V březnu vypukne 13. Febiofest

Irena Hejdová
7. 12. 2005 13:40
Praha - Ve čtrnácti pražských kinosálech a v dalších šesti českých a osmi slovenských městech začíná 23. března už třináctý ročník respektované filmové přehlídky Febiofest.

Novinky nadcházejícího ročníku na dnešní tiskové konferenci představil spolu se svým týmem ředitel přehlídky Fero Fenič. Festival proběhne v Praze od 23. do 31. března, v regionech o týden později. Nabídne minimálně 400 celovečerních, krátkých, dokumentárních, experimentálních a animovaných filmů za lidovou cenu 69 korun za lístek.

foto z filmu Indián a sestřička
foto z filmu Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní dramaturg festivalu Přemysl Martinek dnes představil program festivalu s tradičními sekcemi Novinky světové tvorby a Evropské kino. Promítnuty budou ale i filmy z Latinské Ameriky, Asijské kino, Jižní kino s novinkami z Afriky a Předního Východu nebo Východoevropské kino. Videosál nabídne oblíbenou sekci "divných videofilmů", v retrospektivě bude představena tvorba Luchina Viscontiho.

V rámci festivalu se v předpremiéře představí i výjimečný nový český film Indián a sestřička debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka, který kvůli Febiofestu posunul svou distribuční premiéru na 30. března. Více o filmu Indián a sestřička se dočtete ZDE.

Fero Fenič
Fero Fenič | Foto: Febiofest

Novinkou bude propojení filmového festivalu s významnou výtvarnou událostí, kterou bude rozsáhlá retrospektiva Andyho Warhola v pražském Rudolfinu. Febiofest k této výstavě nabídne projekce Waroholových experimentálních filmů. Febiofest chce v tomto propojování svého programu s dalšími uměleckými disciplínami pokračovat i v příštích letech. Novinkou je i akce "Na místě činu", v rámci které bude promítnut v závěru festivalu český film Spalovač mrtvol přímo v pardubickém krematoriu, kde byl z převážné většiny natočen.

Poslechněte si, co říká ředitel Febiofestu Fero Fenič o chystaném 13. ročníku této filmové přehlídky.

Jako tradičně se i na nadcházejícím ročníku Febiofestu budou udílet ceny filmové kritiky Kristián, proběhne také divácky oblíbený doprovodný program: Febiofest junior festival s filmy pro dětské diváky a hudební festival zaměřený jako loni na world music, na kterém vystoupí asi 50 skupin z nejméně 10 zemí světa.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy