Porotu festivalu v Cannes povede Greta Gerwig, režisérka Barbie

AFP
14. 12. 2023 10:32
Porotu festivalu v Cannes povede Greta Gerwig, režisérka Barbie

Prezidentkou poroty filmového festivalu ve francouzském Cannes bude poprvé Američanka. Prestižní funkci na 77. ročníku akce zastane Greta Gerwig, čtyřicetiletá režisérka letošního hitu Barbie nebo dříve snímků Lady Bird a Malé ženy. Ve čtvrtek to oznámili pořadatelé. Označují ji za "hrdinku naší doby", jež "otřásla statem quo", napsal server Deadline.com.

"Miluji filmy. Miluji, když je natáčím, když na ně chodím do kina, když o nich mluvím. Jako cinefilka jsem si Cannes vždy spojovala s tím nejlepším univerzálním filmovým jazykem," reagovala režisérka, která nad všechny své zážitky vyzdvihuje to, když může "v citlivém rozpoložení sedět v potemnělém kině s cizími lidmi a sledovat zbrusu nový snímek".

Greta Gerwig má za sebou dosud nejúspěšnější rok. Její Barbie v kinech celosvětově utržila 1,4 miliardy dolaru, v přepočtu asi 32,3 miliardy korun, a bude patřit k favoritům na zisk Zlatých glóbů i cen Oscar. Umělkyně festival dříve navštívila se svým partnerem, režisérem Noahem Baumbachem, nikdy tu ale nezasedala v porotě, ani zde dosud nemělo premiéru žádné její dílo. Podle agentury AFP momentálně Greta Gerwig pracuje na nové adaptaci Letopisů Narnie pro Netflix.

Američanka bude příští rok nejmladší prezidentkou canneské poroty od roku 1966, kdy funkci zastala tehdy jedenatřicetiletá herečka Sophia Loren. Festival potrvá od 14. do 25. května 2024.

 

Právě se děje

Další zprávy