Režisér Linklater: Ze škrábnutého, zaprášeného filmu jsem měl ve Varech pocit něčeho skutečného

ČTK ČTK
1. 7. 2018 14:39
Na festivalu v Karlových Varech v neděli vystoupil Richard Linklater, režisér oscarového Chlapectví. Mimo jiné sdělil, že jeho společnost v Texasu poskytla začínajícím filmařům podporu ve výši dvou milionů dolarů.
Richardovi Linklaterovi trvalo 30 let, než dorazil na festival do Karlových Varů.
Richardovi Linklaterovi trvalo 30 let, než dorazil na festival do Karlových Varů. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Před 30 lety byl nezávislý film něčím jako sci-fi, dnes ale existují takové podmínky, že tvůrci nemusejí být závislí na podpoře velkých studií. Mohou si snímky vyrábět sami.

Přesto je situace pro filmaře možná paradoxně těžší. Tvůrců a snímků je v důsledku mnohem víc a najít uplatnění není snadné, řekl dnes v Karlových Varech Richard Linklater, na Oscara nominovaný režisér filmu Chlapectví a především zakladatel americké neziskové organizace Austin Film Society.

Například největší festival nezávislých filmů v americkém Sundance podle Linklatera v 90. letech registroval okolo dvou set přihlášených filmů, zatímco dnes jich jsou zhruba dva tisíce.

Linklaterova společnost Austin Film Society začínala roku 1985 jako filmový klub, který lákal studenty, umělce a fanoušky. Brzy se ale z Austin Film Society stala instituce podporující filmovou kulturu a produkci v rozrůstající se texaské komunitě.

Od svého vzniku společnost poskytla filmařům příspěvky v hodnotě více než dvou milionů dolarů, čímž napomohla výrobě stovek texaských snímků. Některé tituly podpořené Austin Film Society byly k vidění také na předešlých ročnících festivalu ve Varech.

Zásadní pro vlastní tvorbu Richarda Linklatera byl film Flákač z roku 1991, který dnes režisér ve Varech uvedl za potlesku publika. "Teď jsme zvyklí na digitální kopie. Viděl jsem, že tento film je škrábnutý, zaprášený. Ale měl jsem z něj pocit něčeho skutečného. Určitě vás to vrátí do doby, kdy byl natáčen," řekl.

Linklaterův slavný debut diváka provádí ulicemi Austinu během obyčejného horkého texaského dne. Seznamuje ho s místními i podivíny.

Linklater dnes popsal, že Austin v 90. letech minulého století byl pro obyvatele Texasu velkým městem, do něhož se lidé z okolí sjížděli za kulturou. Byla zde univerzita a v rámci konzervativního Texasu šlo o relativně liberální místo.

Ve městě se rovněž nacházela klinika pro mentálně postižené. "Na jedné ulici jsem potkával různé lidi a nevěděl jsem, zda jde o profesory té kliniky, nebo pacienty. A o tom jsem natočil film," vysvětlil.

Připustil, že mu trvalo 30 let, než dorazil do Karlových Varů. "Jsem perverzně rád, že tu nejsem se svým filmem, ale že jsou zde filmy Austin Film Society," dodal Richard Linklater.

 

Právě se děje

Další zprávy