Temný rytíř už pomalu povstává skrze první trailer

Kamil Fila Kamil Fila
21. 12. 2011 12:37
Třetí a poslední Batman ukáže jeho vzestup i pád
Christian Bale a režisér Christopher Nolan
Christian Bale a režisér Christopher Nolan | Foto: Photo by Marcel Thomas

Los Angeles - Třetí díl restartované comicsové ságy se superhrdinou Batmanem bude mít premiéru až 20. července 2012, ale už teď je jasné, že půjde o jeden z největších hitů roku.

Předchozí snímek Temný rytíř totiž v roce 2008 způsobil senzaci - podařilo se mu získat jak ohromný komerční úspěch, když celosvětově utržil přes miliardu dolarů, tak zároveň skvělé kritické ohlasy. Obojí bylo způsobeno tím, že si dovolil comicsový žánr traktovat syrově realistickým způsobem. Zároveň k tomu jistě přispěl i "osudový" moment, že se tu ve své poslední roli jako padouch Joker objevil zesnulý Heath Ledger.

Foto: Aktuálně.cz

Ve stejném duchu bude pokračovat i třetí a závěrečný díl nazvaný The Dark Knight Rises (Temný rytíř povstal či povstává), k němuž byl právě v těchto dnech vydán nový, plnohodnotný dvouminutový trailer.

Doposud všechny ukázky byly pouhými vnadidly s krátkými záblesky záběrů z nového filmu. Nyní je možné udělat si poměrně dobrou představu o celém snímku, aniž by přitom byly prozrazeny jakékoli důležité dějové zvraty či závěr.

Trailer především za tónů teskně nazpívané verze americké státní hymny představuje hlavního padoucha Banea, podivného, znetvořeného a maskovaného teroristu, jenž bez zjevného motivu hodlá rozpoutat chaos.

Jedním z vrcholů ukázky se stává jeho akce na fotbalovém stadionu, kdy nechá explodovat celou hrací plochu a za hráčem, který pokládá touchdown, vznikne obří kráter. Právě tento záběr ale zároveň budí nejvíce rozpaků - předchozí díly Batmana v režii Christophera Nolana totiž nikdy nebyly tak očividně trikové a okázale bombastické. Někde se ovšem rozpočet ve výši 250 milionů dolarů projevit musí a The Dark Knight Rises je ohlašován jako „epické zakončení".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Děj se bude odehrávat osm let po skončení předchozího dílu a miliardář Bruce Wayne, který se po nocích stává Batmanem, bude čelit nejen novým neznámým nepřátelům, ale i vlastnímu stárnutí a nepřízni policie, která jej považuje za zločince.

Christopher Nolan již předem oznámil, že tímto dílem pro něj Batman končí a nebude natáčet žádné další filmy, ať by byl úspěch jakkoli velký. Stejně se vyjádřil i představitel hlavní role Christian Bale, bez nějž by případní další Batmanové točení ve stejném duchu, neměli smysl.

Na základě těchto kategorických prohlášení a také toho, že scenáristé (Christopher a Jonathan Nolanovi a David S. Goyer) vycházeli z comicsů The Dark Knight Returns, Knightfall a No Man's Land, které všechny líčí Batmanovy osudy mimořádně depresivně a bezvýchodně, se začíná spekulovat, zda Batman ve filmu nebude poraženm či zda dokonce nezemře.

Foto: Photo by Marcel Thomas

Pozice Christophera Nolana je nyní v Hollywoodu po úspěchu předchozích Batmanů a sci-fi Inception (Počátek) natolik velká, že si může dovolit prakticky cokoli. Nolan si dokonce na studiu Warner Bros. vybojoval i právo netočit film v populárním formátu 3D. Stejně jako kameraman Wally Pfister nemá tento formát rád a raději se pokusili o jinou cestu, jak zvýšit vizuální zážitek: všechny akční scény údajně natočili v širokém formátu a vysokém rozlišení IMAX (údajně jde až o 50 minut materiálu) - zatímco dialogové scény pro jistotu natáčeli na standardní 2D kamery (IMAX kamery vydávají při natáčení velký hluk).

Nolan odmítl i návrat populárního padoucha Jokera v jakékoli podobě, nevrátí se ani Harvey Dent/Two Face. Spolu s Christianem Balem bojovali i proti tomu, aby se do třetího snímku dostal jinak oblíbený Batmanův parťák Robin - tato postava je podle nich příliš idealistická a optimistická, aby měla v nynějším temném batmanovském světě místo. Ze známých comicsových figur se tu tak objeví (kromě Banea) pouze Catwoman (Kočičí žena), civilním jménem Selina Kyle.

Foto: Aktuálně.cz

Tu ztvární herečka Anne Hathaway, která porazila v konkurzu takové konkurentky, jako jsou Eva Green, Angelina Jolie, Charlize Theron, Jessica Biel, Natalie Portman či Keira Knightley. Kočičí žena, soudě podle traileru, bude tentokrát „dívkou z lidu", která nenávidí boháče.

Její věty adresované Wayneovi v traileru ukazují i na jistou inspiraci současným hnutím Okupujte Wall Street: „Myslíte si, že tohle bude pořád trvat? Přichází bouře, pane Wayne. Vy a vaši přátelé byste si raději měli zatlouct dvířka, protože až vás to zasáhne, budete se všichni divit, jak jste si kdy mohli žít na tak vysoké noze, a jak jste mohli nechat tak málo pro ty ostatní."

Vedle anti-hrdinky Catwoman, která bude působit hlavně jako hrdinovo špatné svědomí, se tu objeví další nebezpečná femme fatale Miranda Tate, dcera padoucha z prvního dílu, která chce pomstít otcovu smrt. Konkurz vyhrála Marion Cotillard před Kate Winslet, Naomi Watts či Rachel Weisz. Vzhledem k tomu, že jednu z dalších nových postav Johna Blakea, hraje Joseph Gordon-Levitt, se tak zvláštní souhrou okolností ve snímku potkávají herci z Inception. Do svých úloh z předchozích dílů se pak vracejí Gary Oldman, Michael Caine a Morgan Freeman.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvíce pozornosti je ale upřeno na Banea, jehož hraje britský herec Tom Hardy. Ten poprvé výrazně zaujal snímkem Rock´n´Rolla od Guye Ritchieho, jméno mu pak udělala titulní role slavného trestance v životopisném snímku Bronson, kvůli níž výrazně změnil vizáž - a od té doby hraje různé hromotluky a ranaře. Kromě Inception se stal populární i díky snímku Warrior z prostředí ultimátních zápasů. Pro roli Banea údajně nabral téměř 15 kilo, aby působil co nejmohutnějším dojmem a zvláštním způsobem zužitkoval i britský přízvuk. Bane, který má na tváři masku, jíž nikdy nesundává, mluví natolik nesrozumitelně, že to postavě jen přidává na démoničnosti.

Před několika dny byl americkým novinářům promítnut i sedmiminutový prolog filmu, kde Bane unese a nechá spadnout letadlo. Nekvalitní videozáznam těchto sedmi minut rovněž proniknul na internet, ale studio Warner Bros. se šíření materiálu snaží zabránit. Z ukázky je každopádně patrné, že Bane coby filmový padouch vstoupí do dějin - zatím si žádné velké studio nedovolilo vpustit do kin blockbusterového padoucha, jemuž nejde rozumět skoro žádné slovo.

Nolan sám říká, že se rozhodně nebude snažit učinit Baneův projev srozumitelnějším, naopak to pokládá za jeho stylotvorný znak. A také trochu sarkasticky dodává: „Je to pojistka, aby lidé šli na film do kina vícekrát."

 

Právě se děje

Další zprávy