Anifest vyhrály podivnosti sexuality

ČTK, Hej
10. 5. 2006 9:10
Třeboň - Hlavní cenu Anifestu včera vyhrála Michaela Pavlátová s filmem Karneval zvířat. Češi ovládli i další soutěžní kategorie.

Čeští tvůrci byli úspěšní i v dalších kategoriích - cenu za nejlepší celovečerní film získalo Fimfárum 2 režisérů Jana Baleje, Vlasty Pospíšilové, Břetislava Pojara a Aurela Klimta; vítězný videoklip letošní soutěže natočil český režisér Radek Doskočil.

Anifest přitom rozhodně není přehlídkou jen českou. "Ohlas zahraničních tvůrců potvrzuje, že Anifest přinejmenším v evropském měřítku získal velký respekt," říká ředitel festivalu Petr Slavík. Festival končí středeční přehlídkou oceněných filmů, organizátoři očekávají, že celkový počet diváků přesáhne 30 tisíc.

Fimfárum 2
Fimfárum 2 | Foto: Maur Film

Grand Prix za nejlepší původní film porotci Pavlátové udělili za to, že provokativně zpracovala pohled na šíři podivností a rozmanitosti lidské sexuality. Sama Pavlátová svůj film charakterizuje : "Karneval zvířat je sledem volně na sebe navazujících sekvencí zabývajících se erotikou z různých úhlů pohledu. Stejně jako hudba Camilla Saint-Saense jsou i jednotlivé epizody odlišné náladou, tempem, výtvarným řešením. Společné mají, jak doufáme, odlehčený, humorný pohled na erotiku."

Fimfárum 2 porota označila za důkaz neutuchající vitality české loutkové animace, který je také novátorský ve spojení kreslené a loutkové animace. Cenu za nejlepší krátký film si do Británie odveze režisérka Denis Gaelleová za snímek Ráj velkoměsta. Cenu ministra kultury, určenou pro české tvůrce a dotovanou 30 tisíci korunami, získal krátký film PsiCHO Libora Pixy.

Nejlepším videoklipem letošní soutěže je Murder Song režiséra Radka Doskočila, u něhož porotci ocenili mimořádnou souhru nálady písně a animace inspirované technikou komiksu. Nejlepším televizním filmem se stal snímek Steam Head japonského režiséra Hirojuki Nakao. Grand Prix za televizní a zakázkovou tvorbu si odveze do Velké Británie režisérský tandem Smith & Foulkes za reklamu na Motorolu Grand Classics, tito tvůrci dostali i cenu za reklamu a znělku.

Mezi studentskými filmy vyhrál titul Autobus a květiny ve vlasech režiséra Asafa Agranata z Velké Británie.

"Anifest má vynikající organizaci, byl zde velice dobrý program a dobré doprovodné akce. Myslím si, že Anifest je jeden z nejlepších festivalů v Evropě. Můžete tu vidět velkou spoustu děl, která jste neviděli jinde," uvedl britský animátor a člen poroty Tim Searle.

Letošní pátý ročník Anifestu hostil snímky ze 49 zemí, celkem soutěžilo 254 filmů a do Třeboně přijelo přes 150 zahraničních tvůrců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy