Recenze: Cyničtí Millerovi na tripu by snesli i patos

Jan Gregor Jan Gregor
9. 9. 2013 22:00
Komedie s Jennifer Aniston střílí vtipy a gagy rozdílné úrovně
Foto: Warner Bros.

Recenze - Fim Millerovi na tripu je pravděpodobně nejvtipnější hollywoodskou komedií letní sezony. Když si ale uvědomíme bídu, do níž tenhle žánr ve Spojených státech každým rokem hlouběji a hlouběji upadá, neznamená to zas až takovou výhru.

Odmyslíme-li si kolísavé tempo vyprávění a podobně nestálou úroveň humoru, neuvidíte zatím letos v kině film s větším počtem hlášek a situačních gagů. Takřka každá slovní výměna, každá situace v tomto snímku Rawsona Marshalla Thurbera (Vybíjená) je potenciálním útokem na bránice.

Foto: Aktuálně.cz

Problém je v tom, že Hollywood ve snaze dostat do kina co nejširší spektrum diváků míří na všechny cílové skupiny: puberťákům snímek nabídne zastydlé vtipy se sexuální tematikou, dvacátníkům řadu popkulturních odkazů a tatínkům a maminkám trochu toho prorodinného sentimentu.

Kanonáda gagů a přesná striptérka

Když si člověk film chladně zanalyzuje, připomínají Millerovi na tripu dort, co vařili pejsek s kočičkou. V kině ale na takové analýzy není čas, z plátna se valí vtip za vtipem a při takové kadenci by v tom byl čert, aby se u každého diváka alespoň třetina neujala. I proto jsou na filmových serverech divácké reakce výrazně kladnější než spíše rozpačité filmové recenze.

Hlavní hrdina David (Jason Sudeikis) je typický komediální hrdina dnešního Hollywoodu. Stejně jako v loňském hitu Méďa je to třicátník, který odmítá dospět, trousí jeden cynický bonmot za druhým a místo budování kariéry a rodiny si svůj spokojený singlovský život financuje lokálním dealováním trávy.

Jednoho dne ho ovšem okradou o peníze, které patří jeho šéfovi (Ed Helms), a ten mu položí nůž na krk. Buď mu o víkendu doveze větší než malou zásilku marihuany z Mexika, nebo se taky docela klidně může stát potravou jeho domácího mazlíčka žraloka.

Foto: Warner Bros.

Jak ale převézt přes hranice takovou hromadu drog? David dostane zoufalý plán: za směšný honorář přemluví nesourodou partičku známých od vidění, aby s ním na pár dní sehráli dokonale šťastnou rodinku, jejíž karavan nebude celníkům příliš podezřelý.

A tak vzniknou fiktivní Millerovi. Davidovu manželku dostane za úkol hrát zadlužená striptérka Rose (Jennifer Aniston) a role jejich dospívajících dětí připadne bezprizornímu panicovi ze sousedství Kennymu (Will Poulter) a protřelé tulačce Casey (Emma Roberts).

Foto: Warner Bros.

Nic samozřejmě neproběhne tak hladce, jak má. Roztáčí se kolotoč bizarních záměn a trapných situací, do děje se zapojí naštvaný mexický narkobaron i další manželská dvojice karavanistů (Nick Offerman a Kathryn Hahnová).

Bezbolestně prošumí

Čtveřice (!) scenáristů sází do placu gagy povedené (přejezd přes mexickou hranici) i sexistické a pubertální, ale celý tenhle nesourodý příběh drží nad vodou hlavně talentovaní protagonisté a chemie mezi nimi.

Sukeidis je jako bezstarostný floutek i v přestrojení za uťáplého tatíka s pěšinkou přesný a Jennifer Aniston už několikrát prokázala svůj komediální talent i v plastičtějších rolích, než byla Rachel z Přátel. Každopádně role životem semleté sympaťačky Rose jí přesně sedne.

Mezi ní a Sudeikisem to jiskří a člověk se jen může domýšlet, o co lepší by celý film byl, kdyby tvůrci chvílemi zklidnili tempo a kanonádu humoru a nechali ve scénáři více prostoru pro jejich postupné sbližování.

Všechno ve filmu směřuje k očekávanému happy endu, v němž bývalí samotáři naleznou ve svých parťácích novou rodinu. Ale celý závěr nefunguje ne proto, že by tvůrci na konci slevili ze své cool odvázanosti, ale naopak proto, že se svého ironického pomrkávání a adolescentních srandiček nedokázali včas vzdát.

I když bývá ve zvyku u podobného typu filmů nadávat na zbytečně zmršené sentimentální konce, tady by víc necynického patosu a upřímně projevených emocí bylo určitě ku prospěchu věci. Takhle totiž navzdory výborným hercům a jednomu skvěle poťouchlému vtípku v závěrečných titulcích snímek hlavou jen bezbolestně prošumí.

Millerovi na tripu
We're the Millers
Žánr: Komedie, Krimi
Režie: Rawson Marshall Thurber
Obsazení: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Will Poulter, Emma Roberts, Ed Helms, Nick Offerman, Kathryn Hahn, Molly C. Quinn, Tomer Sisley, Matthew Willig, Luis Guzmán, Thomas Lennon, Mark L. Young, Ken Marino, Laura-Leigh, Rawson Marshall Thurber, Scott Adsit, Lunden De'Leon, Matt Cornwell
Délka: 111 minut
Premiéra ČR: 29.08.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy