Potvrzeno: Dušek dohlédne, jak si nominovaní dají Lvy

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 2. 2008 17:15
Kdo zahraje v Lucerně Falling Slowly místo Irglové?
Jaroslav Dušek bude slavnostní udílení cen Českého lva opět moderovat, mj. prý proto, že za jeho působnosti měla akce největší televizní sledovanost.
Jaroslav Dušek bude slavnostní udílení cen Českého lva opět moderovat, mj. prý proto, že za jeho působnosti měla akce největší televizní sledovanost. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Schody v pražské Lucerně leští uklízečky a ve Velkém sále zní halekání osvětlovačů. Slavnostní večer 15. ročníku Českého lva začne v sobotu ve 20 hodin.

Lucerna je už v pohotovosti. Je třeba připravit kamery i ozvučení, udělat generálku a navézt tuny vegetariánských dobrot, kterými Petr Vachler pravidelně obdařuje hosty.

"S M Lomos, s m lomos," zkouší Vachler mikrofon. Na improvizované tiskovce na už hotovém slavnostním podiu po jeho boku sedí moderátor večera Jaroslav Dušek. Kolem svítí zeleně a bíle blikající žárovičky.

Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Podoba ceremoniálu: Nominovaní si České lvy rozdají sami
Nominace: Svěráky v nominacích předstihly Tajnosti
Speciál: Filmové ceny 2008: Vše o Českách lvech a Oscarech

"Na sobotní večer je hlášená vichřice o síle 130 kilometrů za hodinu," raduje se Vachler. Ale Český lev navzdory nepřízni počasí nejspíš zůstane hladivě český, ani na Plyšového lva nedojde.

"Myslím, že bychom chtěli víc hladit a byl bych rád, kdyby Plyšový lev zůstal v truhle. Ta kategorie se stala více zlou než zábavnou," mračí se Vachler.

Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

Úplné zrušení kategorie by ale muselo odklepnout prezidium České filmové a televizní akademie. "Sám už jsem dvakrát či třikrát navrhoval tu kategorii zrušit. Rozhodne se až po Českém lvu, jak to bude dál," dodává šéf akademie.

Sklenění kolegové plyšáka ale na večeru budou mít pré: Vachler slibuje trochu jiné předávání cen než obvykle. Jak jsme ve čtvrtek informovali, ceny si budou mezi sebou rozdávat sami nominovaní.

"Chceme jít vstříc nominovaným, chceme se více věnovat těm, kteří filmy natočili," vysvětluje Vachler.

"Nominovaní si ceny předají navzájem, jak to ale bude probíhat technicky, to vám neřekneme," zůstává tajemný Jaroslav Dušek, zatímco bubnuje na bubínky podkres pro Vachlera.

Lvy už moderoval v letech 2000 až 2002 - a byly to doby vysoké sledovanosti i strachu nominovaných, co po nich bude chtít.

Oscar 2008: Marion Cotillardová
Oscar 2008: Marion Cotillardová | Foto: Reuters

Institut "předávačů" tedy letos zanikne, jednou z mála výjimek bude ministr kultury Václav Jehlička, který dá cenu za celoživotní dílo režiséru Vojtěchu Jasnému.

Jak je to se zahraničními hosty? "Z Francie přiletí tvůrci navržení na Lvy za hudbu a zvuk k Edith Piaf. Pokoušíme se sem ale dostat všechny nominované," potvrzuje Vachler snahu přivézt do Prahy i čerstvou oscarovou vítězku Marion Cotillardovou, která ovšem natáčí v USA film s Johnny Deppem.

Do Lucerny by mohla zavítat alespoň česká modelka Pavlína Němcová, která ztvárnila novinářku, jež v závěru filmu s Edith Piaf vede na pláži rozhovor.

Téměř stoprocentní je neúčast taktéž oscarové Markéty Irglové a Glena Hansarda, kteří jsou zahlceni prací v USA. "Ale neznamená to, že jejich Falling Slowly na večeru nemůže zaznít třeba od našeho nevidomého klavíristy," naznačuje Vachler.

Oním instrumentalistou má být jedenáctiletý virtuos Robert Lapino, který bude Duška během večera doprovázet.

Vachler s Duškem slibují ještě speciálně složenou novou píseň v podání Dana Bárty. Songy budou tlumočeny do znakového jazyka, osobní asistentku Duškovi pak bude dělat herečka Ivana Uhlířová známá z Divadla Komedie.

 

Právě se děje

Další zprávy