Festival francouzského filmu se blíží

Irena Hejdová
14. 11. 2005 13:28
Příští týden začíná ve čtyřech českých městech už 8. ročník Festivalu francouzských filmů.

Letošní Festival francouzských filmů proběhne poprvé nejen v Praze, ale současně i v Brně, v Českých Budějovicích a v Hradci Králové. Od 24. do 28. listopadu nabídne zajímavé nové francouzské snímky v několika sekcích. Představí se celkem 24 filmů (v 58 projekcích). Ambicí organizátorů je představit to nejlepší nejen ze současné francouzské kinematografie, ale i z dalších oblastí (letos mimo jiné oblast gastronomie - tato souvislost se při pohledu na vtipný plakát festivalu přímo nabízí). Filmová přehlídka pomáhá zviditelnit francouzskou filmovou tvorbu, která se do českých kin příliš často nedostává.

Tradičně velký důraz je kladen na předpremiéry: letos to bude Erasmus 2, což je pokračování i v Čechách oblíbené francouzské komedie Erasmus a spol, která bude na festivalu také promítnuta. Erasmus 2 slavnostně zahájí pražskou část festivalu. Dalším předpremiérovým snímkem je nezávislý film, novodobá pařížská road movie Doo Wop, kterou doprovází také delegace tvůrců (režisér David Lanzmann a herci Mikael Fitoussi a Karolina Ducey), která film představí ve všech čtyřech místech konání festivalu. Trojici předpremiér uzavírá klasický Godardův film U konce s dechem, který bude uveden v lednu do kin v rámci Projektu 100.

Další sekce, Výběr české kritiky, představí sedm filmů z posledních pěti let, které vybrali respektovaní filmoví publicisté. Mezi těmito snímky je například animované Trio z Belleville, Jeunetovy Příliš dlouhé zásnuby v hlavní roli s Andrey Tautou, mnohokrát oceněná Invaze barbarů a další. Publicisté, kteří jsou patrony jednotlivých filmů, budou přítomni i na projekcích daných snímků.

Krom těchto dvou sekcí je součástí Festivalu francouzského filmu i výběr nejlepších francouzských filmů, které vyšly v poslední době na DVD. Mezi nimi je třeba upozornit především na Annaudova Milence z roku 1991, adaptaci skandálního románu Margueritte Durasové. V pátek 25. listopadu se uskuteční Filmová noc v kině Světozor, celonoční maratón promítání koprodukčních snímků (s francouzskou účastí).

Doprovodný program zahrnuje fotografickou výstavu Identity v prostorách kina Světozor a diskuzi zasvěcenou tématu digitálního vysílání. Krom toho se návštěvníci festivalu ve dnech 25. a 26. listopadu mohou těšit i na gastronomická překvapení v podobě ochutnávek francouzských specialit. Jednotné vstupné na všechna představení je 70 korun, čímž organizátoři festivalu vycházejí vstříc pravidelným návštěvníkům z řad studentů.
Program a více informací na stránkách festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy