Depp má nové alter ego: je krvavý holič Sweeney Todd

Irena Hejdová a Reuters
5. 12. 2007 11:00
Tim Burton natočil divoký muzikál plný vražd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Londýn, 19. století a všichni zpívají. Ale když začne krev tryskat z proříznutého hrdla Signora Adolfa Pirelliho, tak vám dojde, že tohle vážně není My Fair Lady - tak otevírá recenzi nového filmu Tima Burtona v Hollywood Reporteru Kirk Honeycutt.

Sweeney Todd je adaptací britského muzikálu o holiči, který svůj pracovní nástroj využívá k podřezávání hrdel zákazníků i protivníků. Film vstoupí do českých kin 7. února, do těch amerických už tři dny před Vánoci.

Burton -  mimo jiné autor Mrtvé nevěsty či Noční můry před Vánoci - si prý dobře uvědomuje, že ani Sweeney Todd není zrovna typickým svátečním filmem plným hřejivého štěstí a pohody.  A dá se předpokládat, že je na to i hrdý.

Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Do kin vstupuje ostatně film s ratingem R, takže osoby pod 17 let na něj mají přístup jen v doprovodu dospělých. Ti se mají na co těšit, pokud vyznávají autorovu temně romantickou poetiku, melancholii, fascinací smrtí i grotesku a brutální humor. Toho všeho se jim dostane požehnaně.

Po první projekci v britské metropoli zaplavily zahraniční média nadšené ohlasy, které snímek vyzdvihují coby "divoký příběh plný kanibalismu, šílenství a seriových vražd."

Jaká je podle kritiků ta hlavní přednost? Jmenuje se Johnny Depp a roli krvavého holiče označují kritici za největší výzvu jeho života.

Čtyřiačtyřicetiletá hvězda Pirátů z Karibiku i klasických "burtonovek" jako Střihoruký Edward nebo Karlík a továrna na čokoládu chtěla prý legendě o Sweeney Toddovi přinést něco nového.

Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu
Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu | Foto: Reuters

"Je to skvělá příležitost objevit nového, jiného Sweeneyho, možná i současnějšího, takového punkrockera Sweeneyho," řekl Depp.

Devizou je i Burtonova režie a jeho "neopakovatelný smysl pro děs": "Příběh nemohl spadnou do lepších rukou. Burton šel po tragickém, emocionálním srdci příběhu, s důrazem na postavu Sweeneyho. Ve spolupráci se svým dlouholetým alter egem Johnny Deppem natočil doutnající portrét zlosti a nenávisti, která sžírá sama sebe. S jeho skvostným herectvím a překvapivě dobrým hlasem je Depp navždy Sweeney Toddem," dodává Honeycutt.

Remake muzikálu Stephena Sondheima je temným příběhem pomsty zasazeným do kulis Londýna 19. století na pozadí průmyslové revoluce; šeď a špínu prozařují jen krvavé stopy po holičových obětích.

Tříhodinový muzikál přetavil scénárista John Logan v dvouhodinový film - některé písně zkrátil, jiné vystřihl. Burton pak při režii dal stejný prostor hraní i zpěvu.

"Předtím jsem nikdy nezpíval, takže jsem musel najít ten nejlepší způsob. Ani jsem nevěděl, jestli ze sebe budu schopen vyloudit notu," řekl Depp novinářům na tiskové konferenci provázející londýnskou projekci.

Aby to zjistil, zavolal členovi kapely, v níž vystupoval v 80. letech, a nahráli jednu z muzikálových písní. Když ji slyšel producent Richard Zanuck, uvěřil, že Depp roli zvládne i pěvecky.

Předpokládá se, že Sweeney Todd nikdy neexistoval, i když podle některých údajů je jeho postava založena na skutečnosti. Podle legendy se narodil v Londýně v roce 1748, ve čtrnácti letech byl uvězněn za krádeže. Ve vězení se vyučil holičem a poté si "provozovnu" otevřel ve Fleet Street, odkud vyrážel za krví se svou společnicí paní Lovettovou.

Tu ve filmu ztvárnila Burtonova žena, herečka Helena Bonham Carter. Ve filmu hraje i zkušený zloun Alan Rickman, konkurenčního holiče Pirelliho ztvárnil Sacha Baron Cohen, loňský miláček publika ve filmu Borat.

 

Právě se děje

Další zprávy