Montreal má právě na programu Pusinky

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 8. 2007 12:00
České holky doputovaly na kanadský festival
Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Praha - S dalšími dvaadvaceti filmy se o vítězství v soutěžní sekci debutů utká na filmovém festivalu v Montrealu český film Pusinky. Poprvé tu bude k vidění právě dnes.

Syrové roadmovie o cestě tří dívek prázdninovým Českem si už vysloužilo ovace od kritiků i mezinárodní poroty na plzeňském festivalu Finále. "Snažili jsme se, aby byl film maximálně autentický, a ukazoval svět holek takový, jaký je," komentovala svou metodu režisérka Karin Babinská v online rozhovoru na Aktuálně.

Pusinky se v Montrealu promítají pod anglickým názvem Dolls a celkem jsou tu na programu čtyřikrát.

Pusinky, foto z filmu
Pusinky, foto z filmu | Foto: www.pusinky.com

Už ve středu do Kanady odletěla režisérka Babinská s kameramanem Martinem Doubou, ve čtvrtek je podle producenta Viktora Schwarcze doplní ještě jedna ze tří hlavních představitelek, herečka Sandra Nováková.

Pusinky jsou jediným českým filmem, který se probojoval do jedné z hlavních soutěžních sekcí festivalu, k vidění tu budou ale ještě tři další české snímky. Mimo soutěž se v Montrealu promítá Menzelova adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Sekce Zaostřeno na světový film nabídne Pavláskové Bestiář; stejně jako na filmovém trhu v Cannes tu je snímek uváděn pod chytlavým anglickým názvem Bitch´s Diary. A do třetice dokumentární sekce obsahuje krátkometrážní kanadsko-český dokument La Rémission de Dieu od Martiny Adamcové a Martina Mahdala.

Festival v Montrealu probíhá od 23. srpna do 3. září. Má stejně jako české Karlovy Vary prestižní kategorii A; kromě nesoutěžního Toronta jde o největší severoamerickou přehlídku. Letos proběhne od 23. srpna do 3. září.

 

Právě se děje

Další zprávy