Všichni budem plastic people

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 9. 2006 11:00
Praha - Česká animace má slavnou minulost, ale dnes spíš skomírá. To se snaží změnit pořadatelé Anifestu, kteří podpořili vznik tří nových snímků.

Společnost Corona, jež organizuje třeboňskou přehlídku, vyhlásila soutěž Nové projekty animované tvorby. Právě na květnovém Anifestu letos poprvé rozdělila necelé tři miliony korun mezi tři české tvůrce animovaných filmů. Podle statutu musí všichni tři ocenění - Jiří Barta, Pavel Koutský a Michal Žabka - snímky dokončit do konce roku.

Domečku, vař!
Domečku, vař! | Foto: Corona

Kreslený snímek Plastic people z Kouteckého dílny je prudce aktuální. "Téma viselo ve vzduchu, kliniky plastické chirurgie jsou čím dál tím frekventovanější a s medicínou nemají už skoro nic společného," říká známý režisér animovaných snímků.

"Tento svět se snaží nacpat lidi do krabiček, které uměle vytváří reklamní agentury. Pak je třeba klást si otázku, zda má být člověk uniformě krásný nebo si zachovat svou vlastní individualitu. Časem se může stát, že všichni budeme vypadat stejně," dodává.

Plastic people bude mít délku asi sedm minut: vypráví právě o vztahu mezi jedinečností na jedné straně a prefabrikovanou stejností na straně druhé; o falešnosti a směšnosti umělé krásy.  Koutský je autorem námětu a scénáře, výtvarníkem, animátorem a režisérem. Hudbu k "plastikům" skládá Petr Skoumal.

Nový animovaný film chystá i další český režisér Jiří Barta. Na rozdíl od Koutského pracuje s počítačovou animací a jeho snímek Domečku, vař! se odehrává v domku na klíček, staré plechové hračce.

Michal Žabka a jeho Paní G.
Michal Žabka a jeho Paní G. | Foto: Corona

Interiér postupně zaplňují figurky, věci a zvířata a slovy autora "vzniká chaos a kritický stav, věci se množí, prostor se stále zahušťuje. Nic už nezastaví zdivočelý kolotoč. Jen vyděšená moucha se zachraňuje a opouští oknem plechový domek".

Režisér Michal Žabka pak chystá film loutkový, tedy loutkovou love story s pracovním názvem Paní G. a situacemi, které vzniknou během soužití muže a jeho nevšední životní partnerky. "Očekávat můžete humor, romantiku a občas i napětí," tvrdí autor.

 

Právě se děje

Další zprávy