Pirátské vlny podivna účinkovaly v mezinárodních vodách

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
23. 5. 2011 13:12
Čtvrté pokračování vydělalo v USA jen 90 milionů
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Piráti z Karibiku 4: Na vlnách podivna podle očekávání vyhráli svůj premiérový víkend v amerických kinech. Byla to ostatně jediná novinka týdne. Ze 4155 kin ovšem získali jen 90 milionů dolarů.  Což je sice nejlepší letošní start, kterým porazili film Rychle a zběsile 5 s jeho ziskem 86 milionů, ale je to zároveň výsledek, který se pohybuje jen na dolní hranici předběžných odhadů.

Foto: Aktuálně.cz

Vypadá to, že síla série slábne a publikum vycítilo, že se jedná o zbytečné ždímání jejich peněženek; vliv mohly mít v USA i špatné recenze, neboť síla tamních médií je větší než v Evropě. Možná tu byla i moc dlouhá čtyřletá mezera a pirátská móda ochabla; nutno poznamenat, že třetí díl měl sice rekordní tržby, ale už také ne nepříliš pozitivní ohlasy.

Rána pro Disneyho

Premiérový zisk čtyřky je sice mnohem větší suma, než měla jednička v roce 2003 (ta utržila 46 milionů), ale také mnohem méně, než vydělala dvojka a trojka, které poté vytěžily potenciál nečekaně úspěšné série. Poklad mrtvého muže získal v roce 2006 při premiéře 135 milionů (s inflací 163) a Na konci světa o rok později 114 milionů (s inflací 131 milionů).

Nepomohlo ani to, že čtyřka jako první díl série natočený ve 3D získala rekordních 16,7 milionu z promítání ve 400 IMAX sálech. Film vydělal míň než loni 3D Alenka s titulní postavou Pirátů Johnnym Deppem;  ta měla na kontě za první víkend 116 milionů.

Foto: Aktuálně.cz

Podle serveru Box office Mojo navíc nezvolili producenti ani dobrý marketing. Film šel do kin jen jako „další Piráti" - i když se mohl zkusit prodávat právě prostřednictvím 3D a hlavně nových postav, tedy především Penelope Cruzové.
Pro Disneyho to není úplně pozitivní zpráva, protože má s pirátskou sérií svázané atrakce ve svých zábavních parcích a také merchandising. Vyrobené suvenýry se teď nemusejí prodávat tak dobře.

V mezinárodních výsledcích naopak dosáhli Piráti na nový rekord. Z kin mimo Ameriku přidali 256,3 milionu, když předtím byl na špici předloňský Potter a Princ dvojí krve (236 milionů). Celkem tak získali čtvrtí Piráti za první víkend 346,4 milionu, a to by mělo znamenat 3. místo v celosvětových tabulkách. První je tu pořád Princ dvojí krve (394) a druhý Spider-Man 3 (381,7 milionu). Bronzoví byli třetí Piráti s částkou 344 milionů.

Disney nyní tvrdí, že stavěl právě na úspěchu v zahraničí, protože „Johnny není domácí hvězda. Je mezinárodní hvězda". Jenomže v zahraničí bere studio menší procenta z tržeb než na domácí americké půdě. Problém je v tom, že náklady na film přesáhly 250 milionů dolarů a náklady na reklamní kampaň pro jistotu ani nejsou uváděné (můžou se přitom blížit produkčním nákladům).

Provozovatelům kin v USA přitom zůstává 50 procent tržeb, v zahraničí se tržby ještě dělí mezi kinaře a lokální distributory. Je tedy možné, že noví Piráti musí na splacení všech nákladů utržit až někam k miliardě, aby se plně splatily.

Celá série se už každopádně přehoupla přes 3 miliardy z kin a producent Jerry Bruckheimer má prý scénář i k pětce. Pokud na ni tedy při ohlasech na čtyřku dojde.

Z dvou set recenzí z anglosaských médií, jež registruje server Rottentomatoes, je jen třetina kladná. První díl měl přitom téměř 80 procent recenzí kladných, druhý 55 procent a třetí 45 procent. Propad je to tedy značný a námitky jsou podobné: série se už vyčerpala a nemá dobrý scénář.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Petera Traverse z Rolling Stonu je na čtyřce nová jen o trochu menší délka a režisér Rob Marshall. Ani ten toho ale moc nezmohl, protože se musel držet nastavených parametrů, jež si žádá publikum. „Pomohlo, že nahradil Blooma a Knightleyovou krásnou Penelope.  A útok mořských panen je o to strašidelnější, že mají v postprodukci odstraněné bradavky. Ale od půlky se všechno zpomalí, zamotá a začne oproti předchozím dílům trpět nesoudržností. A nakonec je z toho jen obrovské naleštěné hovno."

Kyle Smith v NY Times píše, že je nový film lepší trojka. Ale to prý neznamená, že je bůhvíjak dobrý. Na projekci se po letech zase cítil jako dítě: nudil se a čekal, až kolem něj půjde něco zajímavějšího.

Mohlo být i hůř

Nestor amerických kritiků Roger Ebert z deníku Chicago Sun Times na začátku své recenze upozorňuje, že jeho „pirátská kapacita" se vyčerpala už před návštěvou čtyřky. Poté sice chválí výkon Johnnyho Deppa v roli kapitána Sparrowa a jeho výstupy, ale není prý poznat, kam svou postavu dobrodruha a vejtahy směřuje. Tak to sice bylo vždycky, jenže tentokrát je to spíš dáno absencí dobrého scénáře, namísto kterého je tu jen sled nespojitých epizod, jež nevytvářejí jednotný svět.

Foto: Reuters

Fontána mládí, kterou všichni hledají, je podle něj jen pověstný hitchcockovský McGuffin - záminka, která má odvést pozornost diváků. Nakonec ale Ebert konstatuje, že jsou Piráti takoví, jaké jste je očekávali: dlouzí, drazí, bombastičtí.

I to, že se Piráti inspirovali "jen" korzárskými atrakcemi z Disneylandu, má podle známého recenzenta minimálně jednu světlou stránku. Mohla to být i adaptace ještě mnohem menší zábavy pojmenované It's a Small World. Což je atrakce, kdy se malí návštěvníci parku plaví v kajutě lodi a 300 postaviček dětí z celého světa jim k tomu čtvrt hodiny dokola zpívá titulní motivační píseň o světovém míru.

Jiní publicisté, jako například Michael Phillips z Chicago Tribune, se přímo ptají: „A jaké Vlny podivna či podivnějšího (stranger) to mají být? Podivnější než co? A co podivného nebo čerstvého nabízí tato mechanická zábava?"

Pokud se už objeví kladné recenze, vyznívají v tom duchu, jak snímek hodnotí internetová recenzentská celebrita Richard Roeper: „Série začíná být unavená, ale Penelope Cruzová jí dodává energii."  Další recenzenti pak chválí i Iana McShana coby Černovouse.

Foto: Aktuálně.cz

Film vůbec podle ohlasů zachraňují snad jen velmi dobří herci. Například publicista Ben Sachs z Chicago Readeru stojí na straně těch, kteří se jdou do kina bavit a chtějí jen kinematografický fast-food. Uznává, že je uvařený ze známých ingrediencí, ale pořád je v něm podle něj dost chutí. A ty nejlepší tvoří právě herecké přísady - chemie mezi Deppem a Cruzovou, ale i McShane, Geoffrey Rush a Keith Richards, který se podruhé objevil v roličce Deppova otce.

Na druhém místě víkendového žebříčku skončila komedie Bridesmaids (Ženy sobě), která si připsala dalších 21,1 milionu, třetí se ve víkendovém žebříčku udržel comicsový Thor. Připsal si 15 milionů a celkem má pěkných 145 za 17 dní, ale rozpočet byl 150 milionů. Pak následuje v pořadí "brazilská dvojka": akční Fast Five skončil čtvrtý (celkem získal 186 milionů) a pátý je papouščí animák Rio, který má na kontě 131 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy