Rebelující služky neporazil Mossad, ufoni ani žraloci

Kamil Fila Kamil Fila
5. 9. 2011 14:20
Konec sezony letních hitů skončil spíš neslavně
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Už třetí týden po sobě zvítězilo v amerických kinech retro melodrama The Help (Proti pravidlům) o vzpouře černošských služek na americkém Jihu v 50. letech.

Žebříčkové vítězství je to sice hubené, na první místo stačilo pouhých 14,2 milionu dolarů, ale každopádně The Help je po akční sci-fi Inception (Počátek) z loňska první film, jemuž se podařilo udržet se tři týdny na špici. Po měsíci má The Help nastřádáno již 118, 6 milionů, což z něj při nákladech 25 milionů dělá jeden z nejpřekvapivějších a nejvýdělečnějších hitů roku.

Foto: Aktuálně.cz

Podepisuje se na tom samozřejmě i slabá konkurence. Uplynulým víkendem skončila sezona letních blockbusterů, lidé se vracejí z prázdnin a studia už si raděj šetřila filmy na podzimní sezonu. Do kin byly nasazeny ve větším množství kopií tři novinky, jeden dlouho odkládaný akční thriller a poté dva laciné horory.

Jiné drama

Nejlépe si vedl thriller The Debt (Dluh), který vznikl již v roce 2010 (přitom jde o remake izraelského filmu z roku 2007), obrazil pár festivalů, ale do široké zámořské distribuce byl puštěn až nyní.  Z 1826 kin utržil za první víkend 9,7 milionu dolarů.

Příběh se začíná v roce 1965, kdy se tři mladí agenti izraelské tajné služby Mossad (Jessica Chastain, Sam Worthington a Marton Csokas) vrátili domů jako hrdinové poté, co ve východním Berlíně vystopovali a zabili nacistického válečného zločince, bývalého doktora z Osvětimi.

Foto: Aktuálně.cz

Pak následuje střih do současnosti. Nyní již vysloužilí agenti (tady hrají je Helen Mirren, Ciarán Hinds a Tom Wilkinson) mají status národních ikon, dcera Rachel dokonce o jejich misi napsala knihu. Oni však zoufale trpí pod tíhou tajemství, které se zavázali nikdy neprozradit. Před třiceti lety v Berlíně se totiž odehrálo jiné drama než to, které později prezentovali veřejnosti.

Distributor Focus Features uvádí, že na film chodilo převážně publikum starší 30 let, velmi rovnoměrně rozložené mezi muže a ženy. Do českých kin snímek přijde 27. října.

Podle ohlasů režisér John Madden (Zamilovaný Shakespeare, Mandolína kapitána Corelliho, Důkaz) natočil jakýsi mix Spielbergova Mnichova a adaptaci neexistujícího románu Roberta Ludluma. Film prý překvapuje šokuje scénami násilí, ale otázky vyvolává, zda tak činí kvůli reflexi minulosti nebo jen atraktivitě. Mírnou potíž činí i to, že herci hrající mladší a starší verze týchž hrdinů si nejsou příliš podobní. Jak podotkl například Roger Ebert: „Mladší herci mají více vzrušující scény, ale starší herci jsou mnohem zajímavější."

Foto: Aktuálně.cz

Jednotliví recenzenti se pak liší podle toho, zda podle nich film funguje více jako thriller, nebo jako drama o otázkách viny - a zda je přijatelné, aby vážné téma bylo traktováno akční cestou. Podle A. O. Scotta z New York Times film „prozkoumává etické a psychologické komplikace, jež leží pod povrchem příběhu jednoduchého hrdinství, spíše s větší energií než jasností."

Ve výsledku ale snímek vychází na databázi Rottentomatoes.com velmi dobře - ze 111 recenzí jich je 86 kladných. Na uživatelské databázi IMDb.com má film od diváků hodnocení 7, 2 bodů z 10.  Nejlépe jej hodnotí ženy mezi 30-45 lety, více se líbí Američanům než lidem v jiných zemích; výrazně se nelíbí chlapcům mladším 18 let.

Tento materiál měl zůstat ztracen

Naopak, horor Apollo 18, který skončil v žebříčku třetí a utržil za víkend jen 8,7 milionu dolarů z 3328 kin, má na Rottentomatoes.com mimořádně bídné ohlasy: pouze 6 z 29 recenzí vyznívá kladně. 

Jde o subžánr found footage, čili film, který předstírá, že jsou na něm zachycené skutečné události a materiál byl někým náhodně nalezen. Zde je konspirační nádech posílen tím, že má jít o záznam toho, proč se lidé po roce 1973 již nikdy nevrátili na Měsíc.

Foto: Aktuálně.cz

Kritici se ovšem shodují, že „tento materiál měl zůstat ztracen" a celý žánr těchto hororů by už měl skončit. Jak napsal Eric D. Snider na serveru Film.com: „Když je odhalen zdroj strašidelných událostí, působí sní mek už vyloženě hloupě, jako zapomenutelná epizoda Akt X nebo Fringe". Podle Roberta Levina ze stránky Film School Rejects je „snímek obtížné sledovat, protože se špatně rozlišují místa a perspektivy". Více kritiků souhlasí, že je to možná již příliš velký experiment. Každopádně by prý potřeboval být buď chytřejší, nebo naopak hloupější, aby byl zábavný.

V souvislosti s tímto filmem je zajímavé pouze to, že v jednom ze svých trailerů využívá citátů z jedné vzácně pozitivní recenze, kterou je ovšem obtížné dohledat a která vyznívá kompletně ironicky - tedy že její autor se stejnou vážností jen předstírá, že film považuje za vynikající umělecké dílo.

Na IMDb.com má Apollo 18 hodnocení 6, 9 bodů z 10 a je vidět, že výrazně klesá u starších a skeptičtějších diváků.  Premiéra do českých kin není zatím hlášena.

Poslední novinka týdně, horor Shark Night 3D utržil za víkend jen o 60 tisíc méně než Apollo 18, ale hrál se na více plátnech (4100) v 2860 kinech (většina kopií byla 3D). Skončil čtvrtý a v tomto ohledu jde o brutální neúspěch; brutálnější než sám příběh o skupině mládežníků, kteří se o víkendovém výletu na chatě u sladkovodního jezera potkají zabijáckého žraloka (jenž tu byl někým zákeřně vysazen).

Foto: Aktuálně.cz

Režisér David R. Ellis, který natočil Nezvratný osud 2 a 4, Hady v letadle a thriller Cellular, prý tentokrát odvedl mimořádně fádní výkon. Snímek, který chtěl navázat na loňský úspěch snímku Piraňa 3D, absolutně nevyšel. Jak napsala například Elizabeth Weitzman v New York Daily News: „Zločin, který béčkový film nikdy nemůže spáchat, je nudit své publikum."

Tim Grierson ze Screen International si přisadil, že „Hadi v letadle aspoň splnili závazek, že budou neuvěřitelně absurdní. Ve srovnání s nimi má Shark Night (Žraločí noc) jen tupý název". Snímek prý má větší produkční kvality než například televizní snímky na kanálu SyFy Network, ale patří spíš tam než na plátno.

Robert Abele z Los Angeles Times si jen povzdechnul, že snímek jen přispívá k tomu, že jsou žraloci nepochopená stvoření. V Česku se špatná reklama žralokům dostane do kin 22. září.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy