Slámova novinka Čtyři slunce bude soutěžit na Sundance

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 12. 2011 15:00
V sekci pro světový hraný film bude mít 13 soupeřů

Park City (Utah)/New York - Nový český snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy bude soutěžit v nadcházejícím ročníku slavného amerického festivalu Sundance. V sekci pro světový hraný film bude mít 13 soupeřů. Informovali o tom organizátoři přehlídky, jež je dítětem herce Roberta Redforda.

Film, který bude mít oficiální premiéru v příštím roce, je příběhem o rodinné krizi a hodnotě rodinných vztahů. Jeho půdorysem je milostný trojúhelník sestávající ze čtyřicátníka přezdívaného Fogi (hraje ho Jaroslav Plesl), jeho ženy Jany (Aňa Geislerová) a jejího milence (Igor Chmela).

Jádro příběhu prý představuje vztah muže a ženy, jejich vztah k dětem i k sobě samotným. "Je to drama, které má spoustu humorných momentů - a ty se přirozeně spojují s momenty tragickými, protože v životě to takhle je," uvedl již dříve režisér.

Bohdan Sláma
Bohdan Sláma | Foto: Ondřej Besperát

Sláma se na Sundance objevil již v roce 2009 se snímkem Venkovský učitel. Tehdy se dostal do nesoutěžního výběru deseti zajímavých režisérů "10 Directors to Watch". Sestavují jej každý rok redaktoři filmového magazínu Variety, podle nichž jde o deset výjimečných režisérů.

Nový ročník Sundance se uskuteční od 19. do 29. ledna příštího roku. Nabídne 110 filmů z 31 zemí vybraných ze 4024 přihlášených snímků.

"Jsme a vždy jsme byli festivalem filmařů. Takže, co dělají? Co říkají? Pronášejí slova o měnícím se světě, ve kterém žijeme. Někteří mluví přímo, někteří nově, jiní netradičně, vždy ale zajímavě. Nelze to předvídat. Vše se dozvíme až na konci, což miluji," poznamenal při představení programu nového ročníku Redford.

Festival Sundance se těší velkému zájmu médií a je první významnou přehlídkou roku. Přehlídka oceňuje a vynáší do centra pozornosti menší a umělecké snímky, které se pak často ucházejí o hlavní ceny sezóny včetně Oscarů. To byl případ Malé Miss Sunshine, harlemského dramatu Precious nebo "lesbického" komediálního dramatu Děcka jsou v pohodě.

Foto: Aktuálně.cz

Festival vznikl v roce 1978 jako přehlídka nízkorozpočtových a uměleckých filmů natočených mimo velká studia. Zároveň se i kvůli blízkosti Hollywoodu rozrostl v akci, kterou pravidelně navštěvuje přes 40 tisíc lidí včetně mnoha hvězd, což mu vyneslo obviňování, že už opustil své původní cíle.

Podle kritiků je to ovšem věčný konflikt. Navíc hranice mezi Hollywoodem a nezávislými filmy je čím dál prostupnější - co se týče výdělků, témat i obsazování hvězd. Dnes tyto snímky často tvoří alternativní nabídku náročnější a starší publikum, než je hlavní cílová skupina teenagerů. Někdy je tak nálepka "nezávislý" vnímána spíš jako marketingový nástroj.

Přehlídka však stále uvádí aktuální filmy s politickými a společenskými tématy a pro mnoho tvůrců se stala odrazovým můstkem ke slávě. V roce 2007 zde na sebe například upozornil snímek Once, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnila česká hudebnice Markéta Irglová.

Sundance svou "značku amerických nezávislých filmů a hudby" představí v dubnu 2012 i v britské metropoli. Čtyřdenní akci Sundance Londýn zorganizují Redfordův institut Sundance pro filmovou tvorbu a firma AEG Evropa, která zajišťuje živou zábavu a sportovní akce.

 

Právě se děje

Další zprávy