Oscarová změna. Vyhraje komedie o pařbě nebo Star Trek?

Kultura Kultura, Red Kul
2. 9. 2009 7:30
Desítka uchazečů o hlavní sošku se bude bodovat
Režisér filmu Milionář z chatrče se seznamuje se svým Oscarem. Nakonec jich snímek pobral osm
Režisér filmu Milionář z chatrče se seznamuje se svým Oscarem. Nakonec jich snímek pobral osm | Foto: Reuters

Los Angeles - Nedlouho po březnovém vyhlášení oscarových vítězů americká filmová akademie oznámila, že pět uchazečů o titul nejlepší film je málo a že se od příštího ročníku o zlatou sošku bude v nejprestižnější kategorii ucházet dvojnásobek snímků. Teď dodala, že se mění i způsob, kterým se bude film roku z finální desítky vybírat.

Rodina Heatha Ledgera přebírá Oscara za vedlejší roli
Rodina Heatha Ledgera přebírá Oscara za vedlejší roli | Foto: Reuters

Zatímco v ostatních kategoriích i nadále vyhrají ti nominovaní, kteří ve druhém kole získají nejvyšší počet hlasů, v případě nejlepšího filmu - kde soutěží producenti - budou akademici požádáni, aby sestavili své pořadí kandidátů na Oscara od desítky do jedničky; jednička znamená vrchol žebříčku a může ji dostat jen jeden film.

Australská metoda

Vyplněné hlasovací lístky pak budou rozděleny právě podle počtu prvních míst a vyhodnoceny metodou tzv. australského volebního systému. Pokud jeden film získá nadpoloviční většinu prvních míst, tedy pokud ho na první místo dá víc než polovina ze všech hlasujících akademiků, stává se hned vítězem.

V opačném případě vypadává film s nejmenším počtem prvních míst;  z „jeho" hlasovacích lístků se ostatním kandidátům připisují hlasy za druhá místa a připočítávají se k prvním. Pokud je to nutné, proces se opakuje tak dlouho, dokud jeden snímek nedosáhne majority. Tento systém akademie zatím používá jen pro nominace.

Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba
Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba | Foto: Reuters
Čtěte více:
Oscar zpřísní pravidla v soutěži o filmovou píseň
Pařba ve Vegas přináší opici a záchvaty smíchu

Milionář si nese do chatrče osm Oscarů
Star Trek je manifest míru a ateismu. Úplně boží
Je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem

Nový způsob hlasování se podle Akademie doplňuje právě s větší počtem nominovaných filmů. Pokud by se vybíral nejlepší snímek postaru, stačila by mu teď jen desetina akademických hlasů - tedy 580 od 5800 členů. Preferenční systém prý zajistí vítězství snímkům se širší podporou, protože druhá místa mohu nakonec hrát stejně důležitou roli jako první.

Šéf akademie Sid Ganis vysvětluje, že pro změnu se rozhodli hned poté, co posoudili seznam nominovaných, kteří se o sošku pro nejlepší snímek ucházeli loni. "Loni jsme nominovali pět filmů, ale těch skvělých bylo mnohem víc," řekl už na konci června.

Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra
Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra | Foto: Reuters

Jako nejkřiklavější případ filmoví publicisté uvádějí pokračovaní batmanovské ságy. Temný rytíř patřil mezi nejlépe hodnocené snímky roku, ale do nominací se vůbec nedostal.

Rozšíření počtu nominací by mělo řešit napětí mezi „primárně" uměleckými filmy, jež zná je málo diváků, a žánrovými snímky, které bývají konzervativními akademiky často přehlíženy a považovány za „méně hodnotné". Toto striktní dělení je totiž čím dál víc zastaralé, jak ukazuje právě Temný rytíř.

Rozhodnutí akademie je ale vedeno i pragmatištějšími důvody. Pořád platí, že Oscaři jsou především oslavou a výkladní skříní filmového průmyslu. Studia do „zábavy" investují čím dál víc peněz a chtějí se se svými drahými - nikoli nutně hloupými - hity předvést.

Nestačí jim jen sbírat prestiž na „neznámých snímcích" - což se jim stejně u mladších generací diváků nezatížených tradicí a hierarchizací nijak nevrátí.

Změna není jen směrem krok k masám a ke studiím, ale i klíčové rozhodnutí pro chod akademie. Klesající sledovanost přímého přenosu by mohlo zachránit právě to, že se v nominacích objeví i populární filmy.

Foto: Aktuálně.cz

Nový způsob výběru každopádně bude klást větší nároky na ty, kdo mají ve studiích a u distributorů na starosti předoscarové kampaně. Nebude už stačit „zlanařit" dostatečné množství akademiků jako v případě prosté volby, kdy vyplnili jediný film, ale bude nutné zajistit snímkům mnohem silnější publicitu.

I tady se přitom skýtá šance pro obecně známější snímky, které se mnohem víc objevují v médiích.

Třeba dojde i na komedii

Podle Ganise se přitom ale nově otevírá prostor i pro dokumentární filmy, cizojazyčné snímky, nebo dokonce komedie, které si v historii Oscarů zatím moc dobře nevedly. "Všichni tvrdí, že akademie nikdy nenominuje komedii. Ale třeba to teď udělá," dodává.

Letos se už šušká o komedii Hangover (Pařba ve Vegas), ale také o sci-fi Star Trek nebo animovaném rodinném snímku Up (Vzhůru do oblak).

Foto: Disney

Oscarová ceremonie se novým systémem paradoxně vrací do minulosti. Ročníky 1932 až 1943 braly kategorii Nejlepší film jako úplně samostatnou a oproti ostatním pěticím zde soupeřilo titulů deset. Posledním takovým vítězem byla v 16. ročníku Casablanca s Humphrey Bogartem v roce 1943. Preferenčním systémem se pak přestalo volit o dva roky později.

Zvýšení počtu nominovaných Ganis v souvislosti se 70. výročím Nejlepšího hollywoodského roku - tedy letopočtu 1939, kdy vzniklo melodrama Jih proti Severu, muzikál Čaroděj ze země Oz, western Přepadení/Dostavník, komedie Ninočka, dramata Hořké vítězství, O myších a lidech a Na větrné hůrce či Pan Smith přichází.

Nominace na 82. ročník budou oznámeny 2. února 2010, ceremoniál se pak odehraje 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy