První z velkých cen získali bratři Coeni

Reuters, sim
6. 12. 2007 9:45
Filmaři si už dali zahřívací kolo před Oscary
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi.
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi. | Foto: Reuters

New York - Kolotoč velkých filmových cen se dal znovu do pohybu. Ve středu vyhlásila první z nich americká organizace National Board of Review (NBR). A jak zazní ještě mnohokrát a někdy je to i pravda: trofeje lze považovat za jakýsi lakmusový papírek, který naznačí, kdo by mohl získat Oscary.

NBR nejvýše ocenila snímek bratří Coenů No Country for Old Men neboli Tahle země není pro starý - adaptaci ceněného románu Cormacka McCarthyho .

Snímek, kterým podle fanoušků vrací Joel a Ethan Coenovi ke kořenům, sleduje stopu Joshe Brolina, který místo vysoké uloví na hranicích Mexika a Texasu pytel heroinu a pěknou sumičku dolarů. Bohužel tak sebe i svou mladou ženu postaví do role štvané zvěře - v patách se jim žene nejen místní šerif v podání Tommyho Lee Jonese, ale i zabiják Javier Bardem.

George Clooney ve filmu Michael Clayton
George Clooney ve filmu Michael Clayton | Foto: Aktuálně.cz

NBR přiřkla nejlepší mužský herecký výkon filmu o zkorumpovaných právnících Michael Clayton, sošku tak dostal George Clooney.

Britská veteránka Julie Christie představila na plátně ve snímku Away From Her příběh alzheimrem trpící ženy - a sklidila sošku za nejlepší ženský herecký výkon.

Nejlepším režisérem se stal Tim Burton a jeho Sweeney Todd, i když muzikál ještě neměl distribuční premiéru..

Sweeney Todd je adaptací britského divadekního muzikálu o holiči, který svůj pracovní nástroj využívá k podřezávání hrdel zákazníků i protivníků. Film, kde si hlavní role střihli Johnny Depp a režisérova manželka Helena Bonham Carter, vstoupí do českých kin 7. února. Více o filmu čtěte ZDE

Ovace sklidilo i drama o zmizelém dítěti v režii Bena Afflecka Gone Baby Gone; sám Affleck získal cenu pro nejlepší režijní debut, Amy Ryan pak za tento snímek přisoudila NBR cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Fakta

Ceny NBR

  • Nejlepší film - "No Country for Old Men" (bratři Coeni)
  • Nejlepší herec - George Clooney ("Michael Clayton")
  • Nejlepší herečka - Julie Christie ("Away From Her")
  • Nejlepší režisér - Tim Burton ("Sweeney Todd")
  • Nejlepší režijní debut - Ben Affleck ("Gone Baby Gone")
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli - Casey Affleck ("The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford")
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli - Amy Ryan ("Gone Baby Gone")
  • Nejlepší cizojazyčný film - Julian Schnabel ("The Diving Bell and the Butterfly")
  • Nejlepší dokument - "Body of War"
  • Nejlepší animovaný film - "Ratatouille"
  • Nejlepší scénář - "Junu" a "Lars and the Real Girl"
  • Nejlepší adaptovaný scénář - "No Country for Old Men"

Affleck se mohl radovat ještě jednou - to když jeho bratr Casey získal cenu pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Účinkoval ve snímku Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Affleck byl oním zbabělcem .

O cenách National Board of Rewiew rozhodují učitelé, historici, ale i zaměstnanci filmového průmyslu. Nikdy ovšem nebyl zveřejněn seznam členů, proto byla organizace v posledních letech kritizována kvůli nekompetentnosti volitelů; kteří podle Hollywood Reporteru navíc dávají ceny podle toho, z jakého studia snímky pocházejí.

"Mně i dalším členům je jedno, v jakém studiu ty filmy vznikly," oponuje prezidentka RBN Annie Schulhofová. "Záleží jen na tom, jak dobré jsou."

Magazín Hollywood Reporter každopádně konstatuje, že během posledních deseti let bylo osm nejlepších filmů podle NBR nominováno i v oscarové kategorii nejlepší film. Ale jen jediný, Americká krása z roku 1999, tuto cenu vyhrál. Oscaři za letošní rok se budou udílet v únoru v Los Angeles. 

 

Právě se děje

Další zprávy