Stávka pokračuje. Zoufalým manželkám dochází dech

tur
27. 11. 2007 17:00
Scenáristé se s producenty dohodli, že se dohodnou
Foto: Reuters

Los Angeles - Tři týdny stávkující američtí scenáristé v pondělí poprvé zasedli ke společnému stolu se svým soupeřem, sdružením filmových a televizních producentů. 

Jednání nepřineslo žádná veřejná prohlášení ani ujištění, že byl učiněn jakýkoli pokrok. Zazněl pouze příslib, že se obě strany opětovně setkají a budou pokračovat v jednáních.

Konflikt vyvolaný sporem o výši honorářů za DVD a za stahování filmů z internetu se ve čtvrtém týdnu dostal do fáze, kdy tvůrci využívají právě médium, kterým se cítí být ochuzováni. Tlačí své požadavky ironickou a srozumitelnou formou prostřednictvím různých blogů a serverů jako You Tube a MySpace - ten vlastní mediální konglomerát Ruperta Murdocha News Corp.

Studia odmítají zvýšení honorářů, protože prý teprve zkoušejí, který z modelů byznysu na internetu uspěje. Poslední natolik významná stávka otřásla Hollywoodem v roce 1988, sdružení scenáristů čítající dnes 12 tisíc členů tehdy drželo své členy v nečinnosti po 22 týdnů a zábavní průmysl tak ztratil přinejmenším 500 milionů dolarů. Podle propočtů by dnes stejně dlouho trvající pauza stála dvakrát víc.    

Alicia Keys vystoupila na podporu scenáristů
Alicia Keys vystoupila na podporu scenáristů | Foto: Reuters

Studia se sice kasala, jak jsou scénáři předzásobená, ale pomalu jim dochází dech. Jako první přišly na řadu noční talk show. Záhy se začaly vysílat reprízy, které rapidně snižují sledovanost; Jay Leno na NBC například ztratil 750 tisíc domácností.

Zastavily se už i práce na filmech. Je odloženo pokračování Šifry mistra Leonarda, na prázdniny neplánovaně nastoupil Johnny Depp jako krvavý holič Tod Sweeney.

Ale největší dopad má stávka na primetimeové seriály. Zoufalé maželky mají v zásobě už jen poslední epizodu, Chirurgové ještě dvě. Čtvrtina Američanů podle průzkumu tvrdí, že  si raději otevře knihu nebo časopis, než by se dívala na opakování.

Ačkoli mluvčí News Corp. - která vlastní studia 20th Century Fox a TV kanál Fox - ještě minulý týden tvrdil, že stávka se na sledovanosti zatím neprojevila, agentura Magna Global předpokládá do konce roku devítiprocentní pokles. 

Ten ale souvisí i s vánočními nákupy, proto si některé drahé seriály jako Prison Break dávají na přelomu roku pauzu.

Foto: Reuters

Navíc je faktem, že seriály i tak zažívají meziroční odliv kolem 20 procent diváků.  Především mladší ročníky utíkají k internetu a k trendu pětiminutových spotů, jak je prezentuje třeba YouTube. Není větší ironie, že nejlepší televizní zábava se v průběhu stávky odehrává na internetu.

Tvůrci pořadů jako Daily Show tvoří pokračování přímo z tábora stávkujících a shot tvůrců Kanclu - The Office Is Closed - osvětlující kroky stávkujících zhlédlo už přes půl milionu lidí.

  • Video najdete ZDE

Autoři využívají schopnosti získat podporu, aniž by poučovali: citují popkulturní klasiky jako Smrtonosná past, když ukazují budovu Foxu v Los Angeles jako "40 pater čistého pokrytectví". Není proto divu, že podle výzkumu veřejné mínění jasně stojí za scenáristy. 

Stávka může výrazně zpozdit dodávání nových řad seriálů do zahraničí a tlačit tak na termíny dabingu. České televize Nova ani Prima se zatím nijak nebojí, protože série vysílají s až jednoročním zpožděním. Připouštějí ale, že výsledek stávky by mohl mít dopad na cenu nakupovaných pořadů.

 

Právě se děje

Další zprávy