Sundance zvolilo nejlepším dramatem Ledovou řeku

AP, Hej
27. 1. 2008 11:04
Festival vyhrál film, který Tarantinovi vzal dech
Misty Upham a Melissa Leo na fotografii ze snímku Ledová řeka.
Misty Upham a Melissa Leo na fotografii ze snímku Ledová řeka. | Foto: Sundance Festival

Park City, Utah - Už třetí rok v řadě byl za nejlepší americké drama na festivalu Sundance vyhlášen snímek, který se věnuje problematice imigrantů. Tentokrát poprvé ale přišli ze severu.

Ledová řeka vypráví o svobodné matce z New Yorku, která spolu s mohawskou indiánkou začne převádět lidi přes kanadskou hranici. Debut režisérky Courtney Hunt vychází z jejího stejnojmenného krátkého díla.

Mezi dokumenty bodoval snímek Trouble the Water o neworleanském páru a jeho zkušenosti s hurikánem Katrina. Film natočili spolupracovníci slavného Michaela Moorea - Tia Lessin a Carl Deal.

Sobotní slavnostní zakončení festivalu moderoval William H. Macy. Tradiční přehlídka nezávislého filmu v posledních letech rozšiřuje záběr a logicky tak láká i řadu celebrit a distributorů chtivých zakoupení stejného hitu, jako tu v minulosti byla třeba Malá Miss Sunshine.

Cenu diváků, která loni připadla irskému muzikálu Once s Markétou Irglovou a Glenem Hansardem v hlavních rolích, si letos odnesl snímek The Wackness, v němž Ben Kingsley ztvárnil psychiatra, který svým klientům ordinuje marihuanu.

Očekávalo se, že vstřícně přijatý snímek bude hned na festivalu zakoupen do americké distribuce, toto přání publika i tvůrců se ovšem nenaplnilo.

Zato Ledovou řeku už zakoupilo do distribuce Sony Pictures Classics za cenu nižší než milion dolarů. Snímek člen poroty, slavný režisér Quentin Tarantino označil za "úžasné vykreslení americké chudoby".

"Vzalo mi to dech a v poslední hodině mě to tak vzalo u srdce, že se mi třáslo až do posledního záběru," řekl Tarantino.

Mezi zahraničními snímky bodoval Král pingpongu od Švéda Jense Jonssona o dvou příbuzných, kteří odkrývají pohnutou rodinnou historii. Snímek si odnesl cenu poroty a cenu za kameru.

Nejlepším zahraničním dokumentem byl vyhlášen snímek Man on Wire, v němž britský režisér James Marsh vyrazil za francouzským umělcem Philippem Petitem, který se v roce 1974 pokusil ilegálně přejít po laně mezi dvěma věžemi World Trade Center.

Cenu publika v oblasti dokumentu si odnesl aktivistický tvůrce Josh Tickell, který ve svém snímku Fields of Fuel volal po prolomení americké závislosti na ropě. Filmař prý na svém snímku pracoval přes 10 let.

Cenu publika za nejlepší zahraniční film si odnesl snímek Kapitán Abu Raed, podle zástupců Sundance první hraný film z Jordánska za posledních 50 let.

Speciální porota také udělila hereckou cenu celému ansámblu filmu Zalknutí natočenému podle stejnojmenného románu Chucka Palahniuka. Ve filmu se objevili mimo jiné Sam Rockwell či Anjelica Huston.

 

Právě se děje

Další zprávy