Nominovaní si České lvy předají sami

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 2. 2008 14:15
Přijedou oscarové vítězky Cotillardová a Irglová?
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Definitivní podobu hlavního večera Českého lva odtajní Česká filmová a televizní akademie s Petrem Vachlerem v čele až v pátek na polední tiskové konferenci. "Večer bude mít novou podobu ve formě předávání, objeví se řada známých tváří jak v hledišti, tak na pódiu," slibuje Český lev a jeho šéf Petr Vachler v tiskové zprávě.

Podle neověřených informací ze zákulisí ceremoniálu se počítá s účastí všech (či aspoň většiny) nominovaných přímo na podiu. Mezi sebou si pak trojice nominovaných otevřou obálku s výsledky, vítěz převezme sošku Českého lva a poražení budou moci předvést kyselé obličeje.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více:
SPECIÁL: Filmové ceny 2008: Vše o Českých lvech, Oscarech, Zlatých globech
NOMINACE: Svěráky v nominacích předstihly Tajnosti

"Po dohodě s Jaroslavem Duškem měníme koncepci hlavního večera. Půjdeme vstříc nominovaným, filmům a filmařům. Každopádně jsem napnut, neboť napětí bude letos na Českých lvech všudypřítomné," řekl Vachler už dřív.

Bližší informaci odmítl potvrdit: "O tom nic nevím, počkejte si na páteční tiskovou konferenci," vzkazuje.

Akademie usilovala i o účast čerstvých držitelů Oscara Markéty Irglové a Glena Hansarda, jejich Falling Slowly ale asi v Lucerně nezazní. "Dostali veškeré nabídky, mohli dostat letenky z USA a zpět i ubytování," potvrdil Vachler vstřícnost vůči oscarové dvojici.

Oscar 2008: Marion Cotillardová
Oscar 2008: Marion Cotillardová | Foto: Reuters

Ta ale pro přílišné vytížení nejspíš nedorazí. Mají prý spoustu práce v USA a po Oscarech navíc přibývá řada nových nabídek. Sošku přivezl domů otec zpěvačky Marek Irgl.

Hostem ceremoniálu mohla být i další čerstvá držitelka Oscara - Francouzka Marion Cotillardová nominovaná za Edith Piaf. Přijede se podívat na večer, v němž soutěží s Danielou Kolářovou z Vratných lahví a s Ivou Bittovou z Tajností?

"Pracujeme na tom," zůstává neoblomně tajemný Vachler. Na večeru by se měli objevit minimálně hudebníci, kteří jsou nominováni za francouzský snímek.

Slavnostní večer Českého lva proběhne v sobotu 1. března od 20 hodin, vysílá ho ČT 1. Průvodcem bude Jaroslav Dušek, nominačním večerem úspěšně provázela Ester Kočičková, které se podařilo jindy chladné publikum rozehřát svými genderovými hrátkami s muži.

Mezi nominovanými mají největší šance Tajnosti Alice Nellis s deseti zásahy, jen o jednu nominaci méně mají Vratné lahve Jana Svěráka. Po pěti mají Vejdělkův Václav a Nikolaevovo a bude hůř, tři připadly Edith Piaf.

Po jedné nominaci mají ještě snímky Gympl, Jedné noci v jednom městě, Medvídek a Roming.

 

Právě se děje

Další zprávy