O Oscarech budou rozhodovat agent Mulder i Russel Brand

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2011 8:00
Počet uchazečů o hlavní cenu už nebude předem znám
David Duchovny a Tea Leoni
David Duchovny a Tea Leoni | Foto: Reuters

Los Angeles - Akademie filmových umění a věd přizvala do svých řad 178 herců, filmových tvůrců a dalších významných lidí z branže, kteří budou spolurozhodovat o držitelích Oscarů.

Z herců je mezi novými akademiky Russell Brand. Manžel zpěvačky Katy Perry má na kontě filmy Forgetting Sarah Marshall (Kopačky), Get Him To the Greek či dva tituly Helen Mirrenovou -  The Tempest a remake komedie Arthur. Britský komik a skandalista se snaží od roku 2008 dobýt Hollywood. Zatím v tom zcela úspěšný není, a vstupenku do akademie tak může považovat za satisfakci.

Z herců přibyla do filmařského sboru i hvězda Pařby v Los Angeles a v Bangkoku, fešák Bradley Cooper, či manželský pár David Duchovny a Tea Leoni. Z herců nominovaných na letošní Oscary byl pozván Jesse Eisenberg (Social Network), Mila Kunis (Černá labuť), Jennifer Lawrence nebo Australanka Jacki Weaver.

Ceny MTV - Katy Perry a Russel Brand
Ceny MTV - Katy Perry a Russel Brand | Foto: Reuters

Mezi osmi přizvanými režiséry je i letošní vítěz Oscara, britský režisér Královy řeči Tom Hooper. Zlatou sošku má i Aaron Sorkin; jeden z přizvaných scenáristů ji získal za facebookové drama Social Network, které bylo zpočátku favoritem sezony. Nakonec ho však na Oscarech porazil právě britsko-australský "koktavý král".

Do akademie dostala pozvánku i dánská filmařka Susanne Bier, letošní držitelka cizojazyčného Oscara, nebo zpěvačka Beyonce. Na seznamu je posmrtně i spolurežisér dokumentu Restrepo, fotograf Tim Hetherington, který na jaře zahynul v Lybii. 

Akademie drží už od roku 2003 počet svých členů těsně pod hranicí šesti tisíc. Ti všichni budou o držiteli hlavní sošky za  nejlepší film rozhodovat novým způsobem. Akademie filmových umění a věd totiž mění způsob nominace v této kategorii. Od nadcházejícího ročníku nebude počet nominovaných předem jednoznačně stanoven, ale bude se moct pohybovat mezi pěti a deseti filmy.

Výjimečné vyznamenání

V posledních dvou letech nominaci získalo deset filmů, předtím to po desetiletí bylo pět. Předloňské navýšení mělo zajistit, že se do výběru dostanou i divácky vděčné filmy - což mělo zvednout zájem o přímý přenos z Oscarů a zároveň uspokojit velká studia, která mají zájem na propagaci svých velkorozpočtových filmů.

Další změna pravidel podle akademie přinese do nominačního procesu nový prvek překvapení. Počet snímků, které se dostaly do užšího výběru, se veřejnost dozví až na nominačním večeru, který pro nejbližší ročník připadne na 24. ledna 2012.

Do užšího výběru se dostanou ty filmy, které dá v hlasování na první místo alespoň pět procent členů Akademie. Pokud by se stejný systém uplatňoval v posledních deseti letech, počty nominovaných by se rok od roku lišily a pohybovaly by se mezi pěti a devíti filmy.

"Přišlo se na to, že členové akademie pravidelně vykazují silný obdiv pro více než pět filmů. Na druhé straně, nominace na nejlepší film by měla být znamením výjimečných zásluh. A pokud bude v daném roce třeba jen osm filmů, které si zasluhují toto ocenění, nebudeme cítit závazek tento počet dotahovat," řekl výkonný ředitel Akademie Bruce Davis.

Po většinu historie Oscarů se udílelo pět nominací. V roce 1932 bylo nominační pole rozšířeno na osm snímků, mezi léty 1936 až 1943 (tzv. zlatém období Hollywoodu) na deset filmů.

Foto: Aktuálně.cz

Akademie se k desítce nominovaných vrátila předloni. Jako nejkřiklavější případ, že pět nominací nebylo schopno postihnout současnou produkci v celé její šíři, filmoví publicisté uváděli pokračovaní batmanovské ságy Temný rytíř. Snímek patřil mezi nejlépe hodnocené tituly roku 2008, ale do nominací se vůbec nedostal.

Rozšíření počtu nominací tak mělo řešit napětí mezi „primárně" uměleckými filmy, jež zná je málo diváků, a žánrovými snímky, které bývají konzervativními akademiky často přehlíženy a považovány za „méně hodnotné". Toto striktní dělení se jeví čím dál víc zastaralé, jak ukázal právě Temný rytíř.

Rozhodnutí akademie ale bylo vedeno i výše zmíněnými pragmatičtějšími důvody. Pořád totiž platí, že Oscaři jsou oslavou a výkladní skříní filmového průmyslu a studia do „zábavy" investují čím dál víc peněz. S novým systémem ale budou znovu muset víc zvažovat, do kterých filmů dají prostředky na oscarový lobbying.

Se změnou počtu nominovaných se pojil i nový způsob výběru vítěze. V případě nejlepšího filmu akademici nově sestavovali pořadí kandidátů od desítky do jedničky; jednička znamená vrchol žebříčku a může ji dostat jeden film. Hlasovací lístky jsou pak rozděleny podle počtu prvních míst a vyhodnoceny metodou tzv. australského volebního systému.

Vyhlašování Oscarů se tradičně koná na konci února. Ceny za letošní rok budou uděleny v divadle Kodak v Los Angeles 26. února 2012.

Akademie provedla menší změny i v nominačním procesu pro animované filmy a pro dokumenty. Nedávno také oznámila, že tradiční zasílání hlasovacích lístků skončí a akademici je budou vyplňovat online.

 

Právě se děje

Další zprávy