Studia dala scenáristům padáka. Stávka zasáhne i Grammy

vk
15. 1. 2008 21:15
Letošní sezónu už nezachrání ani dohoda
Továrna na sny - Hollywood
Továrna na sny - Hollywood | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Čtyři největší hollywoodská studia přešla do protiútoku. Zrušila desítky smluv se stávkujícími scenáristy s odůvodněním, že letošní sezóna už nemůže být zachráněna, ani kdyby se nakonec dohodli na nových smlouvách.

Největší hollywoodská stávka za posledních dvacet let trvá od 5. listopadu. Důvodem je výše honorářů z nových médií. Scénáristé marně žádali od Unie producentů vyšší podíl na zisku z prodeje DVD a stahování filmů z internetu.  

Barbara Hall, scenáristka a producentka, která se podílela na několika seriálech CBS Paramount, deníku Los Angeles Times řekla, že manažeři jí oznámili vyhazov v pátek. "Nejsem si úplně jistá, jaká je jejich strategie, vím jen, že jsem se stala jejich obětí."

Foto: Reuters

Studia prezentují rozhodnutí jako nezbytný krok. "Jako důsledek změn jsme učinili obtížné rozhodnutí nepokračovat v dohodách s několika scenáristy a producenty, jejichž talent byl hluboce ceněn a respektován," prohlásila zástupce CBS Paramount.

Důsledky stávky se projevily záhy a byly větší, než se předpokládalo. Seriály většinou neměly dopředu dost scénářů a když nebylo podle čeho točit, začaly jim docházet díly.

Noční talk show skončily hned první den a protesty zasáhly i celovečerní filmy, které ještě potřebovaly úpravy scénáře. Poslední obětí byly Zlaté Glóby, ze kterých místo okázalé show zbyla tisková konference. 

Popodobně můžou dopadnout únoroví Oscaři a podle aktuálních zpráv i Grammy. Scenáristický cech podle všeho nepovolí svým členům napsat průvodní slovo na ceremoniál.

Dojde i na seriály, které to dokázaly dotáhnout do tradiční vánoční pauzy, nebo startují. Ztraceni mají začít na jaře, ale hotových je jen osm dílů.

Prison Break se vrátil po vánoční pauze, ale jen s pěti díly, takže celá série skončí na čísle třináct. O moc líp na tom nejsou Chirurgové nebo Dr. House.

Ohrožení jsou i animovaní Simpsonovi. Výroba jednoho dílu je časově náročná, proto nemají napsaných tolik dílů dopředu.

Konec sezóny bude podle všeho ve znamení repríz nebo záloh, se kterými původně televizní stanice váhaly.

A už teď je jasné, že přes dva měsíce trvající stávka ohrozí i příští sezónu. V lednu obvykle studia kupují nově napsané scénáře a nápady. Tentokrát ale není z čeho vybírat.

Proto studia 20th Century Fox, CBS Paramount, NBC Universal a Warner Bros potvrdila, že v celkem 65 případech ukončila i vývojové a produkční smlouvy. Autorovi scénáře a jeho týmu studio platí od půl milionu do dvou milionů dolarů ročně.

Hollywoodská studia s dosavadními nabídkami pohořela. Smlouvy pokládané za průlom v jednání a přezdívané Nové ekonomické partnerství zahrnovaly i platby za vysílání na internetu, ale scenáristé je nepřijali. 

S každým dnem přicházejí studia o pěknou sumu peněz; v roce 1988 během dvaadvacet týdnů trvající stávky zaměstnanců přišel filmový a televizní průmysl okolo 500 milionů dolarů. Podle dosavadních propočtů stála nynější pauza už teď třikrát víc.

Stávka může zpozdit i dodávání nových řad seriálů do zahraničí, a tlačit tak na termíny dabingu. České televize série sice vysílají s jednoročním zpožděním, jenže tentokrát možná nebude kde brát.  

Už před koncem roku připustily, že výsledek stávky by mohl mít dopad na cenu pořadů. 

 

Právě se děje

Další zprávy