Sundance vyhrála šestiletá dívka a boj proti drogám

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 1. 2012 11:00
Sláma si z Redfordova festivalu cenu nedovezl
Foto: Aktuálně.cz

New York/Park City - Celovečerní snímek Beasts of the Southern Wild a dokumentární film The House I Live In získaly hlavní ceny 28. ročníku amerického festivalu nezávislého filmu Sundance, který se konal v Utahu. 

Film Beasts of the Southern Wild režiséra Benha Zeitlina je příběhem šestileté dívenky, která žije se svým otcem "na konci světa" v Louisianě. Otec onemocní záhadnou nemocí, jejich domov začnou sužovat záplavy i "prehistoričtí" tvorové a holčička Hushpuppy se vydá hledat pomoc u jejich ztracené matky. Magický snímek vnímaný i jako metafora současné Ameriky byl od začátku favoritem. 

Dokument The House I Live In (Dům, v němž žiji) Eugena Jareckého mapuje 40 let "neúspěšné války proti drogám", kterou vedou Spojené státy a která poslala do vězení miliony lidí. Je kritikou americké protidrogové politiky, soudního systému, vězení a dopadu této politiky na menšiny.

Arbitráž
Arbitráž | Foto: Aktuálně.cz

"Výsledek války Spojených států proti drogám je tragédie. V USA je ve vězeních 2,3 milionu lidí, což více než v kterékoli jiné zemi světa. Je to strašné a tragické tajemství," řekl Jarecki.

Cena diváků za americký film patří snímku Bena Lewina The Surrogate o umírajícím paralyzovaném spisovateli, který si najme ženu, jež by ho zbavila panictví. Snímek, ve kterém hrají Helen Huntová, William H. Macy a John Hawkes, dostal i speciální ocenění poroty za herecké obsazení.

Snímek po aukčním boji koupila společnost Fox Searchlight za 6 milionů doalrů, což je nejvyšší cena zaplacená letos na Sundance. Studio, jež stálo za nezávislými hity Malá Miss Sunshine či Milionář z chatrče, zakoupilo i vítězný film Beasts of the Southern Wild.

Ceny se nedočkal český snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, který soutěžil v sekci pro světový hraný film. V kategorii zahraničních filmů velkou cenu poroty získal snímek Violeta odešla do nebe od chilského režiséra Andrése Wooda, který vypráví o zpěvačce Violetě Parraové, ikoně chilské hudby, která spáchala v roce 1967 sebevraždu.

Slámův nejnovější snímek si na festivalu odbyl světovou premiéru, česká by se pak měla uskutečnit 8. března. Jde o příběh o rodinné krizi a hodnotě rodinných vztahů. Sláma se na Sundance objevil v roce 2009 se snímkem Venkovský učitel. Tehdy se dostal do nesoutěžního výběru "10 Directors to Watch".

Mezi zahraničními dokumenty si ze Sundance hlavní cenu odnesl izraelský film The Law in these Parts (Zákon v těchto místech) věnovaný palestinským okupovaným územím.

Sundance nabídl letos téměř 120 celovečerních filmů, z nichž 58 soutěžilo; letošní ročník ve zvýšené míře věnoval pozornost ekonomice. Největší přehlídka nezávislého filmu ve Spojených státech je dítětem herce a režiséra Roberta Redforda.

Festival Sundance se těší velkému zájmu médií a je první významnou filmovou přehlídkou roku, která oceňuje a vynáší do centra pozornosti menší a umělecké snímky, které se pak často ucházejí o hlavní ceny sezóny včetně Oscarů. To byl třeba případ Malé Miss Sunshine, harlemského dramatu Precious nebo "lesbického" komediálního dramatu Děcka jsou v pohodě.

Festival vznikl v roce 1978 jako přehlídka nízkorozpočtových a uměleckých filmů natočených mimo velká studia. Časem se ale rozrostl v akci, kterou pravidelně navštěvuje přes 40 tisíc lidí včetně mnoha hvězd, což mu vyneslo obviňování, že už opustil své původní cíle. Tento "hvězdný syndrom" ovšem postihne většinu rostoucích akcí a zasáhl i sám nezávislý film.

Hranice mezi Hollywoodem a nezávislými produkcemi je každopádně mnohem prostupnější. Dnes tyto snímky často tvoří spíš alternativní nabídku pro náročnější a starší publikum, než je hlavní cílová skupina teenagerů. Každopádně Sundance festival stále uvádí aktuální filmy s politickými a společenskými tématy a pro mnoho tvůrců se stal odrazovým můstkem.

 

Právě se děje

Další zprávy