Na Letní filmovou školu přijede oceňovaný irský režisér Jim Sheridan

ČTK ČTK
22. 7. 2022 17:52
Oceňovaný irský režisér a scenárista Jim Sheridan dorazí na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, jejíž 48. ročník se uskuteční od 29. července do 4. srpna. Držitel pěti oscarových nominací převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.
Irský režisér Jim Sheridan (vlevo) se zpěvákem Bonem, 2004.
Irský režisér Jim Sheridan (vlevo) se zpěvákem Bonem, 2004. | Foto: ČTK/AP

Laureát Zlatého medvěda z Berlinale a autor filmů Moje levá noha, In America nebo Bratři povede na přehlídce kinematografickou lekci. Osobně také uvede svá nejslavnější díla. "Na Letní filmové škole budou promítnuty čtyři Sheridanovy filmy, včetně strhujícího debutu Moje levá noha, který odstartoval hvězdnou kariéru nejen režiséra, ale i Daniela Day-Lewise, jemuž výkon v roli postiženého chlapce vynesl prvního Oscara," uvádí mluvčí festivalu Lenka Horáková. Dnes třiasedmdesátiletý Sheridan tento životopisný snímek natočil roku 1989.

Návštěvníci se mohou těšit také na režisérovy syrové příběhy Ve jménu otce a Boxer, v nichž hraje opět Daniel Day-Lewis, nebo retrospektivně vyprávěné melodrama Tajný deník s herci Rooney Maraovou, Ericem Banou a Vanessou Redgraveovou v hlavních rolích.

Programový ředitel festivalu Jan Jílek označuje Sheridana za jednoho z nejzásadnějších evropských režisérů posledních dekád. "Jeho filmy posbíraly 16 nominací na Oscara a 12 nominací na Zlaté glóby. I přes nesporné mezinárodní úspěchy zůstal Sheridan vždy především irským tvůrcem, bytostně spojeným se svojí zemí a její historií. Svou účastí na Letní filmové škole se zařadí mezi naše nejzářivější a nejinspirativnější hosty v posledních 15 ročnících festivalu," míní Jílek.

Festival uzavře světová premiéra českého filmu Arvéd. Vypráví příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, údajného zednáře, okultisty a vyznavače černé magie, spolupracovníka nacistické zpravodajské služby a později Státní bezpečnosti, který žil v letech 1897 až 1951. Příběh Arvéda Smíchovského vyšel knižně roku 2016 pod názvem Malostranský ďábel. Portrét rozporuplné osobnosti vyvolal značné ohlasy. Autor knihy, spisovatel Jan Poláček, je s režisérem Vojtěchem Maškem také spoluscenáristou filmu.

"Arvéd byl poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami. Svědčil údajně u asi 400 poválečných soudů a na cele tvrdil, že zapříčinil smrt desítek lidí," popisuje jeden ze scenáristů filmu Jan Poláček.

"Hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil za pomoci černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a za pomoci faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh," dodává Poláček.

Film v Uherském Hradišti představí režisér Vojtěch Mašek, kameraman Dušan Husár nebo herci Michal Kern a Vojtěch Vodochodský. Kina začnou Arvéda promítat 25. srpna.

Zatím posledním filmem Jima Sheridana je Tajný deník z roku 2016 s herci Rooney Mara, Ericem Banou a Vanessou Redgrave. | Video: Vertical Ent.
 

Právě se děje

Další zprávy