USA: Iráckým hercům vstup zakázán

ČTK, Hej
21. 4. 2006 16:10
Londýn - Americké úřady odmítly vpustit do země iráckého herce, který hraje únosce ve snímku o 11. září.

Snímek United 93 britského režiséra Paula Greengrasse rekonstruuje osudy lidí z letadla, které bylo uneseno teroristy a zřítilo se v Pensylvánii během zářijových útoků na New York před pěti lety.

United 93 je zahajovacím filmem newyorského filmového festivalu Tribeca. Ten vznikl po útocích z 11. září, aby přispěl k ozdravění Manhattanu. Letošní Tribeca začíná v úterý 25. dubna; na festival byl vybrán také český snímek Účastníci zájezdu.

Irácký herec Lewis Alsamari jel do USA právě na tribeckou premiéru snímku. Alsamari žije od roku 1995 ve Velké Británii a domnívá se, že možná nedostal americké vízum, protože začátkem 90. let sloužil v irácké armádě.

"Myslím, že je to proto, že jsem pořád ještě irácký občan a bojoval jsem v armádě - ale bylo to z donucení," řekl londýnskému listu Evening Standard. "Bylo by pro mě zklamání nemoct tam jet, protože jsem film ještě neviděl a bylo by úžasné dostat se na newyorskou premiéru."

Infobox
Autor fotografie: www.flight.93.net

Alsamari dezertoval z irácké armády v roce 1993 a dva roky pobýval v sousedním Jordánsku, než se dostal do Británie, kde požádal o azyl. Ten podle listu Evening Standard dostal v roce 1998.

Film United 93 se ještě před svou premiérou stal předmětem kontroverzí poté, co jedno z newyorských kin stáhlo na nátlak diváků filmovou upoutávku na tento snímek. Snímek vyvolal diskusi o tom, zda už jsou Američané připraveni vidět na plátně události, které v roce 2001 otřásly celým světem.

Mluvčí amerického velvyslanectví v Londýně uvedla, že o případu ví, ale nemůže ho bezprostředně komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy