Ostravské Oko pohlédne do Nevěstince a na mafiány

23. 9. 2011 10:41
Kameramanský festival uvede na stovku filmů
Foto: Reuters

Ostrava  - Stovku filmů mohou v deseti dnech zhlédnout návštěvníci mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který se koná od 23. září do 2. října koná. V rámci festivalu zaměřeného na kameramanskou tvorbu se uskuteční dvě soutěže: mezinárodní soutěž o cenu za nejlepší kameru a národní krátkometrážní soutěž. 

Filmy se budou promítat v ostravských kinech Art, Luna, Minikino a Vesmír a v klubu Stará Aréna, některé snímky mohou lidé sledovat v prostředí národní kulturní památky Dolu Hlubina. V

 unikátním industriálním prostoru uvidí diváci nejnovější film Martina Scorseseho Impérium - Mafie v Atlantic City, českou novinku Nic proti ničemu, promítanou za přítomnosti režiséra Petra Marka a herců snímku, nebo legendární western Sergia Leoneho Tenkrát na Západě.

Všech šest snímků v soutěži celovečerních filmů uvidí diváci v české premiéře. Jedním z nich je i Scorseseho Impérium, které 23. září celý festival zahajuje. Jde o pilotní díl úspěšného televizního seriálu HBO, v němž hlavní roli ztvárnil Steve Buscemi. Scoresese za něj tento týden dostal cenu Emmy za režii v dramatické kategorii.

Foto: Aktuálně.cz

Soutěžit bude i polodokumentární film Bavorák páně z prostředí francouzské kočovnické komunity. "Chtěli jsme soutěž otevřít i něčemu trochu jinému, než jsou klasické celovečerní filmy," říká programová ředitelka Anna Kopecká.

Dalšími snímky v soutěži budou srbský hornický muzikál Bílý bílý květ, poetický thajský film Hi-So, romantické drama Neklid amerického režiséra Guse Van Santa a francouzské Vzpomínky z nevěstince, které měly letos premiéru v hlavní soutěži v Cannes.

V porotě usednou čtyři kameramani včetně prezidenta Evropské federace kameramanů IMAGO Nigela Walterse.

V národní soutěži krátkometrážních filmů se představí pět zástupců pražské FAMU a jeden z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Účelem této soutěže je upozornit na začínající české kameramany. Vítěz soutěže dostane 5000 metrů filmové suroviny.

V nesoutěžní části lidé uvidí filmy oceněné národními kameramanskými asociacemi, díla vytvořená v ostravském studiu České televize, poctu kameramanovi Andreji Barlovi zastoupenou seriálem Cirkus Humberto i nové zahraniční a domácí snímky, které se chystají do distribuce. Mezi těmi například film Roberta Sedláčka Rodina je základ státu, maďarský snímek Turínský kůň nebo norskou komedie Happy Happy.

Kromě filmů čeká návštěvníky festivalu i knižní trh ve starých koupelnách Dolu Hlubina nebo setkání s filmovými tvůrci. Kameraman Miroslav Ondříček bude s lidmi besedovat v sobotu 24. září v klubu Atlantik.

Podrobné informace o festivalu i kompletní program najdou zájemci na stránkách www.filmfestivalostrava.com.

 

Právě se děje

Další zprávy