Napoleon ostřeluje pyramidy. První trailer představuje velkofilm Ridleyho Scotta

Kultura Kultura
10. 7. 2023 19:58
Filmové studio Sony Pictures Entertainment v pondělí zveřejnilo první trailer z Napoleona, očekávaného velkorozpočtového snímku Ridleyho Scotta, v němž francouzského vojevůdce a císaře ztvárnil Joaquin Phoenix. Ten už s režisérem spolupracoval na oscarovém Gladiátorovi z roku 2000, kde hrál římského císaře Commoda.
Film Napoleon uvedou česká kina 23. listopadu. | Video: Sony Pictures Entertainment

Pětaosmdesátiletý Scott se novinkou vrací k žánru historických akčních eposů, jako byly kromě Gladiátora jeho tituly 1492: Dobytí ráje nebo Království nebeské. Česká kina Napoleona uvedou 23. listopadu.

Film vypráví příběh Napoleona Bonaparta, jenž žil v letech 1769 až 1821. Během Velké francouzské revoluce se vypracoval na generála a později císaře ovládajícího většinu západní Evropy. Stejně rychlý byl ale jeho pád a odchod do vyhnanství.

Dle serveru Variety.com snímek zprostředkuje "originální, osobní pohled na Napoleonovy začátky a jeho strmý, bezohledný vzestup na trůn, to vše viděno skrze návykový, často výbušný vztah s manželkou a jedinou opravdovou láskou Joséphine". Autoři chtějí přiblížit divákům Napoleonovy nejslavnější bitvy i taktické uvažování, stejně jako jeho vystihnout povahu a složitou osobnost. "Byl bych první, kdo přizná chybu. Ale já chyby nedělám," říká v traileru protagonista.

Toho ztvární osmačtyřicetiletý Joaquin Phoenix, který účinkoval ve filmech Walk The Line, Mistr nebo Joker. Jeho manželku Joséphine de Beauharnais hraje Vanessa Kirby známá ze série Mission: Impossible či předloňského dramatu Střípky ženy.

"Napoleon mě odjakživa fascinoval. Přišel s prázdnýma rukama, ale nakonec ovládl vše," řekl režisér Ridley Scott časopisu Deadline. Podle něj vojevůdce kromě historických bitev paralelně vedl milostnou válku s manželkou, která mu byla nevěrná. "Nejdřív chtěl ovládnout svět, aby získal její lásku. Když tohle nedokázal, rozhodl se ten svět ovládnout, aby ji zničil. Nakonec ale zničil sám sebe," myslí si Ridley Scott.

Scénář napsal David Scarpa podepsaný pod filmem Všechny prachy světa. Po světové premiéře v biografech Napoleona později uvede videotéka Apple TV+.

 

Právě se děje

Další zprávy