První ochutnávka Hobita vzbudila mezi fanoušky nadšení

Pavel Kroulík
22. 12. 2011 17:03
První ukázka dvojfilmu představuje trpaslíky

Londýn - Spolu s trailerem na batmanovský snímek The Dark Knight Rises se v médiích objevily upoutávky na další dva velmi očekávané snímky - na sci-fi Ridleyho Scotta Prometheus a na první půli dvoudílného Hobita od Petera Jacksona.

První díl dvojfilmu, ve kterém je hlavním hrdinou Bilbo Pytlík, sice přijde do kin až 14. prosince 2012 pod názvem The Hobbit: An Unexpected Journey. Ale po průtazích a odkladech Jackson ani studio nevynechají příležitost, aby se s fanoušky podělili o to, jak probíhají práce, a získali si jejich důvěru. Hned v březnu, kdy začalo natáčení, režisér nečekaně zveřejnil desetiminutovou procházku studiem i kostymérnou. Nové zprávy a snímky se pravidelně objevují na stránkách filmu i hobitím blogu.

Foto: Aktuálně.cz

Právě zveřejněný teaser- trailer de facto ukazuje jen hlavní postavy, aby Tolkienovým příznivcům znovu připomněl jejich oblíbence. Na mnoha záběrech je Ian McKellen jako Gandalf - právě on symbolizuje kýžené propojení s Jacksonovou trilogií Pán prstenů, jíž děj Hobita předchází.

Mihne se tu také Kate Blanchettová jako královna Galadriel; to kromě jejího angažmá potvrzuje i zprávy, že adaptace obsáhne motivy z dalších Tolkienových knih, Silmarillionu a Nedokončených příběhů. Její postava se totiž přímo v Hobitovi nevyskytuje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na začátku traileru se objeví „starý" Bilbo Pytlík v podání 70letého Iana Holma, který zvárnil populárního hobita v Pánovi prstenů. Hlavní postavou trilogie byl ale Bilbův synovec Frodo, jehož hrál Elijah Wood. Holm se k Frodovi nyní v komentáři obrací a říká, že mu o někdejších dobrodružstvích neřekl vše.

A pak se již propadáme do scén knihy Hobit a vidíme mladého Bilba v podání britského herce Martina Freemana známého ze seriálu Kancl, filmové Lásky nebeské či Stopařova průvodce po galaxii. Pokud lze z ukázky soudit, je nový ústřední herec se svým kulatým obličejem velmi uvěřitelný a přirozený. Vypadá méně dětsky než Woodův Frodo, ale stále dost váhá mezi zápecnictvím, chutí k dobrodružství a odvahou - jak se na správného hobita sluší.

Velký prostor mají v ukázce trpaslíci, se kterými se Bilbo vypraví na cestu za pokladem. Právě tito populární nerudové patří k oblíbeným Tolkienovým figurám a fanoušci o jejich podobě často diskutovali. V traileru nechybí jejich úvodní setkání s Bilbem v jeho noře a známá scéna, kdy za tmy začnou svými „hlubokými hrdelní hlasy" zpívat tajemnou píseň (Znal naše kouzla zemský klín/když náš rod v třesku kovadlin/ kul klenoty a temnoty/zaháněl v slujích, kde spal stín). Tato melodie také z velké části podkresluje trailer.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Jeho účel je víc než jasný a Geoff Boucher z Los Angeles Times to pojmenoval přesně: „Přestože je vše příliš letmé, stačilo to, aby se rozbušila srdce fanoušků." List Washington Post ve stejném duchu dodává: "Slyšíte ten hluk? To srdce příznivců JRR Tolkiena a milovníků režiséra Jacksona pláčí z radosti." Jediná chyba prý je, že film přijde až za rok.

Žádné další podrobnosti však spolu s trailerem zveřejněny nebyly. Dokonce ani není oficiálně známo, zda se ještě stále natáčí. Každopádně po práci na place musí následovat dlouhé postprodukční práce - a vzhledem k tomu, že nebyly v ukázce žádné akční, epické nebo trikové scény, zřejmě se ještě pracuje před kamerou. 

Hlavním důvodem průtahů se startem natáčení nejprve byly finanční problémy koprodukčního studia MGM; poté bylo ve hře i to, že se kvůli sporům s odbory nebude točit na Zélandu. Nakonec se ale vše uklidnilo. Dvojfilm se tak točí (nebo točil) ve studiích ve Wellingtonu a exteriérech Nového Zélandu, jehož krajinu si většina fanoušků spojuje se Středozemí. Jak je u vícedílných výpravných děl obvyklé, oba díly vznikají najednou.

Jackson v létě potvrdil, že hodlá natáčet Hobita nejen ve 3D, což se vědělo již poměrně dlouho, ale dodal, že navíc rychlostí 48 okének za vteřinu. Pokud je to pravda, bude spolu s Jamesem Cameronem, který tímto postupem hodlá natáčet pokračování Avatara, jedním z technických průkopníků nové vizuální kvality.

Navíc bude velmi pravděpodobně Hobit v kinech dříve než Avatar 2. Není přitom známo, o kolik by se tím prodražily původně zvažované náklady 500 milionů dolarů za oba díly - což má dělat z Hobita nejdražší film všech dob.

Foto: Aktuálně.cz

Přes spoustu neznámých už vyvolal trailer vlnu diskusí a z většiny je cítit nostalgickou radost a nadšení. Skeptici sice namítají, že by hladoví fanoušci sáhli po čemkoli, každopádně většina ohlasů obsahuje výkřik „Tolkien je zpátky!"

Server www.ibtimes.com shrnuje poznatky z diskuse nad první ukázkou do několika bodů. Velké pochvaly se dostává hudbě, která hrála v Pánovi prstenů spíš roli podkresu. Nadšeně je přijímána zmíněná trpasličí píseň pojmenovaná Misty mountains (Mlžné hory).

Ohlasy kromě návratu Ian McKellena mluví o tom, že se zcela jistě objeví i Hugo Weaving jako Elrond a že se tu skutečně mihne i Elijah Wood jako Frodo. Vrátit se má také Orlando Bloom (Legolas) a Christopher Lee (Saruman).

Původně fanoušci počítali, že prvky, které nejsou v Hobitovi, se objeví až ve druhé časti dvojfilmu, aby vše navazovalo na mytologii Středozemě. Záběr na Galadriel však podle nich naznačuje, že se její příběh začne odvíjet hned od počátku. Objeví se i další postavy a bytosti, které nejsou v Hobitovi (jednou z nich má být nekromancer).

Foto: New Line Cinema

Nepotvrdily se prý obavy, že 3D natáčení promění charakter krajiny Středozemě, a hlavně to, že 39letý Freeman nebude dobrým Bilbem. Všichni ho naopak chválí a kvitují, že to není jen druhý Frodo; navíc prý skvěle navazuje na Bilba v Holmově podání.

Fanoušky pochopitelně zklamalo, že neviděli stvoření jako obří pavouky a skřety, natož draka Šmaka hlídajícího poklad. Uklidnit je ale má informace, že si ho Jackson schovává do další ukázky, neboť bude plně vytvořen v počítači. Jako bonus pro znalé ho má namluvit Benedict Cumberbatch - tedy herec, s nímž Freeman hraje ve skvělé sérii BBC Sherlock (Cumberbatch ztvárnil geniálního detektiva, Freeman doktora Watsona).

Pochvaly se dostalo i trpaslíkům; prý občas působí směšně - ale je to ta pravá směs směšnosti a hrozivosti. Pokud na vizuálu působily některé jejich kostýmy i paruky divně, ve filmu fungují stoprocentně.

Jednou z mála jistot byl návrat Andyho Serkise do úlohy Gluma, respektive hobita Smeagola. Puristi si nicméně v souvislosti s touto postavou stěžují, že jeskyně, ve které Bilbo bojuje o kouzelný Prsten s Glumem, je příliš osvětlená. Strašidelný efekt, kdy hádanky znějí ve tmě, je ten tam. Přesto panuje shoda, že ukázka se nese v patřičně temném a strašidelném tónu a není se prý třeba obávat, že Jackson pojmul Hobita jen jako roztomilou pohádku.

 

Právě se děje

Další zprávy