Nejúspěšnější premiéra historie: Avengers boří rekordy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 5. 2012 9:06
Snímek s týmem komiksových hrdinů je okamžitým kasovním trhákem
Foto: Falcon

Los Angeles - Snímek s týmem komiksových superhrdinů Avengers zlomil v Americe rekordy návštěvnosti, když za něj při premiérovém víkendu diváci zaplatili na vstupném 200,3 milionu dolarů (3,9 miliardy korun). Je to zdaleka nejúspěšnější premiéra vůbec, která překonala dosavadní rekord loňského závěrečného filmu o Harrym Potterovi. Za něj diváci v USA a Kanadě zaplatili 169,2 milionu dolarů.

Film s hrdinským týmem Avengers vznikl na námět populárního komiksu společnosti Marvel z roku 1963. Superhrdiny Iron Mana, Neuvěřitelného Hulka, Thora, Kapitána Ameriku, Hawkeyho a Black Widow v režii Josse Whedona hrají Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Mark Ruffalo, Jeremy Renner a Scarlett Johanssonová.

V zahraničí Avengers utržili od 25. dubna už 441,5 milionu dolarů, takže tržby snímku z celého světa dosáhly za týden a půl mimořádných 641,8 milionu dolarů.

Jednička z posledních dvou týdnů, romantická komedie Think Like a Man (Uvažuj jako muž), klesla na druhé místo s tržbami "pouhých" osm milionů dolarů. Třetí je sci-fi pro teenagery Hunger Games s 5,7 milionu dolarů. Od uvedení do kin Hunger Games získaly v severní Americe 380 milionů dolarů.

První květnový víkend zahajuje čtyři měsíce trvající období, kdy hollywoodská studia uvádějí filmy, od kterých si slibují velký finanční úspěch, obvykle akční snímky a pokračování. Letos během léta tak vstoupí do kin další film o Batmanovi Temný rytíř povstal, nová dobrodružství Spider-Mana (Amazing Spider-Man) a již třetí pokračování sci-fi komedie Muži v černém.

 

Právě se děje

Další zprávy