Pont Neuf a Zlá krev. I ty si návštěvníci festivalu mohou začlenit do svého programu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Carax není zrovna typem plodného režiséra, na jeho nový smímek se čekalo třináct let. To mnohem početnější filmografii má na svém kontě Alain Resnais, klasik, který se proslavil už na přelomu padesátých a šedesátých let radikálními filmy Hirošima, má láska a Loni v Marienbadu.

Ještě jste nic neviděli
Ještě jste nic neviděli | Foto: FFF

Devadesátiletý režisér stále točí a festival proto vedle proslulých filmů (jmenujme ještě třeba snímek Můj strýček v Americe) představí i svá současná díla ovlivněná do velké míry divadelní estetikou.

Svůj poslední opus Ještě jste nic neviděli označil sám za jakousi svou závěť: Resnaisovi herci z jeho minulých filmů, vystupující pod svými pravými jmény, se v příběhu zúčastňují představení inscenace hry Jeana Anouilhe Eurydika v nastudování skupinou mladých divadelníků a jejich výkon v nich probouzí staré vzpomínky.

Film je zařazen do soutěžní sekce Výběr české kritiky, v nichž sedmička filmových publicistů stala garanty dalších zajímavých francouzských filmů z uplynulého roku.

Festival se odehrává ve Světozoru, Lucerně, Francouzském institutu a multiplexu CineStar Anděl a vstupné činí 90 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy