Chlupatý basketbalista přeskočil mladého Jumpera

Kamil Fila Kamil Fila
3. 3. 2008 11:10
Nepřístupná komedie vede americký žebříček
Will Ferrell (Semi-Pro)
Will Ferrell (Semi-Pro) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles Přestože má omezení "mládeži nepřístupno" a mládež tvoří hlavní masu návštěvníků amerických kin, vyhrála komedie Semi-Pro víkendový zámořský žebříček.

V rámci filmografie Willa Ferrella, jenž hraje hlavní roli, nicméně otvírací tržby 15, 3 milionu znamenají polovinu oproti jeho předchozím filmům (Ledové ostří, Elf, Zprávař, Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec).

Dlouhé zpocené chlupy

Ze snímku Semi-Pro vysloveně  sálá pach sedmdesátek a zpod necudně krátkých trenek se derou dlouhé zpocené chlupy, jež si Ferrell nechal spolu s vlasy poctivě několik měsíců růst.

Thriller Úhel pohledu
Thriller Úhel pohledu | Foto: Aktuálně.cz

Většina kritiků je poměrně znechucena nejen ohanbím, ale i tím, že film není téměř vůbec vtipný. Divácké ohlasy jsou sice o něco lepší, ale i od běžných konzumentů se ozývá nespokojenopst, že nápad s vyžilými přisprostlými basketbalisty by vystačil na čtvrthodinový televizní skeč.

Druhý se drží thriller z minulého týdne Úhel pohledu (Vantage Point) snímek o  atentátu na prezidenta utržil tento víkend 13 milionů. Vyprávění složené z osmi perspektiv má na svědomí doposud jen televizní režisér Pete Travis.

Film obsazený množstvím dobrých herců má rozporuplné reakce. Někteří kritici píšou, že snímek "redukuje globální terorismus na Rubikovu kostku, s níž se dá zabavit po večerech" a  jiní nalézají jisté zalíbení v "co to, sakra, momentech" a "absurdním konci".

Divné sestry Boleynovy

Na třetí místo se vrátila Kronika rodu Spiderwicků, povedená dětská fantasy, která jako jeden z mála filmů v žebříčku sklízí veskrze pozitivní ohlasy od recenzentů i diváků. Suma 8, 75 milionu tento víkend přilepšila snímku na 55, 1 milionů v celkových tržbách. Problém je, že vzhledem k rozpočtu 90 milionů to stále není dost.

Nový historicko kostýmní film Králova přízeň (The Other Boleyn Girl) s Natalií Portmanovou a Scarlett Johanssonovou má na premiérový víkend, hvězdy a výpravnost poměrně poměrně slabé tržby 8,3 milionů dolarů, podprůměrné kritiky a průměrné ohlasy diváků. Jeden z recenzentů shrnul problém se sestrami Boylenovými tak, "že nejsou ani dost seriózní, ani dost zábavné".

Hayden Christensen (Jumper)
Hayden Christensen (Jumper) | Foto: Archiv

Teenagerská akční "sci-fi" ptákovinka Jumper (kterou u nás distributor nechce překládat; co třeba Hopík?) se v polovině žebříčku musela spokojit se 7, 6 miliony. Celkově už v Americe utržila  téměř 67 milionů a tento týden se chystá na zámořské premiéry.

Jiní teenagerští hopsalové, tentokrát z Let´s Dance 2, vyloudili z peněženek generačních souputníků 5, 7 milionu a s celkovými domácími tržbami okolo 49 milionů na tom zřejmě ve výsledku budou stejně jako úplně jiní kolegové z prvního "dílu".

Romantická komedie Bláznovo zlato o oprašování zetlelého manželského vztahu a truhel s bájným pokladem na exotickém ostrově utržila minulá víkend 4, 7 milionu. Podprůměrný film, průměrné celkové tržby (téměř 60 milionů) a vcelku dobří herci (Kate Hudsonová a Matthew McConaughey).

Na Coeny dost, na Oscary málo

Dlouho se váhalo s uvedením moderní pohádky Penelope o slečně s prasečím rypáčkem, již si zahrála roztomile namaskovaná Christina Ricciová. Doba ale těmto filmům zřejmě nepřeje. 4, 1 milionů za první víkend značí propadák jako hrom, přestože těch několik málo diváků dává na nadprůměrné hodnocení a kritici jsou rovněž smířliví.

O tom, že letošní udílení Oscarů mělo minimální vliv na komerční úspěch, vypovídá stav na posledních místech Top 10. Tahle Země není pro starý od bratří Coenů se blíží tržbám 70 milionů dolarů a celkově jde o komerčně nejúspěšnější snímek tvůrčího dua.

Christina Ricciová (Penelope)
Christina Ricciová (Penelope) | Foto: Aktuálně.cz

Ovšem mezi jinými oscarovými vítězi jde o slabý výsledek, dokazující, že letošní Oscary byly rozdány náročnějším a málo líbivým dílům. Například Až na krev má na kontě necelých 38 milionů, přece jen vstřícnější Pokání 50 milionů, podobně jako Michael Clayton.

Trvalka žebříčku, těhotenská komedie Juno, si posledním víkendem (3, 35 milionu) nahrabala už na celkových 135 milionů dolarů a je jednoznačně nejúspěšnějším letošním oscarovým filmem.

Minulý týden v záři oscarového lesku zanikla novinka talentovaného Michela Gondryho Be Kind, Rewind (Buď tak hodný, a přetoč to), která momentálně klesla z devátého na třinácté místo, s tržbami okolo 7 milionů dolarů.

To je sice podstatně lepší než předchozí poetický snímek Nauka o snech, ale podstatně horší než Věčný svit neposkvrněné mysli.

 

Právě se děje

Další zprávy