Recenze: Diesel konečně řídí dost Rychle a zběsile

Tomáš Stejskal
8. 5. 2011 8:00
Pětka nabízí nejlepší akční scény z poslední doby
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - V akčních filmech poslední dekády jednoznačně dominuje rychlost nad svaly. Testosteronoví hrdinové osmdesátých let buď vyhynuli, anebo se v poslední době vezou na vlně retra a nostalgie. Případně se místo filmového světa pokoušejí zachránit ten reálný.  Třeba Arnie nikdy nebyl typ, kterému bychom mohli uvěřit role chytrých a mrštných. Jeho postavy agentů v Rudém horku či Pravdivých lžích v sobě vždy nesly kromě chtěného humoru i dávku nechtěné komiky.

Foto: Aktuálně.cz

Frančíza Rychle a zběsile nese klíčové atributy dneška už v názvu. Správná akce dnes klade důraz především na rychlost a exces. Současné čistě akční filmy - tedy ty, které nevyužívají akční prvky v rámci jiných dominantních žánrů - se většinou opájejí přemrštěnými nápady a hýří atrakcemi bez ladu a skladu, v čemž nepřipomínají starší hollywoodské vzory, ale spíše to nejlepší z bláznivé hongkongské provenience osmdesátých let.

Zapracovat na všech prvcích

V Hongkongu už dávno vědí, že na příběhu nezáleží a  že pohyb je vším. Právě pro asijské série bylo typické kombinování akce s různými kaskadérskými kousky, při nichž je potřeba vyrobit co nejvíc kovošrotu co nejefektivnější cestou.  A aby výčet vlivů a inspirací (záměrných či nikoli) byl kompletní, je třeba dodat, že hollywoodští scenáristé se snaží co nejlépe napodobit i kolektivní metodu brainstormingu, která v Hongkongu nahrazuje psaní scénáře.

Foto: Aktuálně.cz

Bohužel to není snadná práce. Dosavadní části Rychlé a zběsilé série tak trpěly především tím, že byly málo soudržné podle běžných dramaturgických měřítek, ale na druhou stranu ještě málo praštěné či nesmyslné, aby byly díky tomu zábavné.

Rychlá pětka (jak zní původní název posledního dílu) zapracovala na všech prvcích. Zaprvé, konečně dostal správně absurdní podobu výborný a doposud plně nevyužitý nápad obsadit hlavní roli mrštného závodníka osvaleným hromotlukem - navíc nekorunovaným vítězem soutěže o nejtupější pohled konané na počest krále Arnieho. Vin Diesel v poslední době dorostl do podoby solidního monolitu, anachronická testosteronová hmota pronikla do dnešního akčního filmu.

Vzhledem k tomu, že v sérii dochází k znatelnému posunu od závodní akce k akci opravdové (správná akce potřebuje nejen adrenalin, ale též potěchu z destrukce, lhostejno zda lidských těl či objektů) a hrdinové se ze zlodějíčků a závodníčků propracovali do podstatně vyšší ligy, pokouší se nejnovější díl napodobit ducha lupičských krimi filmů.

Foto: Aktuálně.cz

Ale Vin Diesel opravdu není George Clooney. Složitější model scénáře, v němž zloději okrádají krále místního podsvětí, přičemž třetím hráčem v partii je jednotka FBI, postrádá nejen eleganci filmů typu Dannyho parťáci, chybí tu i konzistentnost. Snaha natahat sem všechny postavy z předchozích dílů spolu s neobratným pokusem o zamotanou krimi vytváří velmi nesoudržnou šachovnici. O to zábavnější je ovšem pozorovat setkání figurek.

Hora masa č. 2

Napětí po celou dobu neudržují více či méně nablblé dějové zvraty, ale přítomnost hory masa číslo dvě. Vin Diesel sice nabobtnal do podoby, která ho už stěží kvalifikuje, aby se vsoukal za volant. Nicméně ho kvalifikuje k tomu, aby na něj mohli tvůrci nasadit Dwaynea „Kráčející skálu" Johnsona. A nezáměrný komický potenciál „The Rocka" v roli šéfa jednotky FBI předčí dokonce i Diesla. Umíněnost malého děcka - ve snímku charakterizovaná slovy „on je jako chodící starej zákon" - a důsledný přístup „hlavně se mi neserte do cesty", který aplikuje na své spolupracovníky, z něj dělají „ideální" hlavu týmu.

Těžkopádnost scénáře, urputně se snažícího vmanévrovat všechny postavy ve správný čas na správné místo, tak odpovídá těžkopádnosti aktérů. Vsadíte-li postavy osmdesátkového střihu do rolí moderního akčního krimi thrilleru, výsledkem snad ani nic jiného než komika být nemůže. A hledat ve snímku cokoli jiného než akci a zábavu (funkční postavy, smysluplnou zápletku nebo rafinovaný žánrový mix) by bylo hříchem. A hříchy trestá kráčející „starej zákon" bez milosti.

Foto: Aktuálně.cz

V tomto světě bez pravidel - ve světě, kde si policisté, zločinci i agenti FBI můžou dělat, cokoli se jim zlíbí, a navzdory logice jim to prochází - se každopádně bezbřehé akci daří nejlépe. Původem tchajwanský režisér Justin Lin se na ostatně této sérii vypracoval v jeden z největších hollywoodských akčních talentů. Film kromě velké porce zábavy na cizí účet nabízí množství různorodých akčních sekvencí, která jsou na míle daleko od silnic prvního dílu, po nichž se bezzubě proháněla vytuněná barevná autíčka.

Nejlepší akce

Jestli hrdinové jsou jako z 80. let, akce v některých ohledech sympaticky zapadá kamsi daleko do let devadesátých. Honička po střechách slumů, vykrádání aut z jedoucího vlaku i dlouho očekávané střetnutí Diesla s The Rockem připomínají v lecčem tehdejší oblíbené Smrtonosné série. Dynamiky a napětí se tu nedosahuje módním nadužíváním rychlého střihu, tedy formálními kejklemi, ale choreografickou nápaditostí. Lin umí výborně pracovat s prostorem, všechny honičky a přestřelky jsou precizně rozvržené, přehledné a hlavně nevídané.

Pochopitelně, že existuje mnoho lepších, lehčích (a hlavně proveditelných) způsobů, jak vykrást policejní stanici, než za pomoci ocelových lan a dvou rychlých vozů vyrvat sejf a ujíždět s ním dlouhé minuty přes celé Rio. Ale v tuhle chvíli mě asi nenapadá jediný, který by byl zábavnější.  Většina akčních scén je samozřejmě neuvěřitelná a zlodějské plány komplikované, neelegantní až absurdní, ale ve světě Dannyho parťáků musí mít věci logiku a dobře vypadat, zatímco zcela postačuje to druhé.

Ba naopak: ve světě, kde plně ozbrojená jednotka FBI vycouvá z akce zastrašena pouliční partičkou brazilských horkých hlav, ve světě, kde se můžou agenti a zločinci beztrestně sbratřit a zase rozkmotřit, zkrátka ve světě ovládaném logikou dětských pískovišť  pak podivnost a neproveditelnost plánů příjemně hraje na mile nesmyslnou notu.

V pasážích, kde se film snaží předstírat hloubku (ať už myšlenkovou či citovou) a postavy, že mají co říct, je Rychlá pětka otravná a nudná. A ve vší těžkopádné zamotanosti je pořád ještě málo absurdní, aby to šlo nazvat novou kvalitou. Nicméně jde o nejzábavnější díl série s asi nejlepšími akčními scénami, které bylo v poslední době možné vidět na plátně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rychle a zběsile 5
Fast Five
Žánr: Akční, Drama, Krimi, Thriller
Režie: Justin Lin
Obsazení: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson, Elsa Pataky, Gal Gadot, Ludacris, TJ Hassan, Joaquim de Almeida, Matt Schulze, Tego Caldéron, Sung Kang, Alimi Ballard, Geoff Meed ad.
Délka: 130 minut
Premiéra ČR: 05.05.2011
 

Právě se děje

Další zprávy