New York poprvé viděl film o 11.září

BBC, Hej
26. 4. 2006 15:00
Manhattan - Přišla už doba, kdy se filmaři snaží vyrovnat s traumatem útoků v září 2001? Letošní festival Tribeca tomu nasvědčuje.

Přehlídku založil před pěti lety Robert de Niro právě ve snaze pomoci Manhattanu vzpamatovat se z 11. září. Podle herce by tak bylo divné, kdyby tu v úterý neměl světovou premiéru očekávaný snímek Let číslo 93. Odehrává se na palubě letadla, které ztroskotalo v Pensylvánii po marném pokusu pasažérů přemoci teroristy na palubě.

"Tribeca byla nejvhodnějším místem pro premiéru," přitakává Paul Greengrass, režisér snímku s originálním názvem United 93 - prvního hraného filmu otevřeně pojednávajícího o událostech 11. září. "Je to čest a privilegium přivézt ten film právě sem. Je skličující a beznadějný, ale v srdci vím, že jsme udělali všechno proto, abychom vzdali čest obětem," dodává Greengrass.

Do českých kin vstoupí film 7. září a už před světovou premiérou stihl vyvolat kontroverze. Některá z amerických kin před časem kvůli reakcím publika stáhla jeho trailer.

De Niro míní, že čtyři a půl roku od útoků už jsou dost dlouhá doba. Ale zároveň prý ví, že ne všichni jsou už na takový film připraveni: "Ne každému se to bude líbit, to je jasné."

Také několik dalších snímků z celkových 275 filmů na festivalu reflektuje toto horké téma. Jedním z nich je dokument Svatý z 11. září, jehož hrdinou je hasičský kněz, který zemřel ve World Trade Centre. Další dokument Srdce z oceli zase vypráví o dobrovolnících, kteří pomáhali obětem útoků.

United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

Na festivalu Tribeca se ovšem poprvé představí i film Mission: Impossible III., remake katastrogického filmu Poseidon či titul Osamělá srdce, v němž jsou detektivové John Travolta a James Gandolfini na stopě dvěma zabijákům. Ostruhy na mezinárodním poli se tu pokusí získat i Vejdělkova vieweghovská novinka Účastníci zájezdu.

 

Právě se děje

Další zprávy