Trailer k filmu o 11. září děsí diváky

Hej, Reuters, BBC
5. 4. 2006 12:45
Los Angeles - Newyorské kino stáhlo trailer na film United 93, který pojednává o útoku z 11. září. Společnost Universal Pictures však ukázku brání. UVNITŘ TRAILER  
United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

Titul United 93 líčí přepadení letadla United Airlines, které ztroskotalo v Pensylvánii poté, co se další letadla zřítila na World Trade Center a Pentagon. Název filmu označuje číslo letu, jehož pasažéři se s teroristy snažili bojovat.

Podle zástupců dotyčného newyorského kina reagovali diváci na ukázku snímku "přímo vyděšeně". Trailer zachycuje dokumentární záběry hořících dvojčat. Poté jistý pasažér letu 93 odhaluje na těle bombu, zatímco ostatní lidé křičí, aby se letělo zpátky.

"Nemyslím si, že by lidé na něco takového byli připraveni," říká manažer kina Kevin Adjodha. "Jedna žena plakala a říkala, že bychom takové věci dávat neměli."

Společnost Universal Pictures si však za trailerem stojí. Podle marketingového ředitele Adama Fogelsona režisér filmu Paul Greengrass úzce spolupracoval s rodinami obětí onoho letu, aby film ani kampaň nezranily jejich city.

United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

Trailer je prý navíc promítán pouze před filmy pro publikum starší 13 let - a lidé by měli být připraveni, co v kině uvidí, pokud se na snímek United 93 vypraví.

"Dostali jsme spoustu mailů od rodin obětí, které naopak oceňují tón, citlivost a poctivost snímku," dodal Fogelson s tím, že společnost rozhodně nemá v úmyslu trailer měnit nebo nahrazovat jiným. Trailer se nyní promítá ve třech tisícovkách kin a jiné sály ho podle Universalu zatím nestáhly.

United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

Universal chce věnovat deset procent ze zisku z prvních tří dnů promítání na památník obětem letu 93. Kenny Nacke, jehož bratr byl na palubě této linky, dokonce pomáhá s propagací filmu. "Naši milovaní blízcí dál žijí v nás - my jsme jejich mluvčími," řekl. Alice Hoaglandová, která během útoků 11. září 2001 ztratila syna, označila film za "nádherný příběh navzdory té vší hrůze, kterou zobrazuje".

Film má do amerických kin vstoupit 28. dubna; světová premiéra se odehraje na manhattanském festivalu Tribeca 25. dubna. Do českých kin by ho měl uvést Bontonfilm 7. září - tedy čtyři dny před pátým výročím teroristických útoků na New York.

 

Právě se děje

Další zprávy