Svatý Vojtěch je hrdina, říká Sláma. Plánuje nový film

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 5. 2012 17:19
Režisér Bohdan Sláma chce natočit film o středověkém biskupovi
Bohdan Sláma
Bohdan Sláma | Foto: Ondřej Besperát

New York - I když poslední film Bohdana Slámy s názvem Čtyři slunce teprve nedávno vstoupil do českých kin, ambiciózní režisér má už dnes jasno, čemu by se chtěl dále věnovat. Zatímco většina Slámových děl sleduje spíše obyčejného člověka, hrdinou nového filmu by měl být svatý Vojtěch, který byl v desátém století druhým pražským biskupem a šiřitelem křesťanské víry.

"Vojtěch byl veliká osobnost našich dějin, téměř obecně neznámá. Obecně si myslím, že v Čechách se pořád zamýšlíme nad tím, kdo jsou naši hrdinové a kde jsou naši hrdinové. Pro mě je hrdina Vojtěch, který při vší problematičnosti svého celého působení byl člověkem přesvědčeným o své pravdě a za tou pravdou dokázal jít až za hranice života," říká režisér Bohdan Sláma. Zatím ale stále není jasné, zda by bylo možné na podobný projekt sehnat dostatek financí a realizovat ho tak, aby náročnou látku kvalitně předal i divákům.

Svatý Vojtěch se narodil kolem roku 956 a snažil se vymýtit zejména obchod s otroky, mnohoženství a alkoholismus. Reformní politikou si udělal řadu nepřátel v církevních i světských kruzích, osudným se mu staly právě jeho ideály. Zemřel násilnou smrtí, zavraždili ho pohané v Prusku, kam se vydal na misijní cestu.

Ukázka z filmu Čtyři slunce
Ukázka z filmu Čtyři slunce | Foto: Aktuálně.cz

Dalším problémem, který komplikuje přípravy konceptu filmu o pražském biskupovi je samotné zpracování dostatečně přesvědčivého scénáře. "Pořád si studuji o té době a snažím si mentálně představit, o co vnitřně šlo v tom příběhu," říká Bohdan Sláma. "Samozřejmě, když ho napíšu, tak je pak další otázku, jestli jsou, nebo nejsou pro takovou látku realizační možnosti," dodává režisér.

Kromě příprav projektu o svatém Vojtěchu nyní pracuje i na novém scénáři ke snímku, který by se měl stejně jako jeho ostatní dosavadní filmy odehrávat v současnosti. Sláma zatím nechtěl upřesnit, o čem jeho nový počin bude. "Myslím si, že je realizovatelný v rámci našich možností, skromně, a přitom, aby to byl silný film," říká pouze.

Slámův film Štěstí
Slámův film Štěstí | Foto: Česká televize

Režisér Bohdan Sláma se proslavil již prvním celovečerním filmem s názvem Divoké včely, který mladému tvůrci vynesl hned několik ocenění. Na úspěch debutu navázal v roce 2005 snímkem Štěstí. Příběh hlubokých a bolestivých vztahů byl oceněn sedmi Českými lvy a další ceny sbíral také v zahraničí. Pozitivní ohlas vyvolal také Slámův film Venkovský učitel.

Jeho poslední snímek Čtyři slunce, který měl v noci na dnešek newyorskou premiéru, se již letos ve Spojených státech představil na prestižním filmovém festivalu Sundance. Na přehlídce byl vybrán do soutěžní sekce, což se předtím jinému českému filmu nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy