České filmové debuty se chystají do kin

Irena Hejdová
4. 12. 2005 0:00
Praha - Do kin míří v nejbližších měsících několik českých filmových debutů a dalších filmů mladých českých režisérů. Přinesou změnu a čerstvý vítr do současné české kinematografie?
foto z filmu Sklapni a zastřel mě
foto z filmu Sklapni a zastřel mě | Foto: Aktuálně.cz

V převážné většině případů platí pro chystané české debuty charakteristika "nezávazné". Nemají ambice říci něco vážnějšího k české, či snad dokonce šířeji východoevropské současnosti (nebo tyto ambice mají, ale nenaplňují). Jdou po povrchu věcí i problémů, bližší je jim snaha nezávazně bavit. Typická je pro ně i jistá podbízivost publiku, což je u mladých tvůrců opravdu tristní. Podívejme se blížeji na některé z chystaných filmových projektů.

foto z filmu Restart
foto z filmu Restart | Foto: Aktuálně.cz

Debuty tohoto roku

Ještě v tomto roce mají premiéru dva debuty. Tento čtvrtek vstoupila do kin černá komedie Sklapni a zastřel mě, což je ale debut britského režiséra, i když jde o příběh, který se odehrává v Česku a byl zde natočen s českými herci v duchu komedií Guye Ritchieho - černý humor, hodně mrtvol a sympatičtí hrdinové grázlovského typu. Více o filmu zde.

Ve čtvrtek 8. prosince přichází do kin film Restart Julia Ševčíka. Příběh jednoho aprílového žertíku zaujme na první pohled výraznou formou. Obsah ale už za formou trochu pokulhává a Restart nepřináší po této stránce nic nového, jen další banální historku odehrávající se v prostředí pražských hudebních klubů a subkultury, která se v nich pohybuje. Podrobnou recenzi filmu přineseme v den premiéry.

foto z filmu Indián a sestřička
foto z filmu Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

Nadějný debut Dana Wlodarczyka

S debuty to ale není zase tak černé. 26. ledna má premiéru film Indián a sestřička Dana Wlodarczyka, představený novinářům v minulém týdnu. Vypráví příběh romské zdravotní sestry Marie a gádžovského dělníka Františka. Jejich rozvíjející vztah se zkomplikuje snad ještě dřív, než vůbec může začít. Realistický film s mladými neokoukanými herci a neherci je natočen civilně a v až dokumentárním stylu, zabývá se vážným tématem, aniž by sklouzl k mentorování a laciným efektům. Ze zde představených debutů jde zatím rozhodně o film nejzajímavější a také nejvyzrálejší. Podrobnou recenzi filmu uveřejníme na Aktuálně v den premiéry.

foto z filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí
foto z filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí | Foto: Aktuálně.cz

Komunity

Další ambicióznější projekty mladých tvůrců chystané na rok 2006 se zabývají různými více či méně svéráznými komunitami. První českou premiérou roku 2006 bude železniční tragikomedie Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí režisérů Pavla Göbla a Romana Švejdy. Film byl natočen podle úspěšné divadelní hry René Levínského. V dubnu má premiéru film Účastníci zájezdu podle románu Michala Viewegha o jednom turistickém autobusovém zájezdu do Chorvatska. Film natočil Jiří Vejdělek, který jím debutuje na poli celovečerní tvorby, zkušenosti získal při práci na nováckém seriálu Redakce. Na květen se chystá premiéra filmu Něco o životě dokumentaristy Roberta Sedláčka z prostředí komunity drogově závislých. A konečně v říjnu by měl mít premiéru film Lištičky nadějné režisérky Miry Fornayové, jehož hrdinkami jsou středoevropské au-pair v Londýně.

foto z filmu Rafťáci
foto z filmu Rafťáci | Foto: www.nova.cz

Teenagerské komedie

Rok 2006 bude převážně ve znamení teenagerských komedií, které chtějí navázat na úspěch loňských Snowboarďáků. Lze od nich čekat lechtivé vtípky na hranici vkusu a maximální podbízivost mladému publiku. 26. ledna vstupuje do kin první z nich, film s výmluvným názvem Panic je na nic, který natočil Ivo Macharáček. V únoru následují Experti Karla Comy. Teenagerskou komedií se ženskými hrdinkami jsou Pusinky Karin Babinské, které by měly mít premiéru za rok. Další filmy jsou sice podobného ražení, i když nejde o debuty: v březnu má premiéru film Marcela Bystroně s příšerným názvem Po hlavě do prdele a také situační komedie Všechno nejlepší Martina Kotíka (který debutoval už slabou Pánskou jízdou). Autor Snowboarďáků Karel Janák chystá další dva filmy v březnu Rafťáky a v listopadu Rok podvraťáků.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy