VIDEO Steve McQueen odhalil otrokářské drama s Pittem

Kultura Kultura
16. 7. 2013 14:49
První ukázka z filmu 12 Years A Slave od autora Studu
Brad Pitt ve filmu 12 Years a Slave
Brad Pitt ve filmu 12 Years a Slave | Foto: Aktuálně.cz

Video - „Festivalový blockbuster" Stud režiséra Steva McQueena zazářil po celém světě. Začínajícímu filmaři (po Hladu šlo o jeho druhý počin) se naskytla jedinečná příležitost chopit se látky dle svého uvážení, pro kterou věděl, že sežene nejzářivější hvězdy, když o ně bude stát.

12 Years A Slave
12 Years A Slave | Foto: Aktuálně.cz

12 Years a Slave, adaptace autobiografického románu Solomona Northupa, vypráví o muži, který se sice narodil svobodný, ale byl uvržen do otroctví, z nějž se mu podařilo vymanit až po dvanácti letech. Ač McQueen není Afroameričan, ale Brit, americké otrokářství je pro něj jako pro černocha jistě osobním tématem.

Hlavní roli ztvární Chiwetel Ejiofor, sekundovat mu bude McQueenův dvorní herec, stále stoupající hvězda Michael Fassbender (X:Men - první třída, Prometheus), seriálem Sherlock a posledním Star Trekem proslavený Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti, Paul Dano a konečně Brad Pitt.

První upoutávka vypadá překvapivě standardně a oproti kontroverznímu Hladu a skandálnímu Studu vyhlíží 12 Years a Slave jako typické oscarové drama. Ač to samozřejmě nevylučuje kvalitu filmu, režisérovi příznivce vyhledávající drsnější podívanou by to asi nepotěšilo. My se dozvíme, jestli McQueenovi úspěch obrousil hrany, až 23. ledna příštího roku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy