Nezávislí předhodili oscarové akademii Zmrzlou kost

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
1. 12. 2010 12:10
Film získal sedm nominací na Spirit Awards
Foto: Roadside Attractions

Los Angeles - Kriminální thriller Winter's Bone posiluje hned na začátku sezony filmových cen postavení favorita, kam ho už pasovali mnozí recenzenti. Lednový vítěz z festivalu v Sundance získal na newyorských Gotham Awards cenu pro nejlepší film a jen několik hodin poté sedm nominací na ceny pro nezávislé filmy Spirit Awards za rok 2010, nejvíc z letošních uchazečů.

Je mezi nimi nominace na nejlepší film a i herecké trofeje pro Jennifer Lawrencovou, Johna Hawkese a Dala Dickeyho. Debra Graniková je pak nominována za režii i spoluautorství scénáře.

Foto: Bontonfilm

Lawrenceová představuje sedmnáctiletou Ree, která se stará v horské usedlosti o matku i dva sourozence a je často odkázaná na pomoc sousedů.  V této situaci jí šerif oznámí, že pokud se otec nedostaví k soudu kvůli hypotéce, stanou se z nich i bezdomovci. A tak dívka vyráží navzdory tlaku okolí pátrat po otci do hor.

Realistický, a přitom atmosférický film podle ohlasů staví právě na hereckých výkonech, ale i na vykreslení zimní krajiny a nepřátelského prostředí místních „vidláků". Podle některých recenzí snímek dokonce připomíná až romány Cormaca McCarthyho.

Nezávislé Spirit Awards se počítají spolu s anticenami Zlaté Maliny k posledním předoscarovým rituálům. Tradičně se udělují v Los Angeles v předvečer vyvrcholení sezony, letos to tedy bude 26. února. Patří k nim i neformální předávání, naposledy to bylo na střeše garáží v centru LA.

Přestože tyto „levné ceny" na první pohled patří k protipólům Oscarů i dalších ceremonií, jejich vítězové z posledních let patří mezi filmy, o kterých se mluví po zbytek sezony. Často sbírají ceny a jsou i favority na zlaté sošky filmové akademie;  byť na ně nakonec zbudou spíš menší trofeje.

Loni to byl snímek Precious režiséra Leea Danielse, který proměnil na Spirit Awards všech pět nominací a na Oscarech pak získal ceny za vedlejší herecký výkon pro zpěvačku Mo'Nique a za nejlepší adaptovaný scénář.  Mezi oscarové uchazeče a filmy, o kterých se mluvilo, patřili i předchozí vítězové  Spirit Awards - The Wrestler s Mickey Rourkem nebo těhotenská komedie Juno.

Také další snímky aspirující letos na Spirit Award za film roku patří na seznam filmů, které už publicisté vytipovali coby sběratele cen z nadcházející sezony.  Spolu se Winter's Bone (český překlad zatím zní Zmrzlá kost) je to Boyleův příběh o přežití 127 Hours, dále baletní drama Black Swan s Natalií Portmanovou, komediální romance Greenberg s Benem Stillerem coby režisérem i hercem a rodinné drama The Kids Are All Right (Děcka jsou v pohodě). Julianne Mooreovou a Annette Beningovou tu hrají lesbický pár, který má děti, jež se rozhodnou vyhledat svého biologického otce.

Foto: Aktuálně.cz

O Beningové - stejně jako o Lawrenceové - se už mluví i v souvislosti s hereckými Oscary a nominace na Spirtit Awards to potvrzují. Kromě nich je v hereckých nominacích i další „předběžná favoritka"Natalie Portmanová a dále Greta Gerwigová, Michelle Williamsová a Nicole Kidmanová. 

Posledně jmenovaná byla navržena za psychologické drama Králičí nora, kde se s Aaronem Eckhartem představují coby rodiče truchlící nad smrtí syna. Kidmanová za snímkem stojí i jako producentka, vyrobila ho její čerstvě založená společnost Blossom Films.

Na hereckou Spirit Award je nominován i její partner Eckhart. Jeho konkurenty jsou James Franco za 127 hodin, Ben Stiller, Ronald Bronstein a John Reilly. Právě výrazné herecké výkony jsou spojujícím bodem většiny filmů nominovaných na Spirit Awrads.

Jde o poměrně jasnou sestavu a definitivně ji potvrzují nominace na režii. Spolu s Debrou Granikovou jsou navrženi Danny Boyle (127 hodin), Darren Aronofsky (Černá labuť), Lisa Cholodenko (The Kids Are All Right) a John Cameron Mitchell (Králičí díra).

Foto: Reuters

Podle pravidel Spirit Award náklady na natáčení nominovaných nezávislých filmů nesmějí překročit 20 milionů dolarů. Snímky musejí být natočeny mimo velká hollywoodská studia nebo v jejich specializovaných divizích. Musejí ale běžet v kinech aspoň týden nebo být na programu prestižních festivalů jako je zmíněný Sundance.

Nicméně rozšíření oscarových nominací u hlavního filmu z pěti na deset značí spíš příklon k většímu populismu a nezávislé snímky jsou do výběru zařazovány spíše jako „okořenění" či důkaz, že se „nezapomíná na malé filmy".

Ve skutečnosti pořád představují Oscary spíše další zápas velkých studií o to, jak co nejvíce zvýšit tržby nejen divácky vděčným filmům, ale i dražším ambiciozním snímkům, které rozhodně stojí více než oněch 20 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy