Přijede mladá hvězda francouzského filmu

Irena Hejdová
20. 11. 2005 18:00
Praha - Na festival francouzského filmu přijede jako host Romain Duris, který ztvárnil ústředního hrdinu komedií Erasmus a spol a Erasmus 2.
Romain Duris
Romain Duris | Foto: Aktuálně.cz

Romain Duris (1974) ztvárnil ve výše zmíněných filmech postavu mladého Francouze Xaviera. Ten v Erasmovi a spol přijíždí na stáž do Barcelony, aby se tu naučil španělštinu, potkává tu nové lidi z různých koutů světa, a v tomto multikulturním společenství hledá lásku i sám sebe. Film získal Cenu diváků na MFF Karlovy Vary 2002. V nové komedii Erasmus 2, která ve čtvrtek zahajuje letošní Festival francouzského filmu, se s Xavierem setkáváme znovu, i když už je trochu starší a životem usmýkanější.

Tvůrčí dráha Romaina Durise je spjata především s režisérem Cédricem Klapischem. Spolu natočili nejen oba erasmovské filmy, ale i několik dalších, které budou v rámci festivalu představeny v samostatné sekci Klapisch, Duris: 12 let spolupráce. Duris hrál ale i v dalších filmech, z nichž je třeba zmínit především Exil Tonyho Gatlifa , oceněný za režii na MFF Cannes 2004. Objevil se i v historickém velkofilmu Arsene Lupin zloděj gentleman režiséra Jeana-Paula Salomeho.

Romain Duris je jednou z nadějí francouzského filmu a dá se očekávat, že jeho jméno se bude vyskytovat i v budoucnu u filmových projektů hodných pozornosti. Na Festival francouzského filmu přijede také umělecká delegace k filmu Doo wop režisér David Lanzmann a mladá herecká dvojice Caroline Ducey a Mikael Fitoussi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy