Výtvarník Pěchouček režíruje film o snobech z galerie

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 6. 2008 11:25
Vznikne nová česká tragikomedie Netalent

Praha - Hraný celovečerní film připravuje výtvarný umělec, videoartista a vypravěč surreálných příběhů Michal Pěchouček. Držitel Chalupeckého ceny na scénáři spolupracuje s produkčním Lubomírem Konečným, který snímek připravuje jako svůj magisterský projekt na FAMU.

"Film je dílem naší autorské dvojice či - jak si říkáme - autorského dua Konečný/Pěchouček," potvrzuje Konečný s tím, že v duu se snímek chystají i režírovat.

Na celovečerním poli budou oba debutanty, byť Pěchouček má za sebou řadu videí.  Své podivné příběhy začal zobrazovat formou fotorománu, později podle nich začal malovat klasickými technikami obrazové novely a točit videofilmy.

Konečný si zas vyzkoušel formát krátkého filmu a videoklipu - pro hiphopové Bow Wave.

Pěchouček
Pěchouček | Foto: Radek Wohlmuth
Čtěte více:
Michal Pěchouček vyšil pěknou výstavu

Osobní vlak - Pěchouček a Brody: Hry na city
Playtime - Není přestávka jako přestávka

Netalent má být tragikomickým příběhem ze současnosti. „Vypráví o vzniku a rychlém úpadku galerie moderního umění v  malém českém městě," říká Konečný. Inspiračním zdrojem pro scénář byl román švýcarského spisovatele Roberta Walsera Pomocník.

Hrdinou filmu je nový asistent manželské dvojice středního věku, která chce na malém městě otevřít galerii. "Mají mecenášské a sběratelské ambice, nejisté finanční zajištění a pramalé zkušenosti v oboru," charakterizuje hrdiny Konečný.

Svým elitářským chováním postupně začnou manipulovat s lidmi kolem sebe, zadlužují se a zároveň demonstrují zdánlivé bohatství. „Spustí se tak kolotoč marnotratných propagačních akcí, nevydařených společenských setkání a obelhávání všech zainteresovaných, kteří postupně s manželi ztrácejí trpělivost," popisuje.

Pěchoučkův obraz z kalendáře por onkologickou společnost
Pěchoučkův obraz z kalendáře por onkologickou společnost | Foto: Archiv

To vše postihuje především i asistenta, který se navíc stává adoptovaným členem rodiny a objektem erotické touhy manželského páru.

Vychází snad příběh ze zážitku tvůrců? "Ne, film představuje fiktivní příběh," říká Konečný. "Ani ten Netalent neoznačuje konkrétní osobu, je míněn jako obecná vlastnost."

Autoři už rozmýšlejí herecké obsazení. "Pro hlavní role máme vybraného studenta režie na FAMU Jana Březinu a divu Divadla Komedie Ivanu Uhlířovou," oznamuje Konečný. Ve filmu by se měl objevit také režisér Petr Marek.

Zato ústřední pár manželů zatím podle Konečného není jistý: "Uvažujeme o Phillippovi Schenkerovi, manželku bude ztvárňovat herečka, jejímž mateřským jazykem není čeština."

Součástí filmu by měly být i malby a prostorové objekty nejen od Michala Pěchoučka, ale i od dalších současných českých umělců - Jiřího Skály, Jana Šerých, Evžena Šimery či Pavla Štýbra.

Konečný s Pěchoučkem aktuálně pracují na scénáři. Natáčet by se mělo příští léto, do kin by film mohl vstoupit na jaře 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy