Stávka scenáristů už ohrožuje i pokračování Šifry

Jitka Gráfová
20. 11. 2007 15:35
Brownovi Andělé a démoni přijdou do kin později
Foto: Bonton

Las Vegas - Po televizních show a seriálech má stávka scenáristů v Hollywoodu pravděpodobně první oběť i mezi očekávanými filmovými trháky. Adaptace knihy Dana Browna Andělé a démoni měla původně přijít do kin okolo příštích Vánoc. Teď to vypadá, že to bude až v květnu 2009 - tedy tři roky poté, co se k kinech objevil Brownův bestseller Šifra mistra Leonarda.

Protest autorů z východního i západního pobřeží Spojených států odstartoval před dvěma týdny po neúspěšných jednáních. Sdružení filmových a televizních scenáristů WGA - které má na dvanáct tisíc členů - se nedokázalo s Unií producentů dohodnout na výši podílu z prodeje DVD a stahování filmů z internetu.

Šancí na vyřešení jsou jednání plánovaná na 26. listopadu; bude to poprvé od 5. listopadu, kdy se obě strany sejdou. A zvlášť producenti by se měli snažit, stávka je zásahla rychleji, než prohlašovali.

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Na Andělech a démonech pracoval Akiva Goldman, který napsal i scénář k Šifře. Na kontě má mimo jiné scénář k Batmanovi a na poličce Oscara za snímek Čistá duše.

Nepatří k těm, kdo by si potřebovali vystávkovat větší podíly. Jenže odbory mají v Hollywoodu velký vliv, a tak se poslušně podřídil asociaci scenáristů. Podle jejich nařízení se dokonce musely "pro jistotu" odevzdat rozpracované texty.

Columbia Pictures tak má problém, protože dosavadní verze prý z románu amerického bestselleristy nevytěžila všechno. "Columbia Pictures se kvůli stávce rozhodla pozastavit produkci snímku Andělé a démoni," stojí v tiskovém prohlášení.

"Zatímco tvůrci a scenáristé se domnívají, že scénář je velmi silný, my si nemyslíme, že jejich dosavadní práce odpovídá tak ambicióznímu projektu."

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Columbia zároveň tvrdí, že další filmy ohlášené na rok 2008 - nová bondovka nebo akční drama Willa Smithe Hancock - by neměly být stávkou ovlivněny.

Ve snímku, pod který se stejně jako u Šifry podepíše Ron Howard, opět ztvární postavu profesora Roberta Langdona herec Tom Hanks. Tentokrát se znalec šifer snaží zmařit plány starodávné skupiny, která se rozhodla zlikvidovat Vatikán.

Film je marketingově označován jako pokračování Šifry, ale podle knih je to prequel - děj Andělů a démonů předchází pátrání po potomcích Ježíše, které vyvolalo patřičné skandály a z Dana Browna udělalo jednoho z nejbohatších spsiovatelů.

Přes nijak příznivé recenze vydělala Šifra mistra Leonarda 700 milionů dolarů a dostala se mezi nejúspěšnější komerční snímky loňského roku.

Už minulý týden se objevily zprávy, že stávka může ohrozit nové díly seriálu Dr.House nebo Ztracených. Namále mají i seriály jako Zoufalé manželky či 24 hodin.

Na stávku jako první doplatily televizní show Saturday Night Live and The Late Show Davida Lettermana; ty od začátku opakují starší díly.

Stávka je největší protestní akcí v Hollywoodu od roku 1988. Tehdy zaměstnanci studií odmítali pracovat dvaadvacet týdnů, což narušilo podzimní sezonu - filmový a televizní průmysl to stálo půl miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy