The Social Network je film roku, zní ze všech stran

Pavel Kroulík
13. 12. 2010 22:00
Sdružení zámořských kritiků vyhlašují své ceny
Foto: Aktuálně.cz

New York, Los Angeles  Film The Social Network režiséra Davida Finchera o založení sociální sítě Facebook sbírá jednu cenu za druhou. Za nejlepší snímek roku ho zvolila sdružení filmových kritiků z Los Angeles a z Bostonu i dvě newyorské organizace - recenzenti z papírových médií i jejich koleogvé píšící pro on line média.

Také další snímky, které od zámořských publicistů posbíraly ocenění, znovu potvrdily přílušnost k sestavě favoritů, jež by se měla ucházet o nejvyšší trofeje sezony včetně Oscarů. Seznam nejlepších titulů roku letos vykrystalizoval velmi jasně a velmi brzy. Teď se uvidí, zda mu dají definitivní punc úterní nominace na Zlaté Glóby.

Z dosavadních ohlasů je zřejmé, že Social Network pro mnohé americké recenzenty naplňuje ideál: spojuje aktuální podobenství i nadčasový "velký příběh" a k tomu dokonale zvládnuté řemeslo, resp. až posedlost po dokonalosti. Snad od dob Kubricka tu nebyl režisér, který by chtěl mít takovou kontrolu nad výsledkem jako Fincher.

Asociace losangeleských filmových kritiků vybrala The Social Network nejen za film roku, udělila mu i cenu za scénář pro Aarona Sorkina. Trent Reznor z NIN dostal cenu za hudbu k filmu napůl s Alexandrem Desplatem, který zkomponoval doprovod k Polanského Muži ve stínu.

Foto: Aktuálně.cz

I cenu za režii kritici rozdělili - mezi Finchera za The Social Network a Oliviera Assayase za televizní film Carlos pojednávající o venezuelském teroristovi, který nyní sedí ve francouzském vězení. Carlos byl rovněž řazen nejvýš v kategorii nejlepší zahraniční film. Hlavní roli v něm ztvárňuje Édgar Ramírez, jehož kritici řadí na druhé místo v kategorii herců.

Nejlepším hercem je podle kritiků Colin Firth, který ve filmu The King's Speech ztvárnil koktavého krále Jiřího VI. V ženské kategorii asociace ocenila Jihokorejku Kim Hje-ja za výkon v jihokorejském filmu Mother (jako poražený finalista, které asociace zveřejňuje, za ní skončila Jenifer Lawrenceová oslavovaná médi za výkon ve filmu Winter's Bone). 

Ve vedlejších rolích bodovali Niels Arestrup za francouzského Proroka -  loňský film teprve letos přišel do zámoří - a Jacki Weaverová za výkon v australském dramatu Animal Kingdom. Snímek z podsvětí Melbourne vypráví o rozkladu jedné kriminálnické rodiny.

Foto: Aktuálně.cz

Cena za kameru patří Aronofského baletnímu dramatu Černá labuť, nejlepším animákem je podle kritiků z LA Toy Story 3. Ceny budou uděleny 15. ledna v Los Angeles. Herec a režisér Paul Mazursky bude oceněn za celoživotní dílo.

Bostonští kritici byl k filmu The Social Network ještě vstřícnější. Fincherovo drama je nejlepší film, patří mu cena za scénář a za hudbu, ale i za herce v hlavní roli pro Jesseho Eisenberga, který ztvárnil zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga.

Nejlepší herečkou je podle bostonských recenzentů Natalie Portmanová za výkon baletky v Černé labuti, o které se již od premiéry filmu mluví jako o čekatelce na Oscara. Ceny za vedlejší herecké party mají Christian Bale (The Fighter) a Juliette Lewisová (Conviction).

Boxerský The Fighter má i cenu pro nejlepší herecké obsazení (Mark Wahlberg opět po čase překvapil seriózním dramatickým výkonem a Christian Bale opět k nepoznání změnil svou vizáž). Cizojazyčným filmem roku je jihokorejská Matka a animákem roku Toy Story 3.

Čtěte také:
Vznik Facebooku si už vysloužil doporučení na Oscara´
Spekulace o filmech roku: Ovládnou Hollywood komunisti?

I podle sdružení New York Film Critics Online je The Social Network filmem roku; opět dostal i cenu za režii, za scénář a za hudbu. Hereckou cenu mu ale vzal James Franco, za hlavní roli v horolezeckém dramatu Dannyho Boylea 127 hodin. 

Foto: Aktuálně.cz
 

Natalie Portmanová je opět nejlepší herečkou a Bale hercem ve vedlejší roli. Z filmu The Fighter pochází podle newyorských online kritiků i herečka ve vedlejší roli Melissa Leo. 

Cenu pro herecký objev dostala Noomi Rapaceová ze švédské detektivní série Milénium, trofej pro herecké obsazení patří snímku Děcka jsou v pořádku (The Kids Are All Right). Nejlepším animákem je opět Toy Story 3 (který by se měl podle předpovědí probojovat mezi oscarovou nominační desítku i mezi hranými filmy).

Nejlepším dokumentem je Banksyho Exit Through the Gift Shop, cena pro zahraniční film patří italskému titulu I Am Love. Černé labuti připadla cena za kameru i za hudbu pro Clinta Mansella.

Newyorské on line sdružení vyhlašuje i abecední desítku filmů roku, kam zařadilo snímky 127 Hours, Another Year, Black Swan, Blue Valentine, The Ghost Writer, Inception, The Kids Are All Right, The King's Speech, Scott Pilgrim vs. the World a The Social Network.

I jejich vlivní kolegové z newyorských papírových médií zvolili The Social Network za film roku, ale prý až v druhém kole. Snímek sice opět dostal cenu za režii  pro Finchera, ale v počtu trofejí ho předčilo nezávislé drama The Kids Are All Right: dostalo cenu za scénář, za hlavní ženskou roli pro Annette Beningovou i za vedlejší mužskou roli (Mark Ruffalo).  Cenu za hlavní mužskou roli obdržel Colin Firth a za vedlejší Melissa Leo.

Foto: Falcon

Své nominace před Zlatými Glóby vyhlásila i Broadcast Film Critics Association - sdružení 250 televizních, rozhlasových a internetových recenzentů udělující Critics' Choice Movie Awards. Nejvíc nominací, dvanáct, od nich dostala Černá labuť, o jednu méně mají The King's Speech and True Grit. I jejich sestava adeptů na film roku  kopíruje dosavadní výběry. 

Pouze desítku filmů roku bez určení pořadí tradičně vyhlašuje Americký filmový institut (AFI).  Rovněž jeho seznam není překvapivý a opakuje jména, která již před časem vytipovala média: Black Swan, The Fighter, Inception - Počátek, The Kids Are All Right, 127 hodin, The Social Network, The Town, Toy Story 3, True Grit a Winter's Bone.

Další favorizovaný film The King's Speech nemohl být do seznamu zařazen, protože je z britské produkce, a tak mu AFI dala aspoň zvláštní cenu, stejně jako dokumentu Waiting for Superman o americkém školském systému.  Bylo to vůbec poprvé, co sdružení takto ocenilo výjimečná díla, jež se nevejdou do jejich kritérií.

AFI vyhlašuje i desítku TV pořadů, kam za roku 2010 zařadila programy The Big C, Boardwalk Empire, Breaking Bad, Glee, Mad Men, Modern Family, The Pacific, Temple Grandin, 30 Rock a The Walking Dead.

Desítku děl vybírají 13členné poroty; v té filmové byli režisér Lee Daniels, scenáristka Diablo Cody nebo kritik Leonard Maltin (autor slavné Film Guide Book).

 

Právě se děje

Další zprávy