Takové Oscary Holywood dlouho nezažil. Podívejte se

Kultura Kultura, Red Kul
23. 2. 2009 13:55
Udílení Oscarů: Videa, galerie, přehled vítězů

Los Angeles - Letošní předávání Oscarů mělo dvě dominanty. Jasným vítězem se v neděli stal Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea s osmi soškami včetně ceny za film roku a za režii.

"Jsou místa, o nichž byste si nikdy nemysleli, že se na nich ocitnete. Měsíc, jižní pól, pódium na Miss World - a pódium tady," charakterizoval úspěch filmu jeho scenárista Simon Beaufoy.

Čtěte také: Pohádka nekončí: Milionář si nese do chatrče osm Oscarů

Druhým trumfem večera byl Hugh Jackman coby moderátor. I znalci loví v paměti, kdy se přímý přenos nesl v tak uvolněném duchu, odsýpal tak svižně a šířil pozitivní energii jako pod jeho vedením.

"Akademie ráda vzdává poctu širokým rejstříkům - třeba Robert Downey Jr. v Tropické bouři. Robert, který je Američan, hrál Australana, který hrál Afroamerična. A vidíte, nominace. Kdežto já: jsem Australan, který hrál Australana ve filmu Austrálie. No a moderuju," zahájil Jackman ceremoniál.

A protože se prý všude šetří, nacvičil ve své garáži číslo, ve kterém záhy předvedl hlavní oscarové favority (viz video).

Švih dodala velmi zábavná (a dostatečně krátká) taneční čísla, konverzační vtípky i sestřihy. Většinu cen udílely skupiny profesně spřízněných osobností. Hlavní mužskou kategorii tak uvedla pětice herců a Robert de Niro následného vítěze Seana Penna za roli homosexuála Harveyho Milka představil slovy: "Jak se ti to povedlo, žes celé ty roky dostával role heteráků?"

"Nečekal jsem to a chci, aby bylo jasné, že si uvědomuju, jak těžké leckdy je za něco mě ocenit," reagoval pak Penn a v duchu své postavy počastoval akademii oslovením "vy komunističtí buzerantští parchanti, díky moc".

Naopak nejlepší herečka Kate Winsletová, jíž vynesl vítězství "tradičně vážný" film Předčítač, se držela i tradiční dikce proslovů: "Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si tuhle řeč nepřipravila. Řekla bych, že mi bylo asi osm, zírala jsem do zrcadla v koupelně a tohle nejspíš byla lahvička šampónu. Dobrá, teď už to šampón není."

První španělská držitelka hereckého Oscara Penelope Cruz se alespoň děkování snažila zlehčit: "Nebude to trvat 45 sekund, to vám můžu říct už teď. Už tady někdo někdy omdlel? Protože bych mohla být první."

 

Právě se děje

Další zprávy