Richard Gere políbil Shilpu a chtějí ho zatknout

pra, BBC
27. 4. 2007 11:30
Za tři polibky na krk tři měsíce vězení
Na charitativní akci v Dilí Richard Gere políbil bollywoodskou herečku Shilpu Shetty
Na charitativní akci v Dilí Richard Gere políbil bollywoodskou herečku Shilpu Shetty | Foto: Archiv

Dillí - Indický soud vydal zatykač na hollywoodského herce za to, že na veřejnosti líbal bollywoodskou hvězdu Shilpu Shetty.

Indové svoji herečku milují. Před několika měsíci kvůli ní pořádali demonstrace, protože ji v britském Celebrity Big Brother údajně rasisticky šikanovali další soutěžící. Poté, co ji nedávno Gere nemotorně políbil během charitativní akce na podporu výzkumu AIDS, vypravili se Indové opět do ulic.

Lamač ženských srdcí a buddhista si před objektivy kamer zřejmě neuvědomil, že v Indii jsou takové projevy náklonnosti na veřejnosti nepřípustné. Vášnivé objetí se záklonem a několik polibků na tvář dohnalo Indy k pálení portrétů Richarda Gera.

Jejich rozhořčení sdílí i úřady. Soud v Jaipuru nazval Gereovo chování "aktem obscénosti" a vydal na něj zatykač. Herec nevychází z údivu: myslel si, že kauzu všichni hned hodí za hlavu, protože se nic nestalo.  "V Indii je jedna malá pravicová a velmi konzervativní strana, která se považuje za morální policii země a takovéhle věci dělá často," říká z bezpečí Ameriky. Podle místních zákonů mu hrozí tři měsíce vězení, pokuta nebo obojí.

Foto: Archiv

Sama Shetty prý ve věci nic nepodnikla a ani neobdržela předvolání k soudu. "Co k tomu říct? Byly to tři nevinné polibky na krk," vzkázala po svém tiskovém mluvčím, "jak se můžou v zemi kamasútry stát takovou událostí? Lidé by se raději místo toho měli soustředit na skutečné problémy jako třeba AIDS."  Už dříve se nechala slyšet, že objetí ani polibky neslušné nejsou.

Veřejnost prý vše jen zbytečně dramatizuje. Snímek americké hvězdy s indickou kráskou v náručí následujícího dne zaplnil titulní stránky snad všech místních novin, televize neustále opakovaly "šokující záběry".  Pak došlo i na dvě žaloby. Jedna herce obviňuje z nemravného chování na veřejnosti, druhá zacílila na televizní stanice, které celý akt odvysílaly. Nařčené jsou z hanlivé prezentace žen.

Shilpa Shetty u Velkého bratra
Shilpa Shetty u Velkého bratra | Foto: Reuters

První reakce Shilpy přímo na pódiu zněla: "Tak to už je možná trochu moc". Pak hollywoodskou hvězdu bránila. Šlo o improvizaci, proto prý byla zaskočena. Posléze sama volala indickým novinářům, že se jí herec několikrát omlouval: "Richard mi třikrát volal, omlouval se, že zranil cítění indického lidu."

Herečka v lednu zvítězila v "celebrity edici" soutěže Big Brother, ovšem za cenu skandálu. Jedna ze soutěžících Jade Goodyová jí doporučila, aby se vrátila zpátky do slumu a podle názvu asijské rýžové placky ji spolu s ostatními soutěžícími oslovovala Poppadom. Další nekorektní narážky už režie musela vypípávat.

Stanice Channel 4, která pořad v Británii vysílala, se bránila, že jde o hru; ale víc než 36 tisíc diváckých stížností a hrozba firmy Carphone Warehouse, že pořad nebude sponzorovat, ji donutily jednat.

Šéf televize vydal prohlášení, že se pořadem zabývají a soutěžící bránil tím, že narážky nejsou rasistické, ale důkazem o střetu kultur. Shilpa to nejdřív jako rasismus cítila; pak říkala, že původ všeho byl v antipatiích a stresovém prostředí.

Britský ministr financí Gordon Brown, který byl v Indii na obchodní cestě, musel pořad vysvětlovat v tamních médiích i členům indické vlády. Jayne Goodyovou diváci vyloučili a Shilpu "v roli oběti" vynesli až k vítěžství. Dočkala se audience u britské královny i premiéra Tonyho Blaira.

Pětadvacetiletá Goodyová po odchodu ze studia poskytla rozhovor, ve kterém se snažila hájit. "Nejsem rasistka. Ale když jsem viděla, co bylo odvysíláno, nedivím se, že to mělo takový dopad."

To asi netušil ani Gere.

 

Právě se děje

Další zprávy