Vznik Facebooku si už vysloužil doporučení na Oscara

Pavel Kroulík
3. 12. 2010 14:14
První profesní sdružení dalo Fincherovi čtyři ceny
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pomalu se rozjíždí sezona filmových cen, která se přes trofeje od recenzentských sdružení a poté profesních cechů dostává ke Zlatým Glóbům a únorovým Oscarům. Jako první své favority tradičně oznámilo The National Board of Review. Pro sdružení  filmových historiků, studentů a pedagogů je letos jednoznačným filmovým králem snímek The Social Network od Davida Finchera. 

The National Board of Review mu přiřkla nejen titul snímek roku 2010. Jmenovala také Finchera nejlepším režisérem, Aaronu Sorkinovi dala cenu za nejlepší adaptovaný scénář a Jesseho Eisenberga, jenž ztvárnil zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, vyhlásila nejlepším hercem v hlavní roli.

Foto: Aerofilms

Prezidentka sdružení Annie Schulhofová čtyři ocenění komentovala slovy, že nadčasový snímek (recenzi najdete zde) zaujme mnoho generací a je skoro dokonalý ve všech složkách: nabízí prý skvělou režii, scénář, herectví i velké vypravěčství.

Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášena Lesley Manvilleová za výkon v britském filmu Mike Leigha Another Year. Snímek „o stárnutí a přátelství" popisuje  rok v životě páru,  jehož dům je útočištěm pro jejich přátele i bývalé kolegy.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Christian Bale za postavu bývalého fetáckého boxera a nyní trenéra ve filmu The Fighter. Sportovní drama režiséra David O. Russella vypráví o cestě Baleova filmového bratra Mickyho Warda (Mark Wahlberg) za titulem mitra ve welterové váze. Snímek je označovaný za následovníka Zuřícího býka, Rockyho či Million Dollar Baby.

Nejlepší herečkou vedlejší roli je Jacki Weaverová za výkon v australském dramatu Animal Kingdom. Snímek z podsvětí Melbourne vypráví o rozkladu jedné kriminálnické rodiny.

Druhý režijní pokus Bena Afflecka, kriminálka The Town, získala cenu pro nejlepší herecké obsazení. Kromě Afflecka samého ve filmu hrají Rebecca Hallová, Jeremy Renner nebo Jon Hamm.

Nejlepším animákem je podle sdružení Toy Story 3 a nejlepším dokumentem Waiting for Superman - film o americkém školském systému. Cena pro nejlepší zahraniční snímek připadla francouzskému filmu O bozích a lidech. Galský adept na cizojazyčného Oscara zachycuje poslední týdny a dny života francouzských mnichů sloužících v alžírském Tibhirine, kteří byli v roce 1996 uneseni a popraveni.

Foto: Roadside Attractions

Sofia Coppola dostala od sdružení za svůj čtvrtý film Somewhere cenu za zásluhy. Ceny pro nováčky dostali Jennifer Lawrenceová (všemi médii oslavovaný výkon ve filmu Winter's Bone - Zmrzlá kost) a duo Sebastian Junger a Tim Hethington coby debutující režiséři dokumentu Restrepo o dánských vojácích v Afghánistánu (film je v širší nominaci na Oscara za dokument).

Sdružení vyhlásilo kromě titulu roku i desítku nejlepších filmů roku, kam (abecedně) zařadilo snímky Another Year, The Fighter, Hereafter, Počátek,  The King's Speech, Prokletý ostrov, The Town, Toy Story 3, True Grit a zmíněný Winter's Bone.

Seznam oceněných filmů ani herců a dalších profesí není nijak překvapivý (soupis všech kategorií najdete zde). Všechna jména patří k těm, která už dopředu média tipují na favority sezony. Snad jedinou výjimkou je cena za scénář pro americko-španělský thriller Buried o muži, který je pohřben zaživa - asi i proto, že velká část filmu se odehrává v rakvi.

Čtěte také:
Nezávislí předhodili oscarové akademii Zmrzlou kost

S postupující sezonou budeme čím dál častěji číst při vyhlašování výsledků formulku, že „tyto ceny bývají dobrou předzvěstí oscarového úspěchu". A platí to také o trofejích od o The National Board of Review.

Foto: Aktuálně.cz

V letech 2007 a 2008 se sdružení shodlo s akademiky na tom, že filmem roku je drama Tahle země není pro starý, potažmo Milionář z chatrče. Loni NBR ocenila tímto titulem smutnou krizovou komedii Lítám v tom s Georgem Clooneym; favorita sezony ale nakonec porazil v oscarovém finále válečný The Hurt Locker.

Všechny předpovědi se nicméně naplňují především proto, že výběr filmů pro daný rok nikdy není zase natolik velký, aby bylo možné nějaký zásadní titul zcela pominout. Navíc různá sdružení kritiků sice rozhodují nezávisle, ale zároveň se svým výběrem sama chtějí trochu ohřát ve světle reflektorů a coby "ti, kteří vědí předem, kdo dostane Oscary".

Zároveň ale slouží i jako zpětná pojistka, pokud některý menšinový film na Oscarech neuspěje; vždy je možné se odkázat k nějakému oficiálnímu výsledku a pokárat oscarové akademiky za to, co přehlédli.

 

Právě se děje

Další zprávy