Obama se staví v Praze. Pak asi v Hollywoodu

Kamil Fila Kamil Fila
30. 3. 2009 12:40
Fiktivní prezidenty má filmový průmysl raději

Angeles - Američtí prezidenti se poměrně často stávají hrdiny filmů a svého životopisu se skoro jistě dočká i Barack Obama coby mediálně nejvděčnější prezident od dob JFK. Vždyť jen málokdo má tak americký příběh - člověk, který se z chudých poměrů vypracoval až na samý vrchol.

Doposud byl Obama zobrazen jen v comicsu Spider-Man a v sitcomu Simpsonovi. O zfilmování jeho příběhu do podoby hraného filmu se zatím nemluví, ale určitě na to dojde, ať už se mu bude ve funkci dařit, či nikoli; potenciál mají obě varianty. Vhodným kandidátem na obsazení hlavní role by byl například herec Will Smith, jenž se sám kasá, že v budoucnu vstoupí do politiky.

Foto: archiv

Takové ambice má od dob Ronalda Reagana leckterý herec; větší funkci však zatím získal jen Arnold Schwarzenegger coby guvernér Kalifornie.

Diváci - a tím pádem i Hollywood - ale mají přece jen o něco raději fiktivní prezidenty. Těmi se to ve filmech jenom hemží a bývají mezi nimi starší i mladší muži, běloši i černoši. Někdy bojují proti teroristům, mimozemšťanům a podlým konkurentům, jindy se snaží zlidštit svůj ikonický úřad a ukázat divákům, že jsou také "obyčejní lidé". Spíš výjimečně jsou sami padouši jako Gene Hackman v Absolutní moci.

Velmi oblíbenými jsou samozřejmě thrillery odhalující pozadí politických spiknutí, korupce nebo atentátů v okolí hlavy státu - zde však hlavními hrdiny bývají spíše novináři (Všichni prezidentovi muži) nebo členové prezidentské ochranky (S nasazením života, Úhel pohledu)

Bezkonkurenční padouch Nixon

Nejzobrazovanějším skutečným prezidentem je bezpochyby Richard Nixon, který je často za filmového padoucha (nejnověji v epickém comicsu Watchmen) a v nejlepším případě tragickou figuru jako v novince Duel Frost/Nixon. Druhý v pořadí je JFK, následují Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt a George Washington.

Foto: Aktuálně.cz

Z vlastní vůle se stal hlavním hrdinou ekologického dokumentu Nepříjemná pravda bývalý viceprezident Al Gore, proti své vůli byl hlavní negativní postavou dokumentárního pamfletu Fahrenheit 9/11 naopak George W. Bush. O Bushovi - jako liberálním Hollywoodem nejvíce nenáviděném prezidentovi po Nixonovi - vznikl loni i hraný životopis, nazvaný stručně W. Jeho autorem je specialista na politická témata - Oliver Stone (životopisy JFK, Nixon).

Zpětně došlo i na Billa Clintona. V současnosti je připravován životopisný snímek The Special Relationship (Zvláštní vztah) a prezidenta v něm má hrát Denis Quiad, který už má na kontě jednu prezidentskou roli v komediálním dramatu Hledáme Ydol (Američan Dreamz, 2007).

Hillary Clintonovou ztvární herečka Julianne Mooreová, režírovat bude scenárista filmu Královna, jenž pojednával o Alžbětě druhé a premiérovi Tony Blairovi. Toho bude mimochodem hrát stejný herec - Michael Sheen.

Obama zápasníkem, zápasník Obamou

Spíše do kategorie žertů než reálných vyhlídek patří nedávné vyjádření bývalého wrestlera a současné hvězdy akčních filmů Dwaynea "The Rocka" Johnsona, že by byl rád, aby jej naopak v životopisném filmu hrál sám Obama. "Lidé nám pořád říkají, jak jsme si podobní. On je navíc velký sportovec, čili by mu nedělalo problémy nabrat ještě trochu svalů." The Rock a Obama ostatně sdílejí i havajské kořeny.

Foto: archiv

The Rock byl každopádně překvapen, když se od současného prezidenta při osobním setkání při volební kampani dozvěděl, že patří k oblíbeným hercům Obamovy manželky Michelle a jejich dcer Sashy a Malii. Hercovy poslední snímky totiž nepatří k drsným akčním podívaným, ale cílí spíše na děti.

Ať už by však hrál zápasník Obamu, nebo Obama zápasníka, je otázka, zda by to alespoň jeden z nich dotáhl tak daleko jako vítěz ankety o nejoblíbenějšího filmového prezidenta. Velké lidové hlasování na toto téma uspořádala nejnověji internetová stránka Moviefone spadající pod křídla mediálního koncernu AOL.

 

Nejoblíběnější filmoví prezidenti< B>

Hlasování se zúčastnilo více než 1,1 milionu lidí a z klání vzešel vítězně a jednoznačně s 24 procenty hlasů Harrison Ford ve snímku Air Force One (1997). Jeho prezident James Marshall se zde osvědčil jako mimořádný akční hrdina, když si zvládl poradit s teroristy, kteří přepadli jeho speciální prezidentské letadlo.

Foto: Aktuálně.cz

Druhý se s 16 procenty umístil Morgan Freeman coby prezident Tom Beck v katastrofické sci-fi Drtivý dopad (1998), který se snaží uchovat klid mezi obyvatelstvem USA, jež mají být zničeny neodvratně se řítící kometou.

Třetí s 15 procenty byl Michael Douglas v romantické komedii nazvané prostě Americký prezident (1995). Hlava Spojených států Andrew Shepherd se na konci svého volebního období zamiluje do ochránkyně životního prostředí a přestože je vdovec a má na nový vztah právo, jeho popularita náhle klesne. Zákeřný politický protivník se samozřejmě snaží poškodit Shepherda tím, že poukazuje na jeho "slabé rodinné hodnoty".

Infobox

  • 1. Harrison Ford:
     
    Air Force One (1997)
  • 2. Morgan Freeman:
    Drtivý dopad (1998)
  • 3. Michael Douglas:
     
    Americký prezident (1995)
  • 4. Bill Pullman:
    Den nezávislosti (1996)
  • 5. Kevin Kline:
     
    Dave (1993)
  • 6. Dennis Quaid:
     
    Hledáme Ydol (2006)
  • 7. Bruce Greenwood:
     
    Lovci pokladů: Kniha tajemství (2007)
  • 8. James Cromwell:
    Nejhorší obavy (2002)
  • 9. Jack Nicholson:
    Mars útočí! (1996)
  • 10. Jeff Bridges:
     
    Kandidáti (2000)
  • 11. Kelsey Grammer:
    Swing Vote (2008)
  • 12. Gene Hackman:
     
    Absolutní moc  (1997)
  • 13. Peter Sellers:
     
    Dr. Divnoláska (1964)
  • 14. Billy Bob Thornton:
    Láska nebeská (2003)
  • 15. Terry Crews:
    Absurdistán (2006)

Douglas zde hraje zřejmě nejlidštěji pojatého prezidenta, jaký se kdy objevil ve filmu, a získal si zvláště ženské divačky - a také nominaci na Zlatý glóbus. Legendární se stala věta: "Mohla bys se mnou jít do pokoje a zapomenout na chvíli, že jsem prezident?"

Stejně lidský a milý je i prezident Kevina Klinea na pátém místě ve snímku Dave (1993). Kline zde hraje prezidenta Billa Mitchella, kterého sklátí infarkt při sexuálních hrátkách se sekretářkou, a zároveň hraje i prezidentova dvojníka Billa Kovice, jenž najednou musí hrát po mnohem delší období, než bývá obvyklé, a čekat, kdy a zda se prezident probere z komatu. Mezitím se Daveovi ale podaří prolomit chlad, který k manželovi cítí první dáma v podání Sigourney Weaverové.

Z přehledu je zřejmé, že šanci na umístění měly hlavně filmy, které jsou v širším povědomí díky mnoha televizním reprízám, či úplně nové hity. Šanci neměly seriózní životopisné snímky ani filmy staršího data vzniku.

Šéfredaktor serveru Moviefone Scott Robson k anketě s narážkou na Forda nejen coby prezidenta, ale i Indiana Jonese prohlásil: "Je jasné, že Fordův prezident je ten, jakého by Američané dlouhodobě chtěli. V době, kdy je ekonomika na dně a není dořešena válka v Iráku, voliči hledají někoho, kdo by byl schopen sám ručně vyřídit teroristy či nacistické hledače pokladů a porazit říše zla. Možná by měl kandidovat v roce 2012."

Robson rovněž okomentoval umístění Morgana Freemana coby jediného černošského prezidenta v žebříčku: "Nevím, kolik lidí si vůbec pamatuje Drtivý dopad, takže podezírám, že jsme přitáhli hlasující, kteří jsou myšlenkami naladěni na Obamu."

 

Právě se děje

Další zprávy